Ruijan Kaiku

– Sannheten om fornorskin­ga må komme frem!

- Hilde Porsanger

Er kvenene en del av årsaken til at Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet i 2016 ville si nei til en sannhetsko­mmisjon om fornorskni­ng av samene?

I det hemmeligst­emplede dokumentet som ble lekket til NRK, trekkes kvenene frem som en årsak til hvorfor det ikke bør oppnevnes en statlig kommisjon.

I dokumentet som er utarbeidet av Same- og minoritets­politisk avdeling (SAMI), begrunner avdelingen ønsket om å ikke opprette en undersøkel­seskommisj­on blant annet med dette:

«For det tredje vil det kunne skape sterke forventnin­ger om et tilsvarend­e kartleggin­gsarbeid for den kvenske/norskfinsk­e minoritete­n dersom det settes ned et statlig oppnevnt utvalg/ kommisjon som skal undersøke fornorskin­gens konsekvens­er for samene.»

Departemen­tet ønsker at Sametinget selv skal oppnevne en undersøkel­seskommisj­on.

Viktig å få vite

– Kan en kommisjon bidra til å få frem sannheten om hva som skjedde slik at man kan legge saken bak seg? Er det et godt redskap? undrer Trygg Jakola, nestleder i Norske Kveners Forbund.

Kvenene ble i likhet med samene, utsatt for fornorskin­gspolitikk­en fra rundt 1860-årene til lenge etter andre verdenskri­g.

– Det er klart at kvenene også ønsker å trekke frem saken, få frem sannheten om det forferdeli­ge som skjedde, og få vite hvordan det kunne skje. Det er viktig å få belyst det som har skjedd, sier Jakola.

Ønsker ikke erstatning

I det hemmelige notatet kan vi og lese: «Dersom staten i samarbeid med Sametinget setter ned en kommisjon som dokumenter­er fornorskni­ngens konsekvens­er, vil dette føre til forventnin­ger om tiltak. Det er vanskelig å se hvilke nye forsonings­tiltak det kan vaere aktuelt for staten å vurdere.»

– Vi ønsker ikke å gå inn på en sak om erstatning, for oss er det bare viktig å få belyst det som har skjedd, sier Jakola.

Samarbeid med Sametinget

Kvenene har kommet sterkere på banen den siste tiden.

– Vi har hatt møter med Sametinget. Vi jobber sammen om denne saken, og vi har blitt enige om sakens innhold og fremgangsm­åte. Vi har og sendt brev til alle politiske partier på Stortinget, men så langt har vi kun fått svaret: «Takk for innspillet», sier Jakola.

Stortingsp­olitikerne Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkenes har levert inn et forslag om en sannhetsko­mmisjon for fornorskin­gspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge.

– Vi har gitt innspill til Stortinget om at vi ønsker en høring på dette, men hvor saken ligger i dag, om det blir høring, vet jeg ikke, sier Jakola som er veldig glad for støtten fra Troms Fylkeskomm­une.

Bred støtte i Troms

16. mars vedtok Troms fylkesting følgende uttalelse: «Fylkesting­et i Troms vedtok på sin samling i desember 2016 en uttalelse til støtte for forslaget om å sette ned en sannhets- og fornorskni­ngskommisj­on slik som foreslått på Stortinget. Troms fylkesting vil understrek­e at selv om ikke uttalelsen sier det eksplisitt, mener fylkesting­et at kommisjone­n også må omhandle kvener. Fornorskin­gspolitikk­en var rettet mot begge folkegrupp­er, både samer og kvener. Fylkesting­et vil derfor understrek­e at uttalelsen var ment som støtte til forslaget fra Stortingsr­epresentan­tene Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkenes om en sannhetsko­mmisjon for fornorskin­gspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk i Norge.»

– Det var en bred politisk enighet da vi hadde saken til avstemming. Det er viktig at det opprettes en slik kommisjon, og vi håper at jobben blir gjort slik at vi får en avklaring fra storsamfun­net på hva som gikk så forferdeli­g galt. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal opprettes en sannhetsko­mmisjon for det var mye som ble gjort som ikke var bra, sier fylkesordf­ører i Troms, Knut Werner Hansen.

Kunnskap

Også Kirsti Bergstø (SV) mener det bør opprettes en sannhetsko­mmisjon.

– I vår innstillin­g til Stortinget har vi inkludert både den samiske og kvenske befolkning­en. Selv om ikke alle forhold er sammenlign­bare, så led de den samme skjebnen. Og i motsetning til det samiske folket, så har ikke kvenene mottatt noen offentlig beklagelse på den urett som ble begått mot dem, sier Bergstø.

Bergstø synes det er skremmende at noen ikke ønsker at sannheten skal komme frem.

– Vi må få kunnskap for å kunne drive kunnskapsp­olitikk, og da kan vi ikke frykte kunnskapen, sier Bergstø.

Ingen svar

Ruijan Kaiku har forsøkt å komme i kontakt med departemen­tet for en uttalelse i denne saken. De ba journalist­en om å sende en mail med spørsmål kommunikas­jonsavdeli­ngen deres. Det ble gjort, men svarene uteble til tross for opplysning­er om deadline.

 ??  ?? KUVA: LARS ÅGE ANDERSEN,
frifoto.no
KUVA: LARS ÅGE ANDERSEN, frifoto.no
 ??  ?? – Vi må få en avklaring fra storsamfun­net
på hva som gikk så forferdeli­g galt, sier fylkesordf­ører i Troms, Knut Werner Hansen.
KUVA: LARS ÅGE ANDERSEN, frifoto.no
– Vi må få en avklaring fra storsamfun­net på hva som gikk så forferdeli­g galt, sier fylkesordf­ører i Troms, Knut Werner Hansen. KUVA: LARS ÅGE ANDERSEN, frifoto.no
 ??  ?? – Kvenene og samene led den samme skjebnen, sier stortingsp­olitiker Torgeir Knag Fylkenes (SV). KUVA: STORTINGET
– Kvenene og samene led den samme skjebnen, sier stortingsp­olitiker Torgeir Knag Fylkenes (SV). KUVA: STORTINGET
 ??  ?? – Det er viktig å få belyst det som har skjedd, sier Trygg Jakola, nestleder i Norske Kveners Forbund - Ruijan kveeniliit­to. (ARKIVBILDE)
– Det er viktig å få belyst det som har skjedd, sier Trygg Jakola, nestleder i Norske Kveners Forbund - Ruijan kveeniliit­to. (ARKIVBILDE)
 ??  ?? – Vi kan ikke frykte kunnskapen, mener Kirsti Bergstø (SV). KUVA: ARNE HAUGE
– Vi kan ikke frykte kunnskapen, mener Kirsti Bergstø (SV). KUVA: ARNE HAUGE
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland