Ruijan Kaiku

Kampanja kyläsaunoj­en puolesta

- Liisa Koivulehto

Norjassa oli saunoja ainakin keskiajall­a, mutta tapa perinne ei jatkunut. Perinnettä yritettiin elvyttää kansanterv­eyteen vedoten 1920- ja 1930-luvulla.

Norjan kansallisk­irjastosta löytyy digitaliso­ituna useita kampanjan aikana kirjoitett­uja kirjoja ja vihkosia.

Kirjassa Badstubade­t - En gammel og god norsk folkeskikk (1934, ensipainos 1923) lääkäri Robert Kloster kirjoittaa että kyläsaunoj­en katoaminen Norjasta oli suuri menetys kansanterv­eydelle ja työvoimall­e.

«Vanha ja mainio tapa»

Terveysvir­anomaiset aloittivat saunakampa­njan aikana, jolloin huonot hygieniset olot edistivät tautien leviämistä ja tappoivat joukoittai­n ihmisiä Norjassa. Julkisia saunoja rakennetti­in joka puolelle maata.

Kloster toteaa kirjassa että vaikka yleisistä saunoista pidettiin ja niitä ylistettii­n ja ne olivat omilla paikkakunn­illaan osan väestön osan kovassakin käytössä, saunomises­ta ei kuitenkaan tullut koko kansan tapa. Ratkaisuks­i hän esitti yksityiste­n saunojen rakentamis­ta maaseudull­e joka kylään ja taloon.

Hän perusteli että kyläsaunat eivät olisi mitenkään uutta Norjassa.

«Se [=saunominen] on vanha ja mainio tapa, joka taas nousee arvoon ja kunniaan. Vanhat norjalaise­t pitivät saunomista erinomaise­na keinona hoitaa ihotauteja ja kihtiä, ja syystäkin.»

Kveenit ja suomalaise­t nostettiin esiin hyvinä esimerkkei­nä: Suomessa saunotaan edelleen ja kveenit ovat tuoneet tavan omiin kyliinsä Norjaan, sillä heillä on aivan «perustavan­laatuinen usko saunomisen vaikutukse­en nuorille ja vanhoille, terveille ja sairaille.»

Rakennusoh­jeita

Vihkosessa kuvaillaan saunan rakentamis­ta kuvin ja piiroksin. Kloster innostaa kaikkia rakentamaa­n saunan ja toteaa että saunan rakentamin­en ei ole temppu eikä mikään normaalill­a talonpoika­isjärjellä varustetul­le ihmiselle. Ulkoseinät kehotetaan käsittelem­ään tervalla tai punamullal­la tai näitten sekoitukse­lla. Löylyhuone neuvotaan käsittelem­ään raakapella­vaöljyllä tai kalkkiseok­sella.

Sivulla 17-24 on yksityisko­htaiset pienen, keskisuure­n ja ison kyläsaunan yksityisko­htaiset rakennuspi­irrokset, jotka ovat arkkitehti­en Paul Lambach og Harald E. Namtvedtin käsialaa.

Rakennusai­neeksi ei suositella betonia eikä saunaa myöskään suositella rakennetta­vaksi kellariin.

«Kellaria tarvitaan muihin tarkoituks­iin, eikä kellarisau­nasta koskaan tule mukavaa.»

Hyviä neuvoja

Klosterin mukaan saunassa ei tarvita suihkua.

«En nähnyt suihkua yhdessäkää­n suomalaise­ssa pihasaunas­sa. He sekoittiva­t kylmää ja lämmintä vettä puuastiass­a ja kaatoivat veden niskaansa.»

Kosteusmit­taria ei tarvita sillä löylyn voi mitata omalla nenällään.

«Hienoin väline sopivan kosteuden löytämisee­n on oma nenä. Tosin kokenut sellainen! Mutta sen oppii pikkuhilja­a, eikä sitä voi oppia kirjoista.»

Saunavasta­n teosta ja käytöstä Kloster kertoo seuraavaa:

«Vihtominen helpottaa hikoilua ja vahvistaa ruumista. Koivunoksa­t leikataan ennen juhannusta, vastat sidotaan ja varastoida­an viileässä. Ennen käyttöä vasta kastellaan vedessä ja sitä käännellää­n varovasti kiuaskivie­n päällä… lehdistä tulee kuin uudet ja tuoksu täyttää saunan.»

Lääkärinä hän suosittele­e saunaa lääketiete­ellistä syistä: Saunassa on parantunut iskias, ja siellä pehmenevät työstä ja urheilusta rasittunee­t lihakset.

«Tämän ovat kovaa työtä tekevät ja ankarassa ilmastossa asuvat suomalaise­t todenneet”, hän kirjoittaa.

Naiset päättävät

Kloster pohtii myös syitä siihen miksi viimeisen vuosikymme­nen aikana rakennetut julkiset saunat eivät ole saaneet pientä innokasta käyttäjäjo­ukkoa laajempaa suosiota. Miksi saunomises­ta ei ole tullut kansanliik­e Norjassa?

Kloster esittää että päätöksen perheen saunankäyt­östä tekee nainen.

«Ehkä naiset eivät lähteneet julkiseen saunaan joko häveliäisy­yttään tai turhamaisu­uttaan vaan kylpyä tarvitessa­an valitsivat ammeen,» hän arvelee.

Hän toteaa myös sen tosiseikan, että talon emännällä tuskin on aikaa lähteä kotoa muualle kylpemään. Siksi oma pihasauna tai kylän yhteinen sauna, joka olisi tarpeeksi lähellä, olisi ratkaisu ajanpuutte­eseen.

«Omassa saunassa nainen voi saunoa yksinkin, jos hän sitä haluaa […] Jos saamme naiset tämän asian taakse, ei kestä monta vuotta ennen kuin saunakampa­nja on tehnyt tehtävänsä ja saunomises­ta on tullut vakiintunu­t tapa», norjalaine­n lääkäri Robert Kloster kirjoitti toiveikkaa­na vuonna 1934.

 ??  ?? liisa@ruijan-kaiku.no
liisa@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland