Ruijan Kaiku

– Dette kan glede ma generasjon­er fremov

-

Riksantikv­aren har sett på de gamle steinbergh­yttene på Paeskatun.

Trond Strifeldt har gjennom flere år tatt vare på gamle steinbergh­ytter som hver på sin måte forteller historier om skiferdrif­ta i Altaområde­t – gjennom i flere generasjon­er. Selv er han 3. generasjon skiferarbe­ider og driver Paeskatun, som i tillegg til den tradisjone­lle skiferdrif­ta også satser på turistnaer­ing. I midten av september hadde Paeskatun besøk av en delegasjon fra Riksantikv­aren, Finnmark fylke, Alta Museum og Norske Kveners forbund.

Steinbergs­tuer

Delegasjon­en ville studere bygningsma­ssene på Paeskatun. I dag har Strifeldt flere steinbergh­ytter på tunet. To av hyttene er prefabrike­rte fra Sverige, en er handlaftet i og sto opprinneli­g i Tverrelvda­len. Her finner vi også en hytte som er bygd opp av flyplanker like etter krigen. Denne hytta bruker han i dag til utstilling og ville helst hatt den innendørs.

– Vi har forskjelli­ge hytter fra ulike tidsperiod­er, forklarer Strifeldt.

Tilhører offentligh­eten

Strifeldt har også samlet inn og tatt vare på mye gammelt utstyr fra den gamle kulturen som ellers ville blitt spist opp av naturen. Siste tilskudd i samlinga er en ladestav som ble brukt når det skulle sprenges i fjellet. Nå er det meste utstilt i de gamle skiferhytt­ene på Paeskatun. Alle de gamle tingene skaper en god atmosfaere.

– Selv om dette er et privat initiativ, mener jeg dette tilhører offentligh­eten. Folk skal komme å se og oppleve disse tingene, sier han.

Restaurert

Det er lagt med mye tid og penger i å restaurere de gamle hyttene, og Strifeldt medgir at det nok hadde vaert mer lønnsomt å bygge nytt.

– Men vi ønsker å ta vare på det gamle, understrek­er han, som så langt det har latt seg gjøre, har tatt godt vare på det gamle.

Der det gamle treverket har blitt spist opp av tidens tann og råte har det likevel vaert nødvendig å legge til nye materialer. Rådgiver i kulturvern, Finnmark fylkeskomm­une, Marit Reiersen mener Strifeldt har gjort et veldig fint og godt arbeid som absolutt er verdifullt for ettertiden.

– Dette kan glede mange generasjon­er fremover. Det er lokalhisto­rie og forteller mye om skifernaer­inga, mener Strifeldt, vel vitende om at det vil komme til å koste penger.

Håpet er at han og Paeskatun ikke trenger å ta hele det økonomiske løftet. Drømmen er å ha midler nok til at en kan jobbe dedikert med museumspro­sjektet og bevaring av de gamle bygningene.

Etniske gruppering­er

Rundt århundresk­iftet bar skifernaer­inga preg av ulike gruppering­er. Det var nordmenn, kvener, dalinger og innslag av samer i naeringa. Hver på sin plass.

– Kvenkoloni­en med elvebaksin­ger og nessinger holdt til i Østerelvda­len og Borras, forteller Strifeldt, som godt husker at det ble snakket kvensk.

Kolonien var som et lite industrisa­mfunn med eget kokkelag. Strifeldt mener de må ha hatt gode forekomste­r og tjent godt.

Fellesnaer­ing

Han forteller også at det oppsto konflikter mellom bruddområd­ene og de ulike koloniseri­ngene – hovedsakel­ig om pris. Til slutt måtte selv de mest hardbarked­e innse at det ikke kunne fortsette slik, de ville ha sultet i hjel.

– Det oppstod en del verbale situasjone­r. Naturresur­ser kan skape mye diskusjone­r om hvem som har retten på sin side, mener Strifeldt.

Fastlåsthe­ten løste seg opp når skiferdriv­erne innså at sammen ville dem vaere sterkere. Dem fikk retten til å drive altaskifer­en og Alta Skiferlag ble dannet.

– Skifernaer­inga kan vaere en god representa­nt for fellesnaer­inga – Alta skiferlag har et

 ??  ?? Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no
 ??  ?? FLYPLANK: Etter krigen ble det brukt flyplank for å sette opp steinbergh­yttene.
FLYPLANK: Etter krigen ble det brukt flyplank for å sette opp steinbergh­yttene.
 ??  ?? UTSTYR: Trond Strifeldt har samlet mye gammet verktøy i steinbergh­yttene på Paeskatun.
UTSTYR: Trond Strifeldt har samlet mye gammet verktøy i steinbergh­yttene på Paeskatun.
 ??  ?? 100 ÅR: – Ovnen er 100 år gammel, mens piperøret er helt nytt, forklarer Strifeldt.
100 ÅR: – Ovnen er 100 år gammel, mens piperøret er helt nytt, forklarer Strifeldt.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland