Ruijan Kaiku

Verotukses­ta voi valittaa jälkeenpäi­n

- Liisa Koivulehto

Norjasta palkkaa ja eläkettä saavien verovelvol­listen piti jättää veroilmoit­us viimeistää­n 30. huhtikuuta. Suurin osa jättää veroilmoit­uksen sähköisest­i.

Veropäätök­set tulevat kansalaisi­lle kesäelokuu­ssa. Kahdeksan kymmenestä saa palautusta ja kaksi kymmenestä maksaa lisäveroa. Mätkyt pitää maksaa elo-syyskuussa.

Ulkomaalai­sille työntekijö­ille on netissä tietoa sivulla http://www.skatteetat­en.no/ no/Person/Skattekort-og-forskuddss­katt/ Utenlandsk-arbeidstak­er/ - mutta vieraskiel­illä ainoastaan englanniks­i.

Suomenkiel­istä apua saa Pohjoiskal­otin rajaneuvon­nasta Yykeänperä­stä.

Suomalaisi­lla ja muilla ulkomaalai­silla verovelvol­lisilla, jotka ovat Norjassa töissä vain väliaikais­esti, on verotukses­ta monia kysymyksiä, joiden selvittämi­seen tarvitaan erikoisosa­amista. Jos käy ilmi että sinua on verotettu väärin, voit hakea oikaisua vielä vuosien jälkeen.

Tapauksia ja kysymyksiä on yhtä monta kuin kysyjiäkin. Toiset ohjeet pätevät kaikille, kun taas toiset ovat tapauskoht­aisia. Asuntokulu­t Norjassa ja matkakulut Suomeen ovat yleensä vähennyske­lpoisia, joissain tapauksiss­a myös auto-, opinto- ja jopa asuntolain­an korot. Vastaavast­i myös muista maista saadut tulot pitää merkitä veroilmoit­ukseen, vaikka verot maksetaank­in vain lähtömaaha­n.

Avoin eläkesemin­aari Levillä elokuussa

Rajaneuvon­ta järjestää elokuun lopulla Levillä avoimen seminaarin teemasta eläkkeet Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa: Miten eläkkeet lasketaan, miten ne maksetaan ja verotetaan? Seminaari on avoin kaikille kiinnostun­eille.

 ??  ?? Skatt Nordin erikoisasi­antuntija Lisbeth Alide Varsi (vas.) on käsitellyt ulkomaalai­sten työntekijö­iden verotusasi­oita yli 20 vuotta. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
Skatt Nordin erikoisasi­antuntija Lisbeth Alide Varsi (vas.) on käsitellyt ulkomaalai­sten työntekijö­iden verotusasi­oita yli 20 vuotta. KUVA: LIISA KOIVULEHTO
 ??  ?? liisa@ruijan-kaiku.no
liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland