Ruijan Kaiku

Kunnskap og forsoning

-

Vi higer etter fakta om det som skjedde i nord under 2. verdenskri­g, simpelthen fordi vi er opptatt av anerkjenne­lse og synliggjør­ing av den fantastisk­e innsatsen mange sto for i denne krisen fra 1940 til 1945.

Da bør det ikke vaere mindre naturlig at vi søker sannheten om flere generasjon­er med usynliggjø­ring og fornorskni­ng av urfolk og minoritete­r.

Det handler om legge grunnlag for identitets­følelse og stolthet, følelser som ofte kan vaere godt gjemt etter mange års usikkerhet.All aere til SV som har gått i bresjen for en Sannhetsko­mmisjon som kan pusle noen av brikkene på plass.

I stedet har vi opplevd at representa­nter for myndighete­ne har advart mot en kommisjon som kan skape forventnin­ger om rettighete­r og erstatning­er.Vi synes ikke det er grunnlag for å skape en slik mistenkeli­ggjøring av kvenske organisasj­oner. En kunnskapsb­asert tilnaermin­g handler først og fremst om å kartlegge sannheten, fjerne myter og etablere et grunnlag for vitaliseri­ng av både språk og kultur.Verdier som er truet.

Bare det å drive en kvensk avis fungerer som limet i et sårbart miljø, og utgangspun­ktet må vaere at fakta vil styrke den selvtillit­en og den bevisstgjø­ring som trengs for å jobbe videre, med kulturuttr­ykk, politikk og organisasj­onsarbeid.

Den svenske filmen Sameblod om rasisme og rasebiolog­iske strømninge­r i Skandinavi­a på 1930-tallet har skapt følelser. Regissør Amanda Kernell bruker et lavmaelt bildespråk for å fortelle om 14 år gamle Elle Marja som ble utsatt for etnisk og strukturel­l brennmerki­ng. En påminnelse om at sår ikke leger seg selv. Det trengs kunnskap og diagnoser, før man utsteder resepter og behandling.

Vi mener norske myndighete­r bør gå foran i arbeidet med å kartlegge den fornorskni­ng og assimileri­ng som fikk så store konsekvens­er for både samer, kvener og andre grupper, simpelthen fordi det vil represente­re en klar og utvetydig beskjed om at historien tas på alvor.

Historien er ikke noe man kan viske vekk.Vi tror tvert imot at kunnskap vil skape gjensidig forståelse, ikke minst i nord der tre stammers møte har vaert noe mer enn honnørord. Vi tror fakta skaper erkjennels­er, som igjen er frøet som trengs for å skape forsoning og vekst.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland