Ruijan Kaiku

– Kritisk for språket

- Av Lill Vivian Hansen

Vil ha kvensk inn som en integrert del av laererutda­nninga

Porsanger kommune har i samarbeid med Nordreisa, Kvaenangen og Kåfjord kommuner tatt initiativ til å få kvensk og samisk inn som en integrert del av laererutda­nninga ved UIT Norges Arktiske Universite­t.

I brevet til UIT står det blant annet: «Kommunene i Nord Norge står overfor en utfordring i å rekruttere laerere til grunnskole­n. Å rekruttere laerere til samisk og kvensk er ekstra utfordrend­e og krever en ekstra innsats. Derfor er det på mange skoler i vår region vanskelig å tilby kvensk og samisk til alle barn som ønsker det.»

Store utfordring­er

Som ordfører i en trespråkli­g kommune er hun saerlig bekymret for språkkompe­tansen innenfor både samisk og kvensk.

– I dag er det svaert få som kan undervise i kvensk, i tillegg er gjennomsni­ttsalderen på de som har undervisni­ngskompeta­nse i språket svaert høy, klargjør hun.

Hun mener derfor at det største utfordring­a i fremtiden vil vaere tilgang på laerere og at situasjone­n på dette området er kritisk.

– Uten språkkompe­tanse hos laererne mister vi grunnmuren for å bygget språket videre, sier Borch.

I sin henvendels­e til UIT klargjøres det også for Norges forpliktel­ser ovenfor minoritets­språkpakte­n. Kommunene er forpliktet til å kunne gi undervisni­ng i både samisk og kvensk. Det kvenske språkets utsatte situasjon bekymrer oss spesielt, og vi ser det umiddelbar­e behovet for en styrking av kvensk i skolen.

Ordførerne mener dette ligger under UIT samfunnsop­pdrag som utdannings­institusjo­n for høyere utdanning i landsdelen.

Videreføre­r språkreir

Porsanger kommune har gjennomfør­t prosjektet «Språkreir i barnehagen­e». Dette prosjektet er nå videreført i Porsanger.

– Dette er et godt initiativ og et viktig arbeid for språket. Når barna laerer språket, vil mange ganger de voksne også få lyst til å laere språket, forklarer hun.

Levende samfunn

Det er et omfattende arbeid å legge til rette for kvensk språk og kultur i kommunene og det er viktig å legge til rette for og oppretthol­de levende samfunn. Det er mange ildsjeler som har gjort et godt arbeid for å komme dit vi er i dag, så må vi få satt det kvenske enda mer på dagsorden i fremtiden, klargjør Borch.

– Det er viktig at de som kan språket ikke flytter, men blir i bygdene for å «bygge samfunnet». Da må det også vaere lagt til rette for at folk vil bo i distrikten­e. Slike ting tar tid, mener hun.

 ??  ?? SPRÅKKOMPE­TANSE: – Uten språkkompe­tanse hos laererne mister vi grunnmuren for å bygge språket videre, sier Aina Borch, ordfører i Porsanger kommune.
(Foto: Arbeiderpa­rtiet)
SPRÅKKOMPE­TANSE: – Uten språkkompe­tanse hos laererne mister vi grunnmuren for å bygge språket videre, sier Aina Borch, ordfører i Porsanger kommune. (Foto: Arbeiderpa­rtiet)
 ??  ?? lill.hansen@altaposten.no
lill.hansen@altaposten.no
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland