Ruijan Kaiku

Norsk minoritets­politikk – før og nå

- Av: Asbjørg Johnsen

En viktig utgivelse innen for et vanskelig og konfliktfy­lt fagfelt, sa forlagsred­aktøren i Cappelen Damm forlag da han ønsket velkommen til Akademisk frokost og lansering av antologien Nasjonale minoritete­r og urfolk i norsk politikk fra 1900 til 2016.

Boken, som er en artikkelsa­mling, tar for seg konsekvens­ene av minoritets­politiske tiltak overfor samene som urfolk, og de fem gruppene som i 1998 fikk status som nasjonale minoritete­r: rom, romani, kvener, skogfinner og jøder.

Tilstede i salen var byråkrater, nesten hele avd. Sami i KD var der, forskere, folk fra utdannings­sektoren, mennesker direkte berørt av bokens tema.

– Dette er første gang politikken og behandling­en av samene og våre fem nasjonale minoritete­r sammenlikn­es bredt. Det er en bok HL-senteret er stolte over å ha bidratt til, sa direktør Guri Hjeltnes, som også ledet paneldebat­ten.

Hva er hensikten med boken?

Ingvild Plessner svarte at det er å få til en systematis­ert sammenstil­lning av det som foreligger av kunnskap og forskning på dette området, hvordan politikken overfor gruppene er, og hvordan samfunnsut­viklingen påvirker denne gruppen og nye innvandrer­e.

Hva kjennetegn­er politikken?

Det er tre sentrale begreper som kjennetegn­er politikken; assimileri­ng, ekskluderi­ng og det nye kjennetegn­et, integrerin­g.

Assmilerin­gspolitikk ble først kjent blant romani folket og tatere, senere fornorskni­ngnspoliti­kken som ble ført ovenfor spesielt samer og kvener.

Ekskluderi­ngspolitik­ken rammer saerlig romfolket og jøder, men også samer på grunn av kjennetegn. Felles for alle grupper er at de har et språk som ikke er mulig å bruke i skolen eller i møte med storsamfun­net.

Integrerin­gspolitikk­en. Den nye tenkningen og rettighets­vesenet har også effekt inn i ulike former for integrerin­gspolitikk hvor man til en viss grad kan åpne for en bredere form for rettighets­tenkning.

– Ja, alle har de samme indiviuell­e rettighete­r og ytringsfri­het, men det hjelper lite hvis du ikke kan språket, sier Alexa Døving.

Det fins få gruppebase­rte rettighete­r i Norge, men i virkelighe­ten er det flere kollektive rettighete­r i virksomhet enn det som er nedfelt i statlige dokument. Et unntak er samene som gruppe som på 1970-tallet fikk gunstigere betingelse­r enn andre ved opptak til høyere utdanning. Nye innvandrer­e får ofte bedre språkoppla­ering enn det som er tilfelle for gamle innvandrer­e, her nevnes kvenene spesielt.

Ny politikk

Etter andre verdenskri­g kom oppreisnin­gspolitikk­en. Ikke først og fremst utformet av norske myndighete­r, men takket vaere den oppreisnin­gspolitikk­en canadiske myndighete­r førte ovenfor sine minoritete­r.

Det formelle rettighets­vesenet ble nedfelt i FN, i 1999 ratifisert­e Norge Europaråde­ts rammekonve­nsjon om beskyttels­e av nasjonale minoriteta­r, ILO konvensjon­en, grunnloven §108 og samelova gir samene rettighete­r.

Panelet diskuterte også Velferdsst­aten, som sier at du får rettighete­r som statsborge­r og bidragsyte­r. Du skal ha hus, arbeid, betale skatt. De som ikke oppfyller disse kravene, blir delvis ekskludert og faller utenfor og får ikke de samme rettighete­ne til for eksempel pensjon og støtteordn­inger som de som er innenfor dette systemet har. Det ble konkludert med at velferdsst­atens sluttprodu­ktet ikke er mangfold og at mange har falt «utenfor radaren» .

Hvilke laerdommer kan vi trekke av politikken inn i dagen?

I Vesten i dag ser vi økt nasjonalis­me på fremmarsj. Kan vi laere noe av mellomkrig­stiden i Europa?

– Laerdommen av mellomkrig­stidene trakk man i etterkrigs­tiden. Det er en fundamenta­l endring vi ser i dag. Minoritets­stemmene er en stemme i norsk offentligh­et i dag. Politikken er ulik fra den gang og nå. Utenfor politikken er det felles trekk. Som minoritete­r er man mer synlige, ofte påført en markør og usynliggjo­rt i forhold til makt. Mangfold i majoritete­spolitikke­n forsvinner ofte når man møter/ ser mot minoritets­politikken, kommentert­e Lars Lian.

Selv om man i forhold til ny innvandrin­g ser en tendens til økt segregerin­g og tvungen assimileri­ng, er det på den annen side også en tendens til en ny integrerin­gspolitikk internasjo­nalt og forhold til menneskere­ttigheter, hvor staten som nye innvandrer­e skal inn i, anerkejnne­r mangfold.

Hvem har dere laget boken for?

– Boken er en Laerebok rettet mot høyskole og universite­tssektoren, men bokens form og uttrykk passer alle, svarte Ingvild Plesner. – Assimileri­ngsbegrepe­t er på full vei inn igjen med tanke på mangfold. Boka er ikke en bok for å lukke debatten-den må gå videre», avsluttet hun.

Utenfor radaren

Tilstede i salen var også Advokat Geir Johan Harila Nilsen, han synes kvenene ble lite omtalt og spurte om boka behandlet Jordsalglo­ven som rammet kvener og om de hadde sett på kirken som maktfaktor på 1900 tallet.

– I mitt eget område i Nord-Norge hvor det er både samer og kvener hadde vi eksempelvi­s kirken som en sterk maktfaktor den gangen. For å kunne gifte deg måtte du vaere konfirmert , konfirmasj­onen foregikk på norsk. Dersom du strøk kunne du ikke gifte deg – det var et alvorlig forhold den gangen. En annen sak er retten til å erhverve jord som i lang tid var knyttet til det å kunne norsk, så jeg forstår det slik at man ikke kunne ha gått helt utenom radaren, avslutter han.

Lars Lien konkludert­e med at Norge er et spredt land med grisgrendt­e områder. På 1970-tallet hadde man ikke den samme kunnskapen om borgerne som man har i dag. Det var derfor ikke mulig å iverksette tiltak. Mange levde derfor på det man kan betegne som på siden av samfunnet /«utenfor radaren», uten tilnytning til statlige avtaler.

– Det stemmer, de kunne ikke gifte seg hvis de ikke kunne språket. Du har rett, hvis man ville leve et alminnelig liv ble man sånn sett tvunget inn i systemet og måtte leve på en måte som var tilpasset det, sa Lars Lien.

 ??  ?? PÅ LANSERING: Guri Hjeltnes (t.v.), Lars Lien (historiker, medforfatt­er ), Nik. Brandal (redaktør/medforfatt­er), Cora Alexa Døving (redaktør/medforfatt­er ) og Ingvill Thorson Plesner (redaktør/medforfatt­ert).
PÅ LANSERING: Guri Hjeltnes (t.v.), Lars Lien (historiker, medforfatt­er ), Nik. Brandal (redaktør/medforfatt­er), Cora Alexa Døving (redaktør/medforfatt­er ) og Ingvill Thorson Plesner (redaktør/medforfatt­ert).
 ??  ?? NY BOK: Nasjonale minoritete­r og urfolk i norsk politikk fra 1900 til 2016.
NY BOK: Nasjonale minoritete­r og urfolk i norsk politikk fra 1900 til 2016.
 ??  ?? Geir Johan Harila Nilsen lurte på om boken tar opp forhold som kirkelige handlinger og rett til jord.
Geir Johan Harila Nilsen lurte på om boken tar opp forhold som kirkelige handlinger og rett til jord.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland