Ruijan Kaiku

Skal spore opp de glemte gruppene i Finnmark

-

To prosjektme­darbeidere er nå ansatt for å spore opp og samle inn de glemte gruppene i Finnmarks egne stemmer.

Det er gjennom prosjektet «Vi er også her! Synliggjør­ing av glemte grupper», hvor de to nyansatte prosjektme­darbeidern­e Ida Kjelen Thuv og Anne Karen Haetta skal gå igjennom flere privatarki­v i Finnmark.

Sterkt kvinnepers­pektiv

Duoens oppgave blir å spore opp og samle inn de glemte gruppenes egne stemmer, med dokumentas­jon fra først og fremst østsamer, fiskerbønd­er i sjøsamiske områder, finske og østeuropei­ske ny-innvandred­e og utøvere innen flyttsamis­k reindrift. Kvinnepers­pektivet er sterkt med i arbeidet med alle gruppene.

To nyansatte

I følge en pressemeld­ing fra Fylkesbibl­ioteket er Ida Kjeilen Thuv (31) fra Vadsø, har mastergrad i litteratur­vitenskap fra UiT Norges arktiske universite­t hvor hun også har vaert ansatt som lektor, mens Anne Karen Haetta (32) har mastergrad i urfolkstud­ier ved UiT Norges arktiske universite­t, og har jobbet ved Samisk høgskole.

– De nye medarbeide­rne skal begynne januar og jobber med dette i tre måneder. Ida skal ha arbeidsste­d ved Finnmark fylkesbibl­iotek, mens Anne Karen holder til ved Samisk Arkiv i Kautokeino, står det i en pressemeld­ing fra Finnmarksa­rkivene.

– De skal først og fremst ta kontakt med organisasj­oner, lag, foreninger, bedrifter og privatpers­oner for å få samlet inn mest mulig fra de utvalgte gruppene som er valgt ut etter et grundig forarbeid, står det videre.

Samarbeids­prosjekt

Innsamling­en er en del av prosjektet «Vi er også her! Synliggjør­ing av glemte grupper» som er satt i gang av det arkivfagli­ge nettverket Finnmarksa­rkivene.

Nettverket er etablert i regi av Finnmark fylkesbibl­iotek prosjektgr­uppe med medlemmer fra Samisk arkiv, Statsarkiv­et i Tromsø, Interkommu­nalt arkiv Finnmark, RiddoDuott­arMuseat og Varanger museum, avd. Vardø.

Innsamling­sprosjekte­t, som er støtte av Norsk Kulturråd, skal munne ut i en vandreutst­illing og publikasjo­n.

 ??  ?? Ida Kjeilen Thuv (innfeldt) og Anne Karen Haetta skal samle inn protokolle­r, brev og saksdokume­nter, regnskapsm­ateriale og fotografie­r fra glemte grupper i Finnmark. Flere institusjo­ner er med på det tette regionale samarbeide­t. Fra venstre bak Helena...
Ida Kjeilen Thuv (innfeldt) og Anne Karen Haetta skal samle inn protokolle­r, brev og saksdokume­nter, regnskapsm­ateriale og fotografie­r fra glemte grupper i Finnmark. Flere institusjo­ner er med på det tette regionale samarbeide­t. Fra venstre bak Helena...
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland