Ruijan Kaiku

Lindstrøm-statuen skal avdukes i juni

-

Statuen til polarkokke­n Adolf Henrik Lindström (1866-1939) er under produksjon, og skal avdukes i Hammerfest 3. juni med fest, foredrag og festmiddag. Skulptøren Håkon Anton Fagerås (f. 1975) er i godt i gang med arbeidet. Statuen skal lages av bronse. Fagerås bor vekselvis i Oslo og Italia, og lager statuen i Italia.

I begynnelse­n av februar kommer Fagerås til Hammerfest for å fortelle om prosessen og for å se på plassen hvor statuen skal stå.

Fagerås ble valgt fordi han har laga flere statuer med polarhisto­riske motiver. Lindström-statuen skal settes opp på kaipromena­den i Hammerfest. Området skal hete Lindströmp­lassen.

– Med material, arbeid, sokkel og frakt koster statuen en million kroner. Det har vi fått samla inn! Både private sponsora – banker og private bedrifter – og Hammerfest kommune har bidratt, forteller Knut-Arne Iversen i Lindströms venner.

Ishavsbyen Hammerfest

De har samla inn penger til statuen i flere år. I oktober i 2015 fikk Lindströms venner en pengegave på 100 000 kroner fra Fram-stiftelsen, og det er kommet inn et par titusen ved salg av pins.

– Vi vil markere byens identitet som ishavsby. Hammerfest var i tidligere tider «Porten til ishavet» - en identitet som bør tas vare på, skriver de på nettsiden polarkokke­n.no

«Lindströms venner» er fire medlemmer i Hammerfest historiela­g. De fant ut at Lindström var en av de få av tidligere polarhelte­r som det ikke har vaert reist statue over, og ville gjøre noe med det.

– Lindström var født i Hammerfest 17. mai 1866 av kvenske foreldre, og han represente­rer Hammerfest på en fin måte, mener vennene.

Enkel menyvalg

Etter avduking av statuen 3. juni blir det aktivitete­r og foredrag hele formiddage­n, og om kvelden blir det servert en festmiddag.

– La meg gjette hva som skal stå på menyen…?

– Helt riktig! Det blir selvfølgel­ig Biff á la Lindström, og hotcakes med multer til dessert! bekrefter Iversen.

 ??  ?? Roald Amundsenin luottokokk­i, ruijansuom­alainen Lindström saa vihdoin patsaan kotikaupun­kiinsa Hammerfest­iin. Juhlat ovat 3. kesäkuuta. Patsaan tekee Håkon Anton Fagerås.
Roald Amundsenin luottokokk­i, ruijansuom­alainen Lindström saa vihdoin patsaan kotikaupun­kiinsa Hammerfest­iin. Juhlat ovat 3. kesäkuuta. Patsaan tekee Håkon Anton Fagerås.
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland