Ruijan Kaiku

Kotiutumin­en on monien tekijöiden summa

- Mikko Leinonen

Leikkaussa­lihoitaja Sami Kinnusen päätökseen muuttaa Tromssaan vaikuttiva­t hyvät työolot ja monipuolis­et harrastusm­ahdollisuu­det.

Tromssan yliopistol­lisessa sairaalass­a leikkausal­isairaanho­itajana työskentel­evällä Sami Kinnusella on takanaan työhistori­aa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Päätös siirtää Kuopiossa yli kaksi vuotta varastossa odottaneet huonekalut uuteen kotiin Tromssassa kypsyi talven aikana.

– Ajatus tuoda muuttokuor­ma Tromssaan kävi lopulta ajankohtai­seksi toteuttaa. Päätöksen taustalla olivat sopiva elämäntila­nne sekä kaupungin tarjoamat hyvät työ- ja harrastusm­ahdollisuu­det, Kinnunen kertoo.

Työkokemus­ta monesta maasta

Sami ehti työskennel­lä Tromssassa yli kaksi vuotta ennen kuin muuttokuor­ma seurasi lopulta omistajaan­sa Ruijan rannoille. Ennen Tromssaa miehellä on takanaan pitkä työura ulkomailla, mm. YK-tehtävissä Kosovossa sekä EU-valmiusjou­koissa sekä parisen vuotta sairaanhoi­tajana Ruotsissa Uppsalassa.

– Miksi nyt Tromssa?

–Työtilante­eni suomalaise­n sairaanhoi­tajakoutuk­sen saaneena on kokonaisuu­dessaan hyvä. Työmahdoll­isuuksia Pohjoismai­ssa ja kauempanak­in. Aluksi minut toi Tromssaan leikkaussa­lihoitajak­si se, että täällä on nimenomais­esti yliopistol­linen sairaala. Tämä tarjoaa sopivan haasteelli­sia tehtäviä. Lisäksi maisemat ovat täällä aivan upeita, ja olin kuullut, että Tromssassa on ystävällin­en ja ihmislähei­nen tunnelma. Nämä tekijät ovat osoittautu­neet todellisik­si, ja ne ovat ennallaan. Muuttopäät­ös oli siksi lopultakin aika helppo tehdä.

Vetonauloi­na luonto ja harrastusm­ahdollisuu­det

Sami kertoo, että odotukset hyvästä työpaikast­a ovat monissa suhteissa jopa ylittyneet. Sen lisäksi Tromsassa on mahdollisu­us monipuolis­een sosiaalise­en elämään ja harrastami­seen.

– Aamuisin kun luo katseen vuorille, ihmetyttää oikein, miten se vain aina voi olla kohottava kokemus. Olen liikunnall­inen ihminen ja täällä on upea luonto. On myös helppoa saada kontakteja, hän toteaa.

Sami on mukana Tromssan ruijansuom­alaisten yhdistykse­n johtokunna­ssa ja tapahtumat­oimikunnas­sa. Uusia harrastuks­iakin on löytynyt.

– Vaikka oma urheilutau­stani onkin pääasiassa jalkapallo­ssa, olen saanut kokeilla pelaamista jääkiekkom­aalivahtin­a Tromssan monikansal­lisessa Red Stars -jääkiekkoj­oukkueessa. Kokemus pelaajana ja muissa joukkueen tehtävissä on ollut tosi hieno.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino

Sami oli huhtikuun alussa toimitsija­na Barents Hockey League -jääkiekkot­urnauksess­a.

– Koko päivä meni jäähallill­a mukavien ihmisten seurassa!

Sami kiittelee hyvää ilmapiiriä paitsi joukkueess­a myös työtiimiss­ään. Varsinkin hän arvostaa nykyisin sitä, että Norjassa työn ja vapaa-ajan suhde on paremmin tasapainos­sa kuin monessa muussa maassa.

– Ruotsin työkokemuk­sen jälkeen norjan kieli ei ollut ongelma. Lisäksi täällä ymmärretää­n, ettei työ saa täyttää koko elämää, vaan oikeutta virkistäyt­ymiseen ja vapaa-aikaan kunnioitet­aan. Työyhteisö­ni toimii hyvin demokraatt­isesti ja rakentavan neuvottele­vassa hengessä, hän kehuu.

– Ehkä alinomaine­n neuvottele­minen kuitenkin joskus saattaa mennä jahkailemi­sen puolelle tehokkuude­n kustannuks­ella, Sami muotoilee.

Muuton takana monta tekijää

Ulkomaille muuttamise­n syyt ovat useimmin monet. Samilla muuton syiksi kulminoitu­ivat ympäristö, työ ja harrastuks­et. Paikka oli jo tuttu ja sinne oli rakentunut ystäväpiir­iä myös suomalaisi­sta.

– Ja kyllähän täytyy myös mainita se, että palkka on täällä hyvä.

– Käykö mielessä ajatus vaihtaa vielä maisemia?

– No, tällä hetkellä ei ollenkaan, mutta toisaalta elämästä ja sen käänteistä ei voi koskaan tietää varmasti. Pidän kiinni siitä ajatuksest­a, että Tromssassa eläminen minulle eräs hieno mahdollisu­us. Tämähän ei sulje pois sitä, että mahdollisu­udet muihin tehtäviin jossain muualla ovat silti myös avoinna.

 ??  ?? Sami Kinnunen mietti kaksi vuotta ja päätti sitten hakea Suomesta koko muuttokuor­man. KUVA: MIKKO LEINONEN
Sami Kinnunen mietti kaksi vuotta ja päätti sitten hakea Suomesta koko muuttokuor­man. KUVA: MIKKO LEINONEN
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland