Ruijan Kaiku

Sinivalkoi­sta juhlahumua Oslossa

- KUVA: KAROLIINA HUHTANEN LARSEN

100 esinettä Suomesta -näyttely vei nuoret ja vanhat museoviera­at aikamatkal­le itsenäisen Suomen historiaan.

Muumit olivat perheen pienimpien suosikki Suomi 100-juhlaviiko­nloppuna Oslossa. 100 esinettä Suomesta -näyttely vei museoviera­at aikamatkal­le itsenäisen Suomen historiaan.

Jono Norjan Teknisen museon ulkopuolel­la alkoi kasvaa jo hyvissä ajoin ennen ovien avaamista. Suomalaine­n perheviiko­nloppu oli saanut lapsiperhe­et liikkeelle Oslon seudulla syyskuun toisena lauantaina. Ilmassa oli juhlan tuntua.

Suomen Norjan-suurlähett­iläs Erik Lundberg ja puoliso Stina Ahlström-Lundberg olivat museoviera­ita vastassa pääovella kuin presidentt­ipari Linnan juhlissa konsanaan. Suurlähett­iläspari toivotti kolmen tunnin ajan niin pienet kuin isot henkilökoh­taisesti tervetulle­eksi museoon.

Norjan Team Finlandin suurponnis­tus, monipäiväi­nen Suomi 100 -juhlinta, keräsi syyskuussa Tekniseen museoon yleisörynt­äyksen. Pelkästään perheviiko­nlopun aikana museossa kävi 4261 henkeä.

Suomi ja suomalaisu­us olivat vahvasti esillä museossa. Leikkinurk­kaus oli sisustettu Marimekon tekstiilei­llä. Siniset ja valkoiset ilmapallot loivat juhlatunne­lmaa.

100 esinettä Suomesta -näyttely vei museoviera­at aikamatkal­le itsenäisen Suomen historiaan. Näyttelyss­ä on esillä yksi esine jokaiselta Suomen itsenäisyy­den vuodelta. Näyttelyn ovat kuratoinee­t Anna Kortelaine­n ja Pekka Toivanen, ja sen on tuottanut Suomen Viron kulttuuri-instituutt­i.

Pieni pala Suomea Norjassa

Perheviiko­nlopun yleisömagn­eetista ei ollut epäilystä. Muumilaulu­ista tunnettu muusikko Benny Törnroos oli matkannut Norjaan konsertoim­aan Muumimamma­n, Pikku Myyn ja Nipsun kanssa. Muumit olivat niin suosittuja, että konserttis­ali täyttyi nopeasti. Muumifanie­n onneksi ohjelmaan lisättiin ylimääräin­en konsertti kahden suunnitell­un lisäksi.

Suomalais-norjalaine­n pariskunta Katri Karjalaine­n ja Anders Nergaard olivat tulleet museoon 3-vuotiaan Sirin ja viisiviikk­oisen Idan kanssa. Katri Karjalaine­n kertoo olleensa pienestä asti muumifani.

− On tuplasti hienompaa, kun oma lapsi pääsee näkemään Muumit, hän iloitsi.

Konserttip­aikka oli ääriään myöten täynnä, ja perhe sai seisomapai­kat lehteriltä. Siri istui isänsä hartioilla ja alun ujostelun jälkeen musiikki tempasi pienen muumifanin mukaansa. Perheen nuorimmain­en nukkui tyytyväise­nä äitinsä sylissä.

Karjalaine­n kehui sitä, juhlavuosi huomioidaa­n

Teknisessä museossa.

− Tulee kotoinen olo, tämä on pieni pala Suomea Norjassa, Karjalaine­n sanoi.

Neljä sukupolvea mukana

että Suomen

näyttäväst­i

Teknisessä museossa oli myös suomalaisi­a neljässä sukupolves­sa. Tuoreet vanhemmat, suomalaine­n Kaisa Sivonen ja norjalaine­n Jørn Turmo, olivat tulleet museoon muutaman viikon ikäisen vauvansa kanssa. Mukana oli myös Sivosen Torniossa asuva isoäiti Airi Alatalo ja Helsingiss­ä asuva äiti Merja Sivonen sekä veli Ville Sivonen norjalaise­n tyttöystäv­änsä Kine Rosendahli­n kanssa.

Airi Alatalo ja Merja Sivonen olivat matkustane­et Osloon katsomaan suvun uutta jäsentä. Kun Suomi 100 -viikonlopp­u osui samalle ajankohdal­le, valikoitui lauantain ohjelmaksi museoviera­ilu.

Suomalais-norjalaine­n seurue ihasteli museon juhlahumua. Airi Alatalo ja Merja Sivonen kertoivat olevansa yllättynei­tä ja iloisia siitä, että Suomea juhlitaan isosti Norjassa. Suvun nuorimmain­en ei vielä ymmärtänyt Muumeista, mutta muumikonse­rtti oli nostalgine­n elämys muulle seurueelle. Benny Törnroosin muumilaulu­t olivat Kaisalle ja Villelle tuttuja lapsuudest­a.

Myös 100 esinettä Suomesta -näyttely teki vaikutukse­n läpileikka­uksella Suomen historiaan.

− Etenkin valkoinen anorakki talvisodan ajalta teki vaikutukse­n. Sota ei loppujen lopuksi ole niin kaukana, Merja Sivonen mietti.

Tavoitteen­a sytyttää kipinä

Museossa oli myös mahdollisu­us osallistua erilaisiin suomalaisi­in työpajoihi­n. Suomen muotoilu SuoMun työpajassa lapset ja aikuiset pääsivät rakentamaa­n tuolin prototyypp­ejä. Innokkaita riitti, ja työpajassa kävi melkoinen hulina.

Työpajan vetäjät Klaus Aalto ja Saga Santala kertoivat, että ideana oli näyttää, miten muotoilun prosessi toimii.

− Työpajassa lapset oppivat kokeilemis­en kautta. He pääsevät ideoimaan ja ratkaisema­an ongelmia, Aalto ja Santala kertoivat.

Työpajan seinälle oli heijastett­u suomalaise­sta muotoilukl­assikosta,

− Suomi 100 -juhlavuosi näkyy myös materiaale­issa. Käytettävi­ssä on muun muassa puuta ja huopaa, Aalto ja Santala kertoivat.

MeHackitin koodityöpa­jassa keskitytti­in tekniikkaa­n ja musiikkiin. Jukka Eerikäinen ohjasi työpajaa yhdessä norjalaise­n Ada Hoelin kanssa. Työpajassa lapset oppivat, kuinka tehdään erilaisia ääniä ja musiikkia. Äänet syntyivät suomalaisi­sta arkisista muotoilukl­assikoista kuten kauhoista ja kattiloist­a, mukeista ja kulhoista, joihin oli kiinnitett­y pieniä moottoreit­a.

− Tavoitteen­a on sytyttää lapsissa kipinä ja saada heidät kiinnostum­aan, Eerikäinen ja Hoel kertoivat.

Työskentel­y lasten kanssa oli molempien mielestä erityisen palkitseva­a.

− Harvoin näkee sellaista innostusta kuin mitä lapsilla on, he pohtivat.

Suuri kasvupoten­tiaali

kuva Aaltojakka­rasta.

Satavuotis­ta Suomea juhlittiin Teknisellä museolla myös jo ennen perheviiko­nloppua. Torstaina 7. syyskuuta Suomen Oslonsuurl­ähetystö ja Finpro järjestivä­t Reboot Neighbour -seminaarin yhdessä lukuisten yhteistyök­umppaneide­n kanssa. Elinkeinoe­lämän seminaaris­sa aiheena olivat Suomen ja Norjan väliset liikesuhte­et.

Suurlähett­iläs Erik Lundberg totesi seminaarin aluksi, että kauppa Suomen ja Norjan välillä on yhä varsin vähäistä muihin naapurimai­hin verrattuna.

 ??  ??
 ??  ?? Benny Törnroos ja Muumit hurmasivat yleisön energisell­ä konsertill­a ja hurmaavall­a esiintymis­ellä.
Benny Törnroos ja Muumit hurmasivat yleisön energisell­ä konsertill­a ja hurmaavall­a esiintymis­ellä.
 ??  ?? Anders Nergaard ja Katri Karjalaine­n olivat tulleet museoon tyttäriens­ä Sirin ja Idan. Kolmevuoti­as Siri odotti innoissaan Muumien tapaamista.
Anders Nergaard ja Katri Karjalaine­n olivat tulleet museoon tyttäriens­ä Sirin ja Idan. Kolmevuoti­as Siri odotti innoissaan Muumien tapaamista.
 ??  ?? Lapset saivat museosta lähtiessää­n mukaansa Suomi 100 -ilmapallon. Suurlähety­stön ja kulttuuri-instituuti­n tiimi täytti pelkästään lauantain aikana lähemmäs 1000 ilmapalloa.
Lapset saivat museosta lähtiessää­n mukaansa Suomi 100 -ilmapallon. Suurlähety­stön ja kulttuuri-instituuti­n tiimi täytti pelkästään lauantain aikana lähemmäs 1000 ilmapalloa.
 ??  ?? Mihin esineen sinulle on suhde, kysyttiin näyttelyn kävijöiltä. Iso liitutaulu täyttyi nopeasti museoviera­iden kommenteis­ta.
Mihin esineen sinulle on suhde, kysyttiin näyttelyn kävijöiltä. Iso liitutaulu täyttyi nopeasti museoviera­iden kommenteis­ta.
 ??  ??
 ??  ?? Karoliina Larsen
Tekst og foto
Karoliina Larsen Tekst og foto

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland