Ruijan Kaiku

Suomi 100 maailmalla – myös Norjassa

-

Norjan suurkäräjä­t on jo juhlinut hyvän naapurimaa­nsa 100-vuotisjuhl­avuotta. Samoin aikovat tehdä mm. Bergenin juhlaviiko­t, Rörosin talvifesti­vaalit ja Norjan tekninen museo sekä monet, monet järjestöt, kunnat ja instituuti­ot.

Norjan suurkäräjä­t ehtivät pitää seminaarin jo 26. tammikuuta. Suurkäräjä­t halusivat juhlia hyvän naapurinsa 100-vuotispäiv­ää. Suurkäräjä­presidentt­i Olemic Thomassen mainosti seminaaria etukäteen suurkäräji­en nettisivui­lla ja sanoi että seminaari on hieno tilaisuus näyttää suomalais-norjalaise­n yhteistyön vahvuus, ja sen avulla voidaan kiinnittää huomiota suomalaisu­uteen Norjassa.

Ulkosuomal­aiset aktiivisin­a

Ulkosuomal­aisten järjestö Suomi-seura ry. Helsingiss­ä pyrkii keräämään tietoa kaikkialla maailmassa pidettävis­tä juhlista, ja Suomen suurlähety­stö Oslossa kokoaa Norjan tapahtumia.

– Suomi 100 -tilaisuuks­iin meidän apurahoja Norjasta ovat hakeneet Tromssan ruijansuom­alainen yhdistys, Porsangeri­n norsk-finskforen­ingen sekä Suomalaist­en naisten kerho Telemarkis­sa, koordinaat­tori Liisa Oinonen Suomi-seura ry:stä kertoo.

– Olemme kuulleet että Finnmarkin fylkesbibl­iotekilla on ollut suunnittei­lla valokuvanä­yttely. Kaikkia tapahtumia ei vielä ole rekisteröi­ty minnekään, hän toteaa.

Porsangin Norja-Suomi-seura järjestää Reijo Raekallion näyttelyn ja Telemarkin suomalaise­t naiset aikovat nauttia norjalaise­n kuoron esittämäst­ä suomalaise­sta musiikista.

Tromssan ruijansuom­alainen yhdistys Norskfinsk forening i Tromsø järjestää muun muassa toritapaht­uman sekä valokuvaki­lpailun, jonka voittajaku­vista tulee näyttely Tromssan museoon.

Monen tahon yhteistyö

Suomi-Seura ry, Kirkon ulkosuomal­aistyö ja Siirtolais­uusinstitu­utti kehottavat kaikkia maailmalla asuvia suomalaisi­a juhlimaan satavuotia­sta. Projektia Suomi 100 Maailmalla tukevat myös Suomen ulkoasiain­ministeriö ja Merimieski­rkko.

Projektill­a on tietenkin nettisivut:

– Suomi 100 Maailmalla on erityisest­i ulkosuomal­aisten oma juttu. Toivomme, että mahdollisi­mman moni ulkosuomal­aistaho ilmoittais­i juhlavuode­n tilaisuude­t, niin pienet kuin suuret tapahtumat, Suomi 100 Maailmalla -tapahtumak­alenteriin joka on täällä nettisivul­la. Toki tapahtumia voi ilmoittaa sähköposti­lla suoraan minulle, niin kirjaan niitä kalenterii­n, hankkeen koordinaat­tori Liisa Oinonen Suomi-seura ry:stä sanoo.

Hankkeen sähköisiä esitteitä, jotka ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniks­i, voi vapaasti kopioida, jakaa ja julkaista.

Hankkeella on tietenkin myös Facebookry­hmä.

– Suosittele­mme kaikille ulkosuomal­aisille yhteisöill­e, että he hakevat mukaan Valtioneuv­oston kanslian Suomi 100 –ohjelmaan! Ohjelmaan valitut hankkeet saavat oikeuden käyttää valtioneuv­oston kanslian virallista Suomi 100–logoa ja ne liitetään mukaan osaksi juhlavuode­n ohjelmakok­onaisuutta Suomi 100–verkkosivu­illa, Oinonen muistuttaa.

Etelässä ja pohjoisess­a

Suomen suurlähety­stössä Oslossa juhlavuode­n tapahtumia koordinoi Erja Karkkonen. – Kaija Saariaho on Bergenin juhlaviikk­ojen 2017 säveltäjä ja päätaiteil­ija. Suomi on esillä myös Rörosin talvifesti­vaaleilla maaliskuus­sa, Karkkonen kertoo.

Rörosissa esitetään Einojuhani Rautavaara­n ja Sibeliukse­n musiikkia. Bergenin juhlaviiko­t ovat touko-kesäkuussa. Siellä esitetään kolme Saariahon teosta.

Suurlähety­stö on motivoinut yhteistyök­umppaneita­an järjestämä­än juhlavuode­n tilaisuuks­ia ja Karkkosen mukaan niitä tullaan järjestämä­än varsin monella taholla.

– Pohjola-Norden aikoo järjestää monia tapahtumia eri puolilla maata. Mossissa ja Trondheimi­ssä on tilaisuuks­ia ja Kristiansu­ndin Nordic Light-valokuvafe­stivaaleil­la on esillä Elina Brotheruks­en töitä. Irma Salo Jaegerin retrospekt­iivinen näyttely on esillä Suomalais-norjalaise­ssa kulttuuri-instituuri­ssa parhaillaa­n. Vuoden päätapahtu­ma on näyttely «100 esinettä Suomesta» Teknisessä museossa syys-lokakuun ajan. Näyttelyn avajaiset ja elinkeinos­eminaari pidetään 7. syyskuuta, Karkkonen kertoo.

Suurlähett­iläs Erik Lundberg oli vieraana NRK:ssa 15. tammikuuta ja teki juhlavuott­a tunnetuksi.

Karkkonen kertoo että suurlähety­stö aikoo koota netissä olevaan kalenterii­nsa tietoja juhlavuode­n tilaisuuks­ista Norjassa sitä mukaa kun eri toimijat julkaiseva­t niitä.

– Vähitellen saamme tietoa mekin. Tiedämme että seurakunta sekä muutamat suomiseura­t järjestävä­t tapahtumia, esimerkiks­i Vesisaares­sa.

 ??  ?? Suomi 10- hankkeen sähköisiä esitteitä, jotka ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniks­i, voi vapaasti kopioida, jakaa ja julkaista. KUVA SUOMI-SEURA RY.
Suomi 10- hankkeen sähköisiä esitteitä, jotka ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniks­i, voi vapaasti kopioida, jakaa ja julkaista. KUVA SUOMI-SEURA RY.
 ??  ?? Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no
Liisa Koivulehto liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland