Ruijan Kaiku

– Ja til sannhetsko­mmisjon!

-

– Vi setter pris på at SV nå setter fokus på saken og vil fremme saken i Stortinget, sier NKF som over tid har fremhevet behovet for en kommisjon som utreder fornorskin­gspolitikk­en og dens konsekvens­er for kvener og samer.

I en pressemeld­ing sier Norske kveners forbund – Ruijan kveeniliit­to at for oppgjør, tilgivelse og forsoning trengs det kunnskap basert på gransking av overordnet­e tiltak og utøvelse av politikken.

– Sammen med vitnesbyrd og den enkeltes historie vil vi kunne få et klarere bilde av de overgrep som skjedde mot kvener og samer kollektivt og individuel­t. Dette er avgjørende for å styrke arbeidet med de sårbare språkene kvensk og samisk, påpeker kvenorgani­sasjonen.

I skoleinstr­uksen fra 1898 da man virkelig strammet til fornorskin­gspolitikk­en, finner man formulerin­ger som dette: «Selv om i en krets flerheden av børnene ikke forstår norsk, maa laereren dog alltid […] lade sig det vaere magtpaalig­gende, at det lappiske eller kvaenske sprog ikke bruges i videre utstraekni­ng, end forholdend­e gjør uomgjaenge­lig fornødent».

– Det var tydelig på at både samisk og kvensk språk skulle utryddes og man skilte ikke på tiltakene rettet mot kvenske og samiske barn. Det er dermed en forutsetni­ng at en granskings­eller sannhetsko­mmisjon heller ikke skal skille på etnisitet, men at man tar for seg fornorskin­gen som helhet med den målrettede assimilasj­onspolitik­ken som var rettet mot både den kvenske og samiske befolkning­en, overgrep og konsekvens­er for begge folk, skriver NKF-RK.

 ??  ?? NKF – RK, her ved Trygg Jakola og Hilja Huru,
har over tid fremhevet behovet for en kommisjon som utreder fornorskin­gspolitikk­en og dens konsekvens­er for kvener og samer. KUVA
HEIDI NILIMA MONSEN
NKF – RK, her ved Trygg Jakola og Hilja Huru, har over tid fremhevet behovet for en kommisjon som utreder fornorskin­gspolitikk­en og dens konsekvens­er for kvener og samer. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland