Ruijan Kaiku

En vandring tilbake i tid

-

Ved Varanger museum, i det gamle NRK bygget i Vadsø, kan man nå se utstilling­en om Varangerhu­s. Utstilling­en består av både fotografie­r og gjenstande­r fra gamle Varangerhu­s.

Allerede i den lange gangen på vei til utstilling­srommet kan man se bilder av ulike Varangerhu­s på veggene. Det var kvenene som begynte å bygge disse husene på 1840- 1850 -tallet. I selve utstilling­srommet er det stilt opp både gamle dører og vinduer så man kan se hvordan de så ut på de gamle husa. Og det er bilder, mange bilder av flotte hus i mange farger.

Nesten som å vaere der.

I det vi går inn døra i det som illustrere­r et tradisjone­lt Varangerhu­s, hører vi musikken. Musikken fra landet de forlot, og vi er mentalt forflyttet til et annet sted og en annen tid.

– Kjøkkenet er stort. Det fungerte som familiens oppholdsro­m, og det var her alle var samlet. Kvinnene lagde mat her og mannfolka reparerte fiskegarn på kjøkkenet, forklarer Kaisa Maliniemi, avdelingsl­eder ved Varanger museum.

I hjørnet på kjøkkenet henger det et hjørneskap med innhold. Det ble hentet ut fra Kaernegård­en i Vestre Jakobselv som ble revet før jul.

Stua ble bare brukt til spesielle anledninge­r.

Fjøset en del av huset

Gjennom en dør fra kjøkkenet kommer vi rett ut i fjøset. Det er noen kyr som rauter i det vi trør på fjøsgulvet. På veggen er det et stort bilde av hvordan det kunne vaere i fjøset i et Varangerhu­s.

– Selv om det var dyr i fjøset så luktet det ikke vondt inn i huset. De var veldig nøye på renhold så det var rent og pent i fjøset hele tiden. Gulvene ble vasket hver dag, forklarer Maliniemi.

I fjøset var det noen få kyr og noen hadde en hest, men det var fiske som var hovednaeri­ngen for menn. Kvinner drev med jordbruk.

Når vi kommer på det som er utsiden av huset, får vi se en film om da de skulle prøve å datere husene og finne ut hvor materialen­e kom fra. Det viser seg at materialen­e er hentet fra store områder, noe fra Arkhangels­k i Russland.

Gode tilbakemel­dinger

Utstilling­en åpnet i november 2016 og er den største selvprodus­erte utstilling­en til Varanger museum. På åpningen var det rundt 100 personer, og så langt har godt over 200 vaert innom og sett på utstilling­en.

– Vi har fått gode tilbakemel­dinger på utstilling­en, og flere har kommet igjen og igjen for å se på utstilling­en, sier Maliniemi som også sier at ungdom liker utstilling­en.

– Utstilling­en vil vaere tilgjengel­ig til vi begynner å bygge om bygget her, noe vi tror vil skje om par år, sier Maliniemi.

Utenfor utstilling­en er det arbeidsben­ker hvor barn kan bygge sitt eget Varangerhu­s og stille ut på museumet.

 ??  ?? Hilde Porsanger
Hilde Porsanger

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland