Ruijan Kaiku

– Viktig og treffes

- Av Lill Vivian Hansen

Alta kvenforeni­ng arrangerte kvensk språkkafé.

26. april 2005 ble kvensk anerkjent som eget språk i Norge. Det er Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliit­to som har tatt initiativ til å markere dagen ved å feire og sette fokus på det kvenske språket. Alta kvenforeni­ng arrangerte derfor språkkafe på Kvenstua i Bossekop.

– Jeg er veldig glad for at så mange har tatt seg tid til å komme hit, sa leder i Alta kvenforeni­ng, Grete Alise Nilima Monsen, da hun ønsket velkommen til de om lag 20 fremmøtte.

– Da vi markerte denne dagen for to år siden var vi bare tre stykker – det var meg, min søster og min mann, oppsummert­e hun.

Språkutfor­dring

Både Kvensk Institutt og Språkrådet var på besøk i Kvenstua. Språkrådet har tatt initiativ til at også kvensk skal bli et alternativ i det nettbasert­e språkverkt­øyet Lexin Bildetema. Dette er en flerspråkl­ig interaktiv bildeordbo­k med lyd. Her finnes alle språk, men ikke kvensk.

Derfor ble språkkafée­ns gjester utfordret til å skrive ned de kvenske ordene på ulike ting, slik de husker dem.

– Det er viktig at språket er forankret i de kvenske miljøene, forklarer rådgiver for minoritets­språk i Språkrådet, Verena Schall.

I dette prosjektet samarbeide­r Språkrådet blant annet med Kvensk Institutt og går alt etter planen skal også kvensk vaere et alternativ språk i Lexin bildetema ved årsskiftet.

– Dette verktøyet har blant annet vaert etterspurt blant laerere som underviser i kvensk, sier Schall.

«Ei ymmärrä»

Anna Kaisa Räisänen fra Kvensk Institutt fortalte hvordan hun som barnelaere­r videreføre­r språket til de små gjennom sang – og hun «laerte» gjestene en barnesang, på kvensk, om fem små ender. Utfordrend­e nok for både undertegne­de og en språkgjest som uttrykte dette med et forsiktig «ei ymmärrä».

Vellykket

Hilja Huru, leder for Norske Kveners forbund mener det er viktig å ha et slikt sted å møtes både for å praktisere språket og laere nye ord og uttrykk.

– Dette ble et vellykket arrangemen­t, folk koser seg, fastslår hun.

 ??  ?? Godt oppmøte på språkkafe i Bossekop.
Godt oppmøte på språkkafe i Bossekop.
 ??  ?? Lillian og Kirsten Heitmann tok språkutfor­dringene på strak arm.
Lillian og Kirsten Heitmann tok språkutfor­dringene på strak arm.
 ??  ?? lill.hansen@altaposten.no
lill.hansen@altaposten.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland