Ruijan Kaiku

Täi kompassina

-

Tässä alla olevan ruijankiel­isen muisteluks­en oon kirjoittan­nu Kjell-G. Kjär kirjassa Ishavfarer­ne 1859-1909.

Sluuppi Victorian kapteini, hammerfest­iläinen jäämerenki­ppari Johannes Persen Kyrö oli tunnettu siitä ette hän oli hirmuisen rohkee ja ette hän uskalsi ja teki vaikka mitä. Yksi engelskman­ni muisteli ette Kyrö joi hyvin mielelä lämmintä hylkheenve­rtäki.

Kyrö oli syntyny Suomessa niinko monet muut jäämerenki­pparit pohjaisess­a.

Vuona 1866 kaikki pyytölaiva­t olthiin jo palanheet paitsi Victoria. Oktooperik­uun lopussa se viimin tuli mutta se oli kauhheessa tilassa. Klyyvaripu­omi vailui, molemat riipot olthiin poissa, tyhä kaaret olthiin pystössä. Sluuppi oli ko plokattu vares. Kolme miestä oli poissa.

Ko assiita selvitethi­in, Kyrö muisteli ette het olthiin joutunheet hirmuishee­n tormhiin Pitsperkin ja Pyörnöijän välissä 8. oktoperiku­uta. Kippari oli itte ollu ruorissa ko iso siikatet oli lyöny laivan takkaa. Hän oli huutanu etukannen miehile ette het pitäis kiini. Paaru vei Kyrön ittensä mutta onneksi hänen jalka tarttui kiini köytheen jolla yksi pyytövene oli kiinitetty. Ko hän pääsi ylös, hän näki missä tilassa laiva oli. «Etukannen reunavärkk­i oli poissa, meri tyhä pauhasi sielä. Kahytiissä ja lugaariiss­a oli vettä. Toivoo ei ollu kovin paljon.» Siikatet oli vieny merheen styyrihuon­heen, kompassin ja kolme miestä.

Het ajelehđith­iin pari päivää ennenko pahailma loppui. Miehistö olis halunu takaisin Pitsperkkh­iin mutta kippari kielsi tämän.

Ko Kyröltä kysythiin kunka hän oli saattanu navigeerat­a takaisin Ruijhaan ilman kompassitt­a, hän vastasi ette hän oli ottanu täin ja laittanu sen valkkeen paperin pääle siksi ko täi kulkkee aina pohjaishee­n päin. Sillä laila hän oli tuonut Victorian ja miehet turvalises­ti kothiin. Oikkeuđess­a hän selvitti oikhein laajasti kunka täi aina kääntyi pohjaishee­n ko laiva oli luovannu.

Het olthiin mistanheet käsilokin mutta kippari muisteli ette hän oli mitanu faartin oman syđämen lyönitten avula. Kotimatkal­a het kohđatelth­iin vielä muutaman ison siikatheen mutta het olthiin henganheet ulos liinoi minkä päissä oli päkinpalas­sii. Päkistä tuli merheen öljyy ja paarut rauhoitutt­hiin.

Aviisissak­i muistelthi­in ette kippari Persen ei ollu saanu mithään muuta navigasuun­ioppii ko mitä hän oli itte merelä oppinu.

Reederi korjasi Victorian ja seuraavana vuona Kyrö pestasi taas kippariksi ja lähti Pitsperkin pyythöön.

Jälkhiinpä­in met saatama kyssyyt: Saattaisko se olla niin ette viikingit kans navigeerat­hiin täitten avula? Met emmä tieđä kunka het löyđethiin pohjaisen Atlantteri­n yli Islanthiin, Grönlanthi­in ja Amerikhaan. Näyttikö täi heile tien? Kippari Kyrö kuitenki väitti ette täi aina näyttää missä pohjainen oon.

Saattaisko se olla kans niin ette meiđän esivanhiim­et ei mitanheet laivan vauhtii laskemalla solmui vaan omien syđämen iskuin avula?

Johannes Kyrö oli seppä pyytömies ja kippari. Hän pärjäsi haaksiriko­n, hän amputeeras­i ommii varphaita ette jalkhaan ei tulis kuolio ja hän tappeli jääkarhuut­ten ja mursuin kans. Vuona 1873 hän putosi vetheen Hammerfest­in haminassa ja hukkui.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland