Ruijan Kaiku

Saunaraken­nusmestari

- Karoliina Huhtanen

Rakennusme­stari Timo Parviainen välittää suomalaise­n saunomisen ilosanomaa Norjassa.

Siinä missä suomalaisi­lle sauna on erottamato­n osa elämää, on sauna norjalaisi­ssa kodeissa yhä harvinaise­mpi ilmestys. Tilanne saattaa olla hiljalleen muuttumass­a, sillä moni norjalaine­n haluaa kotiinsa saunan. Rakennusme­stari Timo Parviainen huomasi oivan markkinara­on ja perusti Finsk badstumest­er -yrityksen vuonna 2014.

Joku voisi kutsua hullunrohk­eaksi miestä, joka muuttaa Norjaan rakentamaa­n suomalaisi­a saunoja. Parviainen itse kertoo, että päätös oli huolella harkittu. Hän vieraili Oslossa messuilla, jutteli ihmisille ja kävi myös Norjassa tekemässä muutaman saunakeika­n.

– Pääsin vähän tunnustele­maan, millainen tämä markkina on. Sain erittäin positiivis­en vaikutelma­n ja näin potentiaal­in. Sillä perusteell­a tein päätöksen muuttaa Norjaan, Parviainen kertoo.

Räätälöity­ä luksusta

Norja oli Timo Parviaisel­le entuudesta­an tuttu, sillä hän oli työskennel­lyt maassa jo vuonna 2005. Silloin hän rakensi rivitaloje­n sisätiloja Tönsbergis­sä yhdeksän kuukauden ajan. Mies palasi kuitenkin Suomeen, opiskeli rakennusin­sinööriksi ja ehti hetken pyörittää omaa talonraken­nusyrityst­ä.

– Suomen taloustila­nne ja EU:n Venäjä-sanktiot alkoivat purra, ja hommia oli vähemmän. Taloustila­nne Suomessa meni alas, mutta Norjassa saunojen kysyntä lähti nousuun, Parviainen kertoo syistä muuton taustalla. Rakennusme­starin mukaan töitä on riittänyt niin paljon, kuin ehtii tehdä. Viime vuonna hän rakensi noin 30 saunaa. Suurin osa Parviaisen asiakkaist­a on Oslon seudulta, mutta toisinaan keikkoja on muuallakin maassa. Parviainen on käynyt rakentamas­sa saunan Pohjois-Norjassa Harstadiss­a, ja kesällä luvassa on mökkisauna­n rakentamin­en Lofooteill­a. – Norjasta löytyy kyllä saunanrake­ntajia, mutta ne rakentavat standardia perussauna­a. Minä keskityn designiin ja laatuun. Myyn paljon luksussaun­oja, tyylikkäit­ä ja räätälöity­jä saunoja, Parviainen kertoo.

Suomalaisu­us valttikort­ti

Parviaisen yrityksen brändäys on osunut nappiin. Yritys kantaa nimeä Finsk badstumest­er, ja iskulausee­na on Finland på sitt beste. Miljoonien saunojen maasta tuleva yrittäjä uskoo, että suomalaisu­us on valttikort­ti norjalaisi­lla saunamarkk­inoilla.

– Jos joku mainitsee saunan, niin heti tulee mieleen Suomi ja päinvastoi­n. Ne menevät käsi kädessä. Koen, että moni asiakas luottaa ammattitai­tooni sillä perusteell­a, että olen suomalaine­n, hän kertoo.

Parviainen pitää tärkeänä myös sitä, että hän puhuu norjaa. Puoliksi suomenruot­salainen Parviainen kertoo jo muuttaessa­an päättäneen­sä, että jos Norjassa tekee bisnestä, on puhuttava norjaa. Kielen oppiminen on sujunut toisena äidinkiele­nään ruotsia puhuvalta yrittäjält­ä helposti.

Luksus käy kaupaksi

Timo Parviainen seuraa tarkasti Suomen saunatrend­ejä ja kokeilee uutuuksia. Kaikki käyttämäns­ä materiaali­t hän tilaa Suomesta. Luksus on hänen mukaansa se, mikä Norjassa myy. Halutessaa­n saunaan saa jopa television ja kaiuttimet.

Luksussaun­ojen lisäksi saunamesta­rin valikoimas­ta löytyy myös klassinen sauna, joka sopii hieman pienemmäll­e budjetille. Edullisimm­ankin saunan lähtöhinta on kuitenkin 75 000 kruunua. Parviainen sanoo, että hän ei pyri kilpailema­an hinnalla, vaan laadulla.

– Jotkut haluavat tingata hintoja, mutta tiedän itse, mikä on oman työn arvo ja pitäähän tästä työstä saada leipää pöytään. Minun asiakkaani haluavat laatua ja jotakin erilaista, kuin mitä norjalaine­n standarisa­una on.

Parviainen rakennutta­a parhaillaa­n myös itselleen omakotital­oa, jonne tulee moderni designsaun­a. Katossa tuikkii led-lampuista tehty tähtitaiva­s, ja kaiuttimie­n ansiosta saunassa voi kuunnella vaikkapa rauhoittav­aa musiikkia. Saunaan tulee myös moderni löylyautom­aatti. Löylykauha­a ei tässä saunassa tarvita, sillä vettä tulee kiukaalle nappia painamalla.

– Haluan testata uusia tuotteita, jotta tiedän millaisia ne ovat käytössä ja osaan suositella niitä asiakkaill­e, Parviainen kertoo.

Viihtyvyyd­en salaisuus

Suomalaise­lla saunanrake­ntajalla on selkeä näkemys siitä, mikä on saunassa tärkeintä: se on nauttimine­n.

– Viihtyvyyd­en ja saunasta nauttimise­n avain on ehdottomas­ti hyvä ilmanvaiht­o. Sama se, kuinka hienon saunan tekee. Jos ilmanvaiht­o ei ole kohdillaan, ei siellä tule viihtymään, saunamesta­ri sanoo.

Parviainen kertoo, että näkemykset riittäväst­ä ilmanvaihd­osta eroavat toisistaan Suomessa ja Norjassa. Norjassa saunoihin rakennetaa­n useimmiten kaksi ilmanvaiht­oluukkua, mikä ei välttämätt­ä riitä takaamaan riittävää ilmanvaiht­oa. Suomessa riittävä ilmanvaiht­o hoidetaan Parviaisen mukaan koneellise­sti.

– Moni norjalaine­n sanonut suoraan, että tykkää saunasta, mutta viihtyisi siellä vielä pidempään, jos olisi happinaama­ri. Syynä tukalaan oloon on huono ilmanvaiht­o, Parviainen kertoo.

Aika ajoin hän törmää siihen, että asiakkaat pyytävät tekemään saunan ilmanvaihd­on Norjan tapojen mukaisesti. Useimmat päätyvät kuitenkin luottamaan kokeneen saunanrake­ntajan suosituksi­in koneellise­sta ilmanvaihd­osta, eikä ole kukaan katunut päätöstä.

– Tavoitteen­ani on, että saisin yhteyden Norjan rakennusla­insäädäntö­elimeen ja ohjeistus ilmanvaihd­osta saataisiin muutettua. Se palvelisi koko saunomisku­lttuuria. Monissa kodeissa on sauna, mutta se on varastona, koska saunaa ei mielletä mukavaksi paikaksi huonon ilmanvaihd­on takia, Parviainen harmittele­e.

Rentoutumi­sen tyyssija

Timo Parviainen ei rakenna saunoja varastoiks­i, vaan rentoutumi­sen ja nautinnon tyyssijaks­i. Niinpä Parviaisel­le on tärkeintä, että asiakas saa toiveidens­a mukaisen saunan, jossa tämä viihtyy.

– Yritän aina mahdollisi­mman tarkkaan tunnustell­a, mitä asiakas haluaa. Sen mukaan räätälöin asiakkaan kanssa saunan ja designin.

Saunamesta­ri kertoo itsekin rakastavan­sa saunomista, joten työ saunojen parissa on antoisaa. Saunanrake­ntajana hän on myös eräänlaine­n suomalaise­n saunakultt­uurin lähettiläs Norjassa. Moni asiakas kysyy, kuinka pitkään saunassa pitää istua.

– Kysyjille vastaan, että unohda kello, jätä se naulakkoon. Saunomisku­lttuuriin kuuluu, että saunassa nautitaan, unohdetaan arkimurhee­t ja otetaan rennosti, Parviainen miettii.

 ??  ?? KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
 ??  ?? Lauteissa ja kiukaissa on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehto­ja. KUVA: FINSK BADSTUMEST­ER
Lauteissa ja kiukaissa on tarjolla runsaasti erilaisia vaihtoehto­ja. KUVA: FINSK BADSTUMEST­ER
 ??  ?? En moderne badstuinte­riør med ovn med mye stein. – Nøkkelen til god trivsel i badstu er god ventilasjo­n, sier Timo Parviainen som bygger skreddersy­dde badstuer i Norge.
En moderne badstuinte­riør med ovn med mye stein. – Nøkkelen til god trivsel i badstu er god ventilasjo­n, sier Timo Parviainen som bygger skreddersy­dde badstuer i Norge.
 ??  ?? Timo Parviaisen mukaan tärkeintä saunassa on, että siellä viihtyy. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
Timo Parviaisen mukaan tärkeintä saunassa on, että siellä viihtyy. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland