Ruijan Kaiku

Ulike byggetekni­kker

- Alf E. Hansen

Forfattere­n ser på ulike byggetekni­kker i tredje artikkel om «Sporene etter våre aner».

Vi har vaert inne på ulike måter å bygge på, som var typiske for kvenene. Dette betyr ikke at kvenene selv hadde funnet opp alle disse teknikkene, eller at de var alene om å benytte disse. Selvfølgel­ig ikke. De laerte av andre, og laerte bort til andre.

Sinketekni­kk

Klassisk lafting har vel noe universelt ved seg, og er benyttet – naer sagt – «over alt». Men ser vi på mer avanserte teknikker, blir bildet et noe annet.

En mer avansert teknikk som ble benyttet der kravet til stor styrke i sammenføyn­ingen av hjørner var viktig, er svalehales­ammenføyin­g, som er en sinketekni­kk. Denne teknikk ble i tillegg til ved boligbyggi­ng, også ofte benyttet fra for eksempel dekkshus på båter (skylights) til fundament på vanndrevne sager (slik som på Naviteidet i Kvaenangen). Denne teknikken stiller også høyere krav til håndverker­en.

Krevende

Den kanskje mest arbeidskre­vende teknikken er kamlafting. Jeg har kun funnet denne teknikken hos de dyktigste tømrerne, både her nordpå, pluss i Nord-Sverige og i Nord-Finland. Vi finner teknikken også i store deler av Sør-Norge, med fire–fem varianter av teknikken. Bildene viser en felles benyttet teknikkvar­iant i nord.

I tillegg er lafting av rundtømmer, der grunnflate­n på bygget er sekskantet, arbeid for viderekomn­e. Bildet viser eksempel der det laftes med stokk-diameter på vel en halv meter, og det er ikke mulig å få presset inn et barberblad i sammenføyn­ingene!

Tak

Takkonstru­ksjoner og -tekking har også flere variasjone­r i kvensk byggeskikk. Torvtak, nevertak, spontak og bordkledde tak – med og uten spor, ble benyttet før papp og moderne platetak av ulik slag mer eller mindre overtok. Fortsatt finner vi mange varianter av disse gamle teknikkene over hele Nordkalott­en. Ofte er det spesielle detaljer å finne som vitner om høy funksjonal­itet.

Dryppnese

Også rundt vinduer og dører ser vi spesielle trekk hos kvenene. For eksempel dryppnese under vindu løst på finurlig vis egentlig uten det vi klassisk kaller for dryppnese. Vi finner ennå noen få eksempler på dette i Finnmark, og langs Tornedalen ser vi det oftest på høyde med Pajala/Kolari og sørover.

Klynger

Avslutning­svis vil jeg ta med et trekk for kvensk byggeskikk som skiller seg klart ut fra norsk byggeskikk, nemlig det å bygge flere bygninger sammen. Varangerhu­sene er bare en variant, men det var ikke unormalt å bygge i klynger. I Annijoki/Vestre Jacobselv finner vi eksempel på landsbybeb­yggelse likt mønsteret i store deler av Karelen.

Dette er kun eksempler på noen få trekk som vi finner i kvensk byggeskikk, og er langt fra ment å vaere utfyllende. Vi kunne i tillegg ha tatt med hvilke ulike verktøyer som ble benyttet, valg av materialer osv.

Neste gang ser vi litt på livet innendørs.

 ??  ?? Enkel svalehales­ammenføyin­g.
Enkel svalehales­ammenføyin­g.
 ??  ?? Spontak i Sverige.
Spontak i Sverige.
 ??  ?? Vindudetal­j uten vannbrett.
Vindudetal­j uten vannbrett.
 ??  ?? Kamlafting, Nord-Finland.
Kamlafting, Nord-Finland.
 ??  ?? Kamlafting, Vadsø.
Kamlafting, Vadsø.
 ??  ?? Rundtømmer i seks-kantlaft.
Rundtømmer i seks-kantlaft.
 ??  ?? Bordkledd tak med spor.
Bordkledd tak med spor.
 ??  ?? Bordkledd tak i Nord-Russland.
Bordkledd tak i Nord-Russland.
 ??  ?? Tekst og foto
Tekst og foto

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland