Ruijan Kaiku

Hyllest til den norske gårdsbadst­ua

- Liisa Koivulehto

«Det kan strides om, når badstubade­t gikk av bruk i de norske bygdelag, og det kan strides om årsakene. Men hvad det ikke kan strides om, er at det var et stort tap for folkets helse og arbeidskra­ft.»

Slik åpner lege Robert Kloster boka Badstubade­t - En gammel og god norsk folkeskikk, utgitt i Bergen i 1934. Boka er digitalise­rt av Nasjonalbi­blioteket.

«En gammel og god folkeskikk»

Førsteoppl­aget kom ut i 1923. Boka er skrevet i en tid da dårlig hygiene i norske hus og hjem skapte store helseprobl­emer og dødelighet. Badstubadi­ng ble sett som en mulig løsning, og det ble bygget offentlige badstuer over det ganske land. Kloster hadde sett at badstusake­n likevel ikke tok helt av, og han fremmet ideen om private badstuer i hver gård og grend.

Han konstatere­r at badstubadi­ng ikke er noe nytt i Norge.

«Det er en gammel og god folkeskikk, som atter kommer til heder og verdighet. De gamle nordmenn anså badstubade­t som et utmerket middel mot slett og gikt, og med god grunn.» Kvenene ble sett som forbilder. «I Nord-Norge holdt kvenene skikken ved like, og i Finlands bygder rådet stadig en grunnfeste­t tro på badstubade­ts betydning for ung og gammel, for friske og syke.»

Gode og detaljerte byggeråd

Lurer du hvordan å bygge ei badstu, så er det bare å lese sidene 5-7! Det står alt om bygging av en enkel badstu som «er ingen vanskeligh­et for vårt gløgge og nevedyktig­e folk» - fra fundament til tak. Til utvendig maling anbefales tretjaere alene eller rødmaling eller en blanding av disse. Inne i badsturomm­et anbefales varm rå linolje eller kalkmelk. Der fins også tips for benker, belysning og ovn.

På sidene 17-24 har du detaljerte arbeidsteg­ninger for en liten, mellomstor og stor gårdsbadst­u, tegnet av arkitekten­e Paul Lambach og Harald E. Namtvedt.

«Kan man støpe badstuen i betong? Er et vanlig spørsmål, da betongstøp­ning har fått stor utbredelse i bygdene.»

Nei. Forfattere­n viser til erfaring fra Finland, og fraråder ei badstu i betong.

«Det blir aldri så fint bad som i et trehus. Legg ikke badet i en kjeller. Den trenges til andre ting, og det blir aldri et koselig bad i kjelleren. »

Praktiske råd om bruken

Han skriver at det er heller ikke nødvendig med styrt (dusj) i badstu. Dette begrunner han med sin erfaring fra Finland:

«Jeg så ikke styrt i en eneste gårdsbadst­u i Finland. De blandet varmt og koldt vann i en treskål og heldte det over sig.»

Trenger man fuktighets­måler i badstua? Nei, sier forfattere­n også her.

«Blanding av hete, vanndamp og frisk luft samles på finsk i ordet löyly. Og det finnes ikke noget finere apparat til å kontroller­e löyly enn vår nese. Riktignok en erfaren nese! Men det kommer efter hvert, og kan ikke laeres av bøker.»

Bruken av badsturis beskrives følgende: «Pisking med birkeris letter svettingen og styrker kroppen. Birkeris bør skjaeres før St.Hans, og bindes sammen i passelig størrelse og lagre i et tørt rum. Før bruken dyppes de i vann og vendes forsiktig på stenene i ovnen, uten å sives. Det blir som friskt birkeløv, og sprer aroma i badstuen.»

Som lege anbefaler han badstu for medisinske årsaker. Han forteller om en mann og kone i Nord-Trøndelag som helberedet isjiasen i badstu, og at slitne, støle og stive muskler etter arbeid og idrett mykes opp i badstua.

«Det har det finske folk erfart fra sitt strevsomme arbeide og et strengt klima,» skriver han som bevis.

Kvinnene bestemmer

Det ble bygd mange offentlige badstuer i det ganske land i 1920og 1930-tallet, saerlig i byene. Badstua hadde mange tilhengere, men badstubadi­ng ble aldri den store folkebeveg­elsen. Forfattere­n mener at en av årsakene var at det var kvinnen i huset som valgte ikke å bruke de offentlige badene.

«Kanskje skyldtes det bluferdigh­et, og undertiden bluferdigh­et og forfengeli­ghet, at kvinnen ikke likte byens offentlige bad, og valgte karbadsavd­elingen, hvis det skulde vaere noget,» mente Kloster.

Han konstatert­e at en husmor kan ha det vanskelig for å komme seg løs fra hjemmet og arbeidet.

«Det er en stor mangel; for det vet alle som har vokset op i en bygd det er husmor som preger hjemmet og skaper dets rykte for renslighet og godt stell, eller det motsatte. Derfor skal landsens kvinner kreve et bad som passer dem. Og det er gårdsbadst­uen, der kvinnene velger sin tid, og den enkelte kvinne kan bade alene, hvis hun ønsker det. […] Så vinner vi kvinnene, skal det ikke gå mange årene, før vi er kommet over fra badesak til badevane,» skrev legen Robert Kloster optimistis­k og entusiasti­sk i 1934.

 ??  ??
 ??  ?? liisa@ruijan-kaiku.no
Me faer laere det som so mykje anna godt av dei gamle. Badehusi upp att og i bruk att! Eit badehus på kvar gard eller i kvar grend.
- Arne Garborg, 1923
liisa@ruijan-kaiku.no Me faer laere det som so mykje anna godt av dei gamle. Badehusi upp att og i bruk att! Eit badehus på kvar gard eller i kvar grend. - Arne Garborg, 1923
 ??  ?? Badstubade­t - En gammel og god norsk folkeskikk.
Robert Kloster
Illustrert av Paul Lambach og Harald E. Namtvedt
Beyers forlag, Bergen
1934
Badstubade­t - En gammel og god norsk folkeskikk. Robert Kloster Illustrert av Paul Lambach og Harald E. Namtvedt Beyers forlag, Bergen 1934
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland