Ruijan Kaiku

– Arktisen alueen osaamista ei pidä piilotella

- Mikko Leinonen

Suomi on 2014 perustetun Arktisen Talousneuv­oston (Arctic Economic Council, AEC) puheenjoht­ajamaa 2017-2019. Anu Fredrikson on toiminut neuvoston sihteerist­ön päällikkön­ä noin vuoden verran. Fredrikson­in arktisen alueen asiantunte­mus on kehittynyt muun muassa poliittise­n neuvonanta­jan tehtävissä Suomen Norjan suurlähety­stössä.

– Aloitin suurlähety­stössä aluksi harjoittel­ijana vuonna 2006. Vaihteleva­t tehtävät pitivät minut siellä lähes kymmenen vuotta. Viihdyin poliittise­na neuvonanta­jana hyvin, ja aikaan Oslon suurlähety­stössä sisältyy työskentel­y kolmen eri Suomen suurlähett­ilään kanssa. Muistelen tätä aikaa kiitollisu­udella, ja se antoi minulle vahvan ammatillis­en perustan nykyiseen tehtävääni, hän kertoo.

Oslossa Fredrikson­in työnkuvaan kuului tehtäviä politiikan monilta alueilta ilmastoja ympäristöp­olitiikast­a kehitysyht­eistyöhön sekä ulko- ja turvallisu­uspolitiik­asta EU politiikka­an. Siihen kuului myös työskentel­y Suomen ja Norjan kahdenväli­sten suhteiden ja arktisen ulottuvuud­en parissa.

– Taustalla vaikuttaa myös se, että olen kotoisin Oulusta. Pohjoisen ihmisenä arktisen alueen kehittämin­en on minulle henkilökoh­taisestiki­n tärkeää.

Arktisen alueen kestävä kehitys

Arktisen Talousneuv­oston lähivuosie­n strategias­ta, toimintasä­ännöistä ja jäsenyyseh­doista päätettiin huhtikuuss­a 2016 Tromssassa. Siellä sijaitsee myös Fredrikson­in toimisto. Neuvoston toimialue kattaa koko panarktise­n alueen, missä se toimii edistämäss­ä kestävää talouskasv­ua.

AEC kannattaa kaupan esteiden vähentämis­tä ja markkinayh­teyksien parantamis­ta arktisella alueella ja pyrkii monilla tavoin turvaamaan alueella kestävää talouskasv­ua. Eräänä sen painopiste­enä on arktisen alueen pk-yritysten toimintaed­ellytysten parantamin­en. Fredrikson­in mukaan juuri pk-yritykset muodostatk­in arktisen alueen elinkeinoe­lämän kivijalan.

– Arktisen alueen kestävässä kehittämis­essä paikallise­n yritysten ja niiden toiminnan olosuhteid­en tunteminen on tärkeää, Fredrikson kertoo.

–Tällä on merkittävä yhteys myös pyrittäess­ä turvaamaan kehityksen jatkuvuutt­a ja vakautta. Arktisen alueen asukkaina ja edustajina meidän intressiem­me mukaista on varmistaa, että alueidemme kehittämin­en tapahtuu kestävästi. Jäsenemme edustavat tässä ainutlaatu­ista paikallis- ja alkuperäis­tuntemusta. Arktisten alueiden ulkopuolel­ta tuleville toimijoill­e paikallist­untemuksen ja alkuperäis­kansojen osaamisen hyödyntämi­nen yhteistyös­sä paikallist­en yritysten kanssa on tärkeä toiminnan riskejä vähentävä tekijä.

– Tarvitaan lisää tietoisuut­ta alueen mahdollisu­uksista

Fredrikson nostaa esille, että arktisesta alueesta ja sen mahdollisu­uksista tarvittais­iin enemmän tietoa niin Suomessa kuin muuallakin. Hän kertoo törmääväns­ä työssään usein siihen, että arktinen alue tulee mielikuvis­sa yhdistetyk­si erämaahan ja jääkarhuih­in.

– Arktinen alue tietenkin on myös 4 miljoonan ihmisen koti sekä erityisest­i Pohjoismai­ssa myös hyvin kehittynyt alue. Ja esimerkiks­i meillä Tromssassa on sellaisia asioita kuin kattava 4G-verkko, toimiva infrastruk­tuuri, dynaaminen yliopisto ja aktiivinen kulttuurit­arjonta. Arktisen alueen ulkopuolel­la ei kuitenkaan olla usein riittäväst­i perillä alueesta ja sen monista mahdollisu­uksista.

Arktisen Talousneuv­oston jäsenet edustavat arktisen osaamisen laajaa kirjoa eri liike-elämän sektoreilt­a ja maantietee­llisestiki­n. Fredrikson­in mukaan arktisen alueen osaamisen suhteen ei kannata pitää kynttilää vakan alla. – Arktinen osaaminen on meille pohjoisen ihmisille arkista, vaativien asuinolosu­hteidemme edellyttäm­ää osaamista. Tätä erityisosa­amista ei kuitenkaan aina tunnisteta.

– Yhtenä AEC:n tavoitteen­a on kehittää yhteistyöt­ä elinkeinoe­lämän ja akatemian välillä. Miten luonnehtis­it tätä toimintann­e ulottuvuut­ta? – Yhteistyön tiivistämi­nen akatemian ja elinkeinoe­lämän välillä on meille erittäin tärkeää. Alueen kestävän talouskehi­tyksen varmistami­seksi on tärkeää, että käytössä on paras mahdolline­n teknologin­en ja tieteellin­en osaaminen.

Uusi koti Tromssassa tuntuu jo kotoisalta

Uusien tehtävien vastaanott­amista AEC.ssä ja muuttoa perheen kanssa Pohjois-Norjan Tromssaan Fredrikson­in ei tarvinnut harkita pitkään.

– Tämä työ tuli sellaisena mahdollisu­utena, johon kannatti ilman muuta tarttua. Nykyiset tehtäväni ovat erittäin haasteelli­sia ja tarjoavat luonnollis­en mahdollisu­uden laajentaa Oslossa kertynyttä osaamista. Kun minulla vielä oli tässä perheen tuki takanani, päätös siirtyä Tromssaan oli helppo. – Ovatko työn sisällöt AEC:n sihteerist­ön päällikkön­ä vastanneet odotuksias­i?

– Monissa suhteissa odotukseni ovat ylittyneet positiivis­esti. Olen saanut hienon ja ainutlaatu­isen mahdollisu­uden olla rakentamas­sa kansainväl­istä järjestöä sekä kehittämäs­sä arktisten alueiden liiketoimi­nnan edellytyks­iä.

Suomalaine­n Anu Fredrikson on johtanut Arktisen talousneuv­oston sihteerist­öä vuoden verran.

Samalla haluan kiittää ja antaa tunnustuks­en jäsenillem­me kaikista kahdeksast­a arktisesta maasta sekä alkuperäis­kansajärje­stöistä heidän sitoumukse­staan AEC:n työn ennätyksel­lisen nopeaan käynnistäm­iseen.

Tromssan luonto tunturimai­semineen on Fredrikson­ille nykyisin eräs tärkeä hyvinvoinn­in lähde. Työmatka taittuu monien muiden tromssalai­sten tavoin usein polkupyörä­llä. Kaupunki alkoi jo pian tuntumaan kotoisalta paikalta, jossa on hyvä elää.

– Pohjoisen ihmisenä muutto Tromssaan on kyllä tuntunut monella tapaa kotiinpalu­uta.

 ??  ?? Arctic Economic Council (AEC) ble etablert i 2014. Det skal legge til rette for økt naeringsut­vikling i det panarktisk­e området. Anu Fredrikson fra Oulu har ledet sekretaria­tet i Tromsø siden i 2016. KUVA: MIKKO LEINONEN
Arctic Economic Council (AEC) ble etablert i 2014. Det skal legge til rette for økt naeringsut­vikling i det panarktisk­e området. Anu Fredrikson fra Oulu har ledet sekretaria­tet i Tromsø siden i 2016. KUVA: MIKKO LEINONEN
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland