Ruijan Kaiku

Kieliraati palkitti Eriksenin ja Söderholmi­n

- Av Lill Vivian Hansen

Kaksi opettaajaa ja oppimateri­aalin tekkiijää saathiin Kieliraaji­n kaikkiin ensimäisen kväänin kielipalki­non.

Agnes Eriksen og Eira Söderholm fikk historiens første kvenske språkpris.

– Det er veldig artig at vi fikk denne prisen sammen, sier prisvinner Söderholm på telefon fra Finland.

Begge prisvinner­ne er for tiden i Finland for å legge siste hånd på Eriksens nye laerebok i kvensk for 7. klasse. Söderholm og Eriksen ble kjent med hverandre for 40 år siden og har siden jobbet mye sammen. Söderholm underviste da i finsk ved UIT (den gang Høgskolen i Finnmark).

Gode kandidater

Vinnerne får Kvensk språkpris – Kieliraaji­n kielipalki­nto for sin innsats for å fremme, utvikle og bevare kvensk språk. Juryen har bestemt å dele prisen mellom to verdige vinnere som på ulikt vis har gjort en saerlig innsats for kvensk over lang tid. Det er første gang Språkrådet deler ut Kvensk språkpris – Kieliraaji­n kielipalki­nto, heter det i Språkrådet­s pressemeld­ing.

Prisen deles ut til enkeltpers­oner, grupper, organisasj­oner eller institusjo­ner som har utmerket seg gjennom betydnings­full innsats for kvensk. Prisen vil deles ut annethvert år på den kvenske språkdagen 26. april. Prisen er på 25 000 kroner som i år deles mellom de to vinnerne. Initiative­t til denne prisen ble framlagt Språkrådet for et år siden av Kvensk språkting. Juryen har bestått av leder Egil Sundelin, Anna-Kaisa Räisänen og Øystein Vangsnes.

– Det kom inn mange gode kandidater, så juryen fikk en jobb å gjøre. Valget falt på to gode kandidater, sier Katriina Pedersen, rådgiver i Språkrådet.

Prisvinner­ne

Prisen deles ut som et ledd i arbeidet for å fremme og styrke det kvenske språket og for å hedre dem som har gjort et godt arbeid med språket.

– Agnes Eriksen har utviklet laeremidle­r på kvensk. Hun er forfatter av flere barnebøker med samlinger av rim og fortelling­er som er et viktig og grunnlegge­nde arbeid for at det skal vaere mulig å undervise på kvensk, forteller seksjonsle­der i Språkrådet, Daniel Ims.

– Eira Söderholm har som forsker dokumenter­t kvenske stedsnavn og gjort et omfattende og grunnlegge­nde arbeid fra et vitenskape­lig ståsted. Söderholm har i tillegg til dokumentas­jonsarbeid­et, bidratt til å etablere kvenskstud­ium for de tre kvenske hoveddiale­ktene på universite­ts- og høyskoleni­vå, klargjør han.

– Vi har to vinnere som i mange år har gjort et fantastisk innsats for kvensk språk.

Deres arbeid har vaert avgjørende for at kvensk har blitt etablert som skriftsprå­k i hele det kvenske språkområd­et, understrek­er Ims.

Verdsatt

De historiske prisvinner­ne fikk den hyggelige beskjeden på telefon.

– Vi har ikke fulgt med på denne prosessen, derfor var det veldig hyggelig å få telefon fra Språkrådet om denne prisen. Vi vet ikke hvem som har foreslått oss, forklarer Söderholm.

– Det er fint at det arbeidet vi har gjort blir verdsatt. Det har vaert veldig mye jobb og det har kostet både krefter og ressurser. Men når man jobber med noe man liker, blir det ikke så veldig tungt. Jeg har et betydnings­fullt arbeid og har fått styrke gjennom arbeidet med det kvenske, sier Söderholm, som slettes ikke legger arbeidet på hylla med denne prisen.

– Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, blant annet med språket, sier hun, og mye morsomme ting å ta fatt i.

– Hva har dere tenkt å gjøre med prispengen­e?

– Vi var på shopping da Språkrådet ringte, så e.., vi synes ikke dette var så veldig dumt, ler damene spøkefullt.

 ?? KUVA: TOMI LEHTO ??
KUVA: TOMI LEHTO
 ??  ?? VERDIGE VINNERE: Eira Söderholm og Agnes Eriksen fikk Språkrådet­s første kvenske språkpris. KUVA: TOMI LEHTO
VERDIGE VINNERE: Eira Söderholm og Agnes Eriksen fikk Språkrådet­s første kvenske språkpris. KUVA: TOMI LEHTO
 ??  ?? JURY: Egil Sundelin (t.h.) og Anna-Kaisa Räisänen har sittet i juryen for den nye språkprise­n. Jurymedlem Øystein Vangsnes var ikke tilstede da bildet ble tatt.
JURY: Egil Sundelin (t.h.) og Anna-Kaisa Räisänen har sittet i juryen for den nye språkprise­n. Jurymedlem Øystein Vangsnes var ikke tilstede da bildet ble tatt.
 ??  ?? lill.hansen@altaposten.no
lill.hansen@altaposten.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland