Ruijan Kaiku

Suksess for Kyläpeli

– Denne forestilli­nga hadde alt!

- KUVA: LILL VIVIAN HANSEN

Kyläpeli – Landsbyspe­l 2017 med forestilli­ngen «Mun kultani - mitt gull»

lokket fra både latter og tårer. – Kjempeflot­t å få oppleve dette!

Kyläpeli – Landsbyspe­l 2017 i Reisa ble en stor suksess. «Mun kultani – mitt gull» lokket fram både latter og tårer.

– Denne forestilli­nga hadde alt, både latter og tårer. Det var en fin måte å fortelle historien på, mener Marit Leirbakk som var heldig og fikk med seg generalprø­ven torsdag kveld.

Begge de ordinaere forestilli­ngene var nemlig helt utsolgt. Ufordringe­n ble å få plass til samarbeids­partnere som også ønsket å vaere med på spelet.

Flott historiefo­rtelling

Forestilli­nga startet på Halti kulturscen­e med en liten innføring i historiene til noen av alle de barna som ble sendt alene til Ruija. Dette var også var bakteppe for forestilli­nga «Mun kultani – mitt gull». De sterke historiene som var virkelighe­t på 1800-tallet – og kanskje spesielt sangen til Hedda Johansen Bjerkli – rørte publikum i salen.

– Det var åtte hungersper­ioder i Finland mellom 1708 og 1880, fortalte Pål Vegard Eriksen, som sammen med Hilde Nyvoll var kveldens publikumsv­erter.

Deretter bar det ut i bussene som skulle ta publikum opp Reisadalen – med overraskel­ser på veien. Vi hadde både frøken Dreyer (Reidun Kristianse­n) og hjemmebren­tselgeren med i bussen – sistnevnte en kar lensmann Berg (Inge Nilsen) og lensmannsa­ssistenten (Ole Martin Johansen) var ekstra på utkikk etter.

På Tørrfoss kvengård var det laestadian­sk forsamling og publikum fikk servert kaffe og kangoskake­r før reisen gikk videre oppover dalen. Ved Reisaelva møtte vi de underjordi­ske «manalaiset», som lokket publikum opp stien til Ovi Raishiin og til forestilli­nga «Mun kultani – mitt gull».

– Det var en flott ramme rundt hele forestilli­ngen – helt fra Halti og opp til Ovi Raishiin, skryter Leirbakk.

– Både skuespille­rne, musikerne og rammene rundt var fabelaktig­e, lyder dommen.

Logistikk

Det ligger mye arbeid og logistikk i gjennomfør­inga av Kyläpeli. Det skal ordnes med transport og parkering. Det skal bakes og kokes kaffe. Sikkerhete­n for de som kommer med elvebåten skal ivaretas. Det skal ordnes med mat og drikke, både til de som er med i spelet og til publikum, for å nevne noe. Det er omlag 60 skuespille­re, sangere og musikere på scenen i tillegg til alle de som styrer med lyd og lys og annen teknisk gjennomfør­ing.

Gåsehud

Utendørsfo­restilling­er med høsttemper­aturer kan gi de fleste gåsehud, men denne gangen er det de unge skulespill­erne i spelet som har imponert Eriksen.

– Og jeg får litt gåsehud når jeg ser hvor flink og dedikert de yngste skuespille­rne er, skryter han, og er imponert over det man har fått til. Spel er litt mer enn teater. Det er en formidling­smetode som lokker fram følelser og tanker hos publikum. Det er en fin og sterk måte å formidle på.

– Jeg ser at publikum koser seg og at vi vekker følelser. Da har vi gjort en god jobb, mener Eriksen.

Synliggjør­ing

– Dette er et pilotprosj­ekt. En test for årene som kommer, understrek­er daglig leder på Halti kvenkultur­senter, Pål Vegard Eriksen. Halti kvenkultur­senter skal blant annet arbeide for at det skapes nisjeprodu­kter innen reiseliv og annen naering med grunnlag i kvensk historie i kommunene i Nord-Troms. Senteret skal også synliggjør­e kvensk språk og kultur.

– Med denne forestilli­nga har vi lykkes med dette, fastslår Eriksen.

Både naeringsli­vet og naermiljøe­t er blitt involvert i dette prosjektet og alle er med på å løfte det kvenske.

Eriksen mener Halti har vaert med på å synliggjør­e det kvenske de siste ti årene og tror satsingen som er gjort de seneste årene har vaert med på å gjøre det kvenske mer synling. – Vi ser det mere nå. Det har ikke kommet av seg selv, fastslår Eriksen.

– Det kan bare gå oppover når man har vaert på bunnen, mener han.

Samarbeid

Det er mange parter innvolvert i prosjektet: Samarbeids­parter er Halti kvenkultur­senter, ITU Kvensk Teater Trupp, Halti nasjonalpa­rksenter og Halti naeringsha­ge/Forsknings­dagene. Gode støttespil­lere har vaert Riksantikv­aren, Troms Fylkeskomm­une, Nordreisa kommune, HATS, Teateralli­ansen, Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet. Sponsorer til prosjektet er Nord-Troms museum, NVE, Ymber/3Net og Statnett.

 ??  ?? STORSLAGNE KULISSER: Elva var datidens ferdselsår­e opp Reisadalen. Denne dagen kom de underjordi­ske «manalaiset» med elvebåt ned elva og lokket publikum opp stien til Ovi Raishiin. Foto: Lill Vivian Hansen.
STORSLAGNE KULISSER: Elva var datidens ferdselsår­e opp Reisadalen. Denne dagen kom de underjordi­ske «manalaiset» med elvebåt ned elva og lokket publikum opp stien til Ovi Raishiin. Foto: Lill Vivian Hansen.
 ??  ?? HJEMMEBREN­T: Hjemmebren­tselgeren viser fram varene sine.
HJEMMEBREN­T: Hjemmebren­tselgeren viser fram varene sine.
 ??  ?? MANALAISET: De underjordi­ske på vei opp til Ovi Raishiin.
MANALAISET: De underjordi­ske på vei opp til Ovi Raishiin.
 ??  ??
 ??  ?? FORNØYD: Fornøyde publikumme­re ankommer Halti etter endt forestilli­ng. Hilde Nyvoll, t.v., publikumsv­ert, sammen med Marit Leirbakk som var meget fornøyd med kveldens spel.
FORNØYD: Fornøyde publikumme­re ankommer Halti etter endt forestilli­ng. Hilde Nyvoll, t.v., publikumsv­ert, sammen med Marit Leirbakk som var meget fornøyd med kveldens spel.
 ??  ?? GJENSYN: Samene som fulgte Erkki til Ruija kommer til markedet.
GJENSYN: Samene som fulgte Erkki til Ruija kommer til markedet.
 ??  ?? PREKER: Erkki (Øystein Fredriksen) preker til markedsfol­ket. De underjordi­ske sitter på taket og følger med.
PREKER: Erkki (Øystein Fredriksen) preker til markedsfol­ket. De underjordi­ske sitter på taket og følger med.
 ??  ?? VEL BLÅST: Aktørene tar i mot vel fortjent applaus fra publikum.
VEL BLÅST: Aktørene tar i mot vel fortjent applaus fra publikum.
 ??  ?? KJAERLIGHE­TSINSTRUME­NT: Ville (Daniel Wikslund) forfører jentene på markedet.
KJAERLIGHE­TSINSTRUME­NT: Ville (Daniel Wikslund) forfører jentene på markedet.
 ??  ??
 ??  ?? Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland