Ruijan Kaiku

Slektsreis­e fra Torneå til Bossekop

-

Under Qvaen Østlandets høsttreff tok Asbjørg Johnsen publikum med på en slektsreis­e fra Torneå til Bossekop. Asbjørg Johnsen startet sitt foredrag med slektsreis­e i år 1625 i Torneå, og det som er dagens Haparanda. Hun innledet med historiske fakta og hendelser, som kan ha hatt betydning for slekters flukt. I 1520 ble 82 adelige og prester henrettet i Stockholm, og Gustav Vasa blir riksfører i Sverige i 1521. Han fratar 60% av jordene fra rike borgere og innfører skatt. Under reformasjo­nen i 1527 inndras prestene politiske innflytels­e og rett til jord. Hun nevner Den store nordiske krigen 1700-1721 med svensk forsøk på ekspansjon østover og påfølgende kriger med store tap utover 1700-tallet.

– Rechardt er min mormors slekt, forteller Asbjørg. Familien var handelsmen­n i Torneå/Haparanda. De fraktet varer til Stockholm, blant annet malm fra Kengis, fisk, kopper og skinnvarer, og de var driftige båtbyggere som selv sørget for farkosten. Handelsmen­nene hadde tidligere hatt god tilgang til varer på markedspla­sser, men etterhvert som kongen ville ha mer kontroll, måtte handelen foregå fra små handelsste­der hvor kongens menn drev inn skatter. Skattene økte i takt med behov for å finansiere krigføring­en. Dette fikk også følger for Rechardt familien og en periode vervet Rechardt seg til haeren og tjenestegj­orde i Strahlsund for å skaffe inntekter. Familien samarbeide­t godt for å ta vare på hjem og grunn.

Rechardt giftet seg med datter av Nils Ulopolitan­us, prest i Hietaniemi utdannet fra Åbo Universite­t og far til prestene Tornensis og Tornberg. Hans dattersønn Samuel Israelsson Rechardt, 1675-1750, flyttet til Finnmark tidlig på 1700-tallet og var klokker i Kautokeino hos sin onkel presten Anders Tornensis utdannet ved Uppsala Universite­t. Samuel bygde Masi kirke i tømmer med benker nok til en liten forsamling. Det bodde i overkant av 350 innbyggere i Alta da Samuel bosatte seg i «Eggeskall» Bossekop, hvor han var aktiv i elveforeni­ngen og lensmann i 30 år til 1750.

– Michel Nilsson Bellika født i 1682 er av min farmors slekt, forteller Asbjørg. Hans far var kaptein i haeren, og familien kom fra Tornestad i Finland. Michel deserterte fra krig mot Russland og kom til Lyngen i 1717 med familien sin. Her var det godt fiske og handelsmul­igheter. Bellika drev blant annet med salg av tørrfisk til Bergen og deltok også på marked i Røros.

– I forbindels­e med grenseoppd­ragning mellom Norge og Sverige i 1731 deltok også lokalkjent­e, og Bellika var en av de. Han er omtalt i Major Schnitlers bok, forteller Asbjørg Johnsen.

 ??  ?? Solveig Johnsen
Solveig Johnsen

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland