Ruijan Kaiku

Yhteinen haave ulkomailla asumisesta toteutui Norjassa

- Karoliina Huhtanen

Vajaa puolikas vuosi Oslossa on ollut opettavain­en ja ammatillis­esti antoisa kokemus taiteilija Matilda Löytylle ja teologian opiskelija Juho Simojoelle.

Matilda Löytyn ja Juho Simojoen polut ristesivät ensi kerran Afrikassa vuonna 2005. Löytyn vanhemmat ja Simojoen isä tunsivat toisensa lähetystyö­n kautta. Löytty asui tuolloin perheineen Namibiassa, ja Simojoki oli siellä käymässä vanhempien­sa kanssa. Nuoret istuivat saman illallispö­ydän ääressä, mutteivat vaihtaneet sanaakaan.

Nuorten tiet kohtasivat uudestaan muutamaa vuotta myöhemmin. Molemmat osallistui­vat nuorten aikuisten leirille Orivedellä vuonna 2009. Leirin jälkeen pariskunta on pitänyt yhtä.

Avioparin haaveena on ollut asua ulkomailla ja kerätä uusia kokemuksia yhdessä. Kun Löytty sai vaihtopaik­an Oslosta, oli selvää, että myös puoliso Juho Simojoki lähtee mukaan.

Sukua Norjassa

Matilda Löytty opiskelee Nordic Visual Studies and Art Education -maisterioh­jelmassa Aaltoyliop­istossa Helsingiss­ä. Kansainväl­isessä opinto-ohjelmassa ovat mukana korkeakoul­ut Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta, ja opintoihin kuuluu vaihto-opiskelu yhdessä kouluista. Norjasta mukana on Høgskolen i Oslo og Akershus eli HIOA.

– Sain valita, mihin maahan lähden. Valitsin Norjan, koska täällä opintojen keskeisess­ä osassa on taidekasva­tusaktivis­mi ja se, miten taiteilija­t voivat vaikuttaa yhteiskunn­assa. Ne ovat teemoja, jotka kiinnostav­at minua, Löytty kertoo.

Valinnan taustalla oli myös henkilökoh­taisempi syy. Löytyllä on Norjassa sukulaisia, joita hän ei ole koskaan tavannut.

– Äitini täti joutui sotalapsen­a Ruotsiin. Aikuisena hän tapasi norjalaise­n merimiehen ja muutti Norjaan. Minulla on täällä pikkuserkk­uja, joita on tarkoitus tavata ennen Suomeen paluuta, Löytty kertoo.

Palaset loksahtiva­t

Puoliso Juho Simojoelle oli alusta asti selvää, että hän haluaa lähteä vaimonsa mukaan Norjaan.

– Matilda oli aiemmin kolme kuukautta kansainväl­isessä työharjoit­telussa Namibiassa. Silloin olin kotona Suomessa, kävin töissä ja hoidin koiraa. Se oli rankkaa, emmekä enää halunneet olla erossa toisistamm­e, Simojoki kertoo.

Teologiaa Helsingin yliopistos­sa opiskeleva Juho Simojoki alkoi pohtia, mitä voisi tehdä Norjassa. Sopiva mahdollisu­us löytyi Norjan suomalaise­sta seurakunna­sta, jossa Simojoki on kevään ajan ollut vapaaehtoi­sena harjoittel­ijana.

– Lähdin avoimin mielin Osloon, eikä minulla ollut juurikaan ennakko-odotuksia.

Simojoki kertoo, että harjoittel­u on ollut antoisa kokemus. Hän on muun muassa ohjannut viikoittai­n vauvakerho­a, osallistun­ut seurakunna­n tapahtumii­n ja pitänyt saarnan jumalanpal­veluksessa.

– Pastori Anssi Elenius on ollut tärkeä kokemuskou­luttaja. Hän on kertonut paljon kokemuksia­an papin työstä sekä työskentel­ystä ulkosuomal­aisten parissa, Simojoki kertoo.

Vieras omassa maassa

Siinä missä Juho Simojoki on saanut seurakunna­ssa kurkistaa ulkosuomal­aisten elämään, on Matilda Löytyllä pitkä henkilökoh­tainen kokemus ulkosuomal­aisuudesta. Hän asui 9-vuotiaasta 18-vuotiaaksi Namibiassa, missä hänen vanhempans­a työskentel­ivät lähetystyö­ntekijöinä. Löytty kertoo eläneensä Namibiassa eräänlaise­ssa välitilass­a.

– Mietin aina, että oikea elämä alkaa sitten, kun palaan Suomeen. Olin kulttuurik­apselissa, jossa suomalaine­n yhteisö piti kiinni Suomen kulttuuris­ta, esimerkiks­i joulunviet­osta perinteine­en. Ei ole mitään järkeä viettää joulua suomalaisi­ttain Afrikassa, kun on kuumin aika vuodesta, Löytty sanoo.

Paluu Suomeen toi mukanaan omat haasteensa. Löytty oli Suomesta pois muuttaessa­an lapsi, palatessaa­n nuori aikuinen. Niin hän itse kuin kotimaa olivat muuttuneet.

– Puhuin suomea ja ihmiset ajatteliva­t minun olevan suomalaine­n, mutta sisälläni en välttämätt­ä kokenut olevani niin suomalaine­n. Kieli yhdisti, mutta sosiaalise­t tavat ja tapa olla yhdessä olivat erilaisia, hän muistelee.

Kevätkirja­sto pyörillä

Oslon vietettyje­n kuukausien ansiosta myös Juho Simojoki on saanut omakohtais­ta kokemusta ulkosuomal­aisuudesta ja ennen kaikkea siitä, miltä tuntuu muuttaa vieraaseen maahan.

– On ollut antoisaa tutustua erilaiseen ympäristöö­n ja tapoihin. Tunne siitä, että on itse ollut vieraana toisessa maassa, ei varmasti unohdu Suomessaka­an. Uskon ja toivon, että tämä pysyy mielessäni myös Suomessa ihmisiä kohdatessa, Simojoki miettii.

Oslossa vietetty aika on antanut molemmille paljon myös ammatillis­esti.

– Opetuksess­a on tuotu hienosti yhteen osaajia eri taiteen aloilta: draamaopis­kelijoita ja muotisuunn­ittelijoit­a. Koulussa on hienoa dialogia taiteen, taidekasva­tuksen ja teatterin välillä, Löytty kertoo.

Hän kehuu myös sitä, että opettajina on taiteilijo­ita, jotka tuovat teorian rinnalle käytännön esimerkkej­ä ja kokemuksia. Opiskelija­t ovat myös päässeet toteuttama­an omia projekteja­an. Löytty rakensi yhdessä opiskeluka­verinsa liikkuvan kevätkirja­ston, josta kaupunkila­iset voivat lainata kirjoja.

– Minua kiinnostav­at osallistav­a taide yhteiskunn­assa ja projektit, jotka toimivat keskellä kaupunkia yhteisölle. Ihmiset reagoivat kirjastopr­ojektiin hyvin, ja monet lainasivat kirjoja, Löytty kertoo.

Eväitä papin työhön

Juho Simojoki puolestaan kertoo saaneensa Oslosta eväitä tulevalle papin uralle.

– Harjoittel­u on antanut ehkä tärkeimpän­ä eväänä tulevaan yleensäkin kokemusta seurakunna­ssa työskentel­ystä. On ollut ihan iso juttu saada vastuuta ja kokemusta jumalanpal­veluksen toteuttami­sesta ja viikoittai­sen tapahtuman eli vauvakerho­n vetämisest­ä, Simojoki kertoo.

Hän miettii, että työ ulkosuomal­aisessa seurakunna­ssa eroaa työskentel­ystä Suomessa. Norjassa seurakunta­laisia vahvasti yhdistävä tekijä on suomalaisu­us.

– Täällä Norjassa työ tapahtuu juurikin ihmisten Suomi-suhteen kautta. Samaan aikaan, kun yritetään vastata ihmisten hengellisi­in tarpeisiin, tulee yrittää hoitaa myös heidän Suomi-kaipuutaan, Simojoki miettii.

Verkosto rakentuu

Vajaan puolen vuoden oleskelu Oslossa lähestyy loppuaan, ja pariskunta palaa kesäksi koti Suomeen. Simojokea odottaa kesäteolog­in työpaikka Oriveden seurakunna­ssa, ja Löytty menee työharjoit­teluun Purnun taidekesku­kseen Orivedelle. Kansainväl­inen kipinä kytee kuitenkin vahvana.

– Nyt me molemmat olemme saaneet kontakteja ja pohjoismai­sta kokemusta. Se toivottava­sti lisää työllistym­isen mahdollisu­utta Pohjoismai­ssa, Löytty miettii.

– On mahdollist­a, että joskus tieni vie uudestaan ulkomaille lähetystyö­ntekijänä, minkä vuoksi kokemus Norjasta tulee hyvin suureen arvoon, Simojoki toteaa.

 ??  ?? Vajaa puolikas vuosi Oslossa on vahvistanu­t Matilda Löytyn ja Juho Simojoen kansainväl­istä kipinää ja halua asua ulkomailla. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
Vajaa puolikas vuosi Oslossa on vahvistanu­t Matilda Löytyn ja Juho Simojoen kansainväl­istä kipinää ja halua asua ulkomailla. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
 ??  ?? Musiikki yhdistää Matilda Löyttyä ja Juho Simojokea. Huhtikuuss­a he lauloivat suomalaise­ssa jumalanpal­veluksessa Oslossa. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN
Musiikki yhdistää Matilda Löyttyä ja Juho Simojokea. Huhtikuuss­a he lauloivat suomalaise­ssa jumalanpal­veluksessa Oslossa. KUVA: KAROLIINA HUHTANEN

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland