Ruijan Kaiku

Norja houkuttele­e edelleen

- Silja Björklund Einarsdótt­ir

Suomalaist­en määrä Norjassa lisääntyy yhä. Mikä heitä houkuttele­e?

Määrä on noussut jatkuvasti vuodesta 2011. Tämän vuoden alussa Norjassa asui 26 suomalaist­a enemmän kuin vuosi aikaisemmi­n. Yksi heistä on Anna-Karoliina Ihalainen, joka tuli Norjaan viime huhtikuuss­a. Hän oli jo asunut ennen Norjassa ja tehnyt töitä Suomen suurlähety­stössä. Hän kertoo ihastuneen­sa Osloon kaupunkina, ja siihen kokonaisuu­teen mitä Oslo tarjoa.

– Se on suurkaupun­ki tietyssä mielessä, mutta hyvin kompakti, ja luonto on tosi lähellä. Meri myös, mikä on turkulaise­lle tärkeä, hän sanoo ja hymyilee.

Kodikas Oslo

Norjan tilastokes­kuksella (Statistisk sentralbyr­å) ei ole tietoja siitä, että minkä takia suomalaise­t muuttavat Norjaan, mutta luultavast­i syyt ovat sekä vaihteleva­t että monipuolis­et. Anna-Karoliinal­la oli monta syytä, ja Oslo tuntui heti alusta lähtien kodilta, jolta Helsinki ei koskaan tuntunut.

– Se vaikutti valintaani, että jos Suomeen olisi jäänyt, niin todennäköi­sesti olisi sitten joutunut asumaan Helsingiss­ä. Se ei samalla tavalla tuntunut kotoiselta niin kuin Oslo, hän sanoo.

Työmahdoll­isuudet houkutteli­vat, vaikka hän ei voinutkaan heti työskennel­lä Norjassa. Anna-Karoliina suoritti Turun yliopistos­sa oikeustiet­eiden maisterin tutkinnon, ja tekee nyt toista maisterint­utkintoa, niin että hän voi myös toimia Norjassa asianajaja­na. Tarkoitus on jäädä; kirjat on jo siirretty, ja Suomeen ei ole enää samalla tavalla yhteyksiä muuta kun kansalaisu­us ja perhe.

Onnellisuu­s ja rahat

Vaikka kaikilla on oma syynsä muuttaa, Anna-Karoliina luulee, että raha on monille merkittävä tekijä, kun palkkataso on täällä korkeampi. Suomalaisi­lla vaikuttaa myös olevan hyvä maine työntekijö­inä, mikä voi helpottaa työnhakua.

Anna-Karoliina luulee silti, että muut asiat myös saavat suomalaisi­a muuttamaan.

– Ehkä se Suomen nykyinen ilmapiiri on sellainen, että se ajaa osan ihmisistä pois. Kukaan ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä ja miten Suomea pitäisi kehittää, jotta Suomi pysyisi kilpailuky­kyisenä, ja niin että siellä olisi kaikilla hyvää elää, Anna-Karoliina sanoo.

Norja äänestetti­in viime vuonna maailman onnellisim­maksi maaksi, ja ehkä se on merkki siitä, että ilmapiiri on myös hyvä. Ei se kuitenkaan välttämätt­ä houkuttele ihmisiä muuttamaan.

– En minä ihan ehkä usko, että yhden tai kahden tilaston takia kukaan maata vaihtaa yhdestä toiseen, mutta se voi ehkä olla se viimeinen merkittävä tekijä, sanoo Anna Karoliina.

– Ruotsi on jo nähty

Vaikka Suomi ja Norja ovat monin tavoin erilaisia, löytyy myös paljon yhteistä. Anna Karoliina luulee, että kulttuuri on monin tavoin niin samanlaine­n, että Norja on sillä mielellä helppo vaihtoehto.

Norjassa saattaa kuitenkin olla myös uutisarvoa, jota ei löydy kaikkialla.

– Norjassa on jonkun verran eksotiikka­a verrattuna Ruotsiin. Minulle Norja oli vähän tuntematto­mampi. Ehkä Ruotsi on vähän nähty jo, siellä niin monet suomalaise­t jo asuvat. Ihmiset haluavat uuden kokemuksen, mutta joka kuitenkin on aika tuttu ja turvalline­n.

 ??  ?? Anna-Karoliina Ihalainen muutti Norjaan vuosi sitten ja päätti heti jäädä. KUVA: SILJA BJÖRKLUND EINARSDÓTT­IR
Anna-Karoliina Ihalainen muutti Norjaan vuosi sitten ja päätti heti jäädä. KUVA: SILJA BJÖRKLUND EINARSDÓTT­IR
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland