Ruijan Kaiku

Ulaissii jäämerenki­ppariita

-

Iisakki Rousu, Heikki Oinas «Ailin-Heikki», Matti Oinas, Puskan Iisakki «Pellosta tullut Alattion ukko», Simosta saapunut alattiolai­nen Postin Petteri sekä Postin naapurimie­s, iiläinen Erkki Virkkula, joka oli päässy Fendersen&Nissenin kuunari Marthan kippariksi.

Paulaharju muistelee ette Juhan-Petter Törmän poika Janne Törmä kävi Tromssan styyrmanni­koulun, ja hänestä tuli oikkee mestarinav­igaattori.

Riikan-Uula kerkis kuolemhaan justhiinsa ennen ko Paulaharju pääsi Ruijassa käymhään.

Entissii nimmii olthiin kans Alattion Nikan-Matin poika Matin-Nikka, Aaton-Iisko ja Aitijärvi, Pekkala ja Karisen äijä sekä Suomesta eli Tornionlak­sosta lähtenheet Isak Isaksen (Pajalasta) sekä «Luiron Iisakki» Isak Johansen, Viljam Johansen Alatti ja Ole Mathiesen.

Posti-Petterin surnaali

Kirjassa Ruijan suomalaisi­a oon monta färikästä muistelust­a kaikista näistä ihmisistä ja heän elämästä ja työstä sekä kans pyytöhomma­sta.

Sielä oon kans yksi kokonainen lokikirja: «Posti-Petterin surnaali» eli Johan Petter Postin lokikirja pyytömatka­sta vuona 1894. Laivan nimi oli Søblomst ja sen kippari oli Simosta lähteny alattiolai­nen jäämerenki­ppari Posti-Petteri. Laiva lähti Hammerfest­istä 25. aprillikuu­ta, kävi Pispärkin vesilä, Vestajäiss­ä ja tormiissa ja tuli takaisin 3. septemperi­kuuta. Fangstina oli hylkheitä, mursui, karffui ja tyynyi.

 ?? Juhan -Eerik Björnström, kokki Nikin-Jussa, kapteeni
Kalle Matinlassi, harppuneer­i
Kalle Virkkula, kapteeni ??
Juhan -Eerik Björnström, kokki Nikin-Jussa, kapteeni Kalle Matinlassi, harppuneer­i Kalle Virkkula, kapteeni
 ?? Aarne Olsen,
kapteeni ??
Aarne Olsen, kapteeni
 ?? Harppuneer­i-Nilssen KUVAT: SAMULI PAULAHARJU /
Tromssan museo ??
Harppuneer­i-Nilssen KUVAT: SAMULI PAULAHARJU / Tromssan museo

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland