Ruijan Kaiku

– Vi trenger mer kunnskap

-

Riksantikv­aren skal kartlegge og dokumenter­e kulturminn­er etter de nasjonale minoritete­ne. – Vi har startet med skogfinske og kvenske kulturminn­er, forteller Ingrid Djupedal, seksjonsle­der hos Riksantikv­aren.

Riksantikv­aren utarbeidet i 2015 en strategi for fredningsa­rbeidet i årene fremover. I arbeidet med dette ble fylkeskomm­unene spurt om hva som manglet og hva det burde satses på i deres fylker. Etter to runder med høringer hadde Riksantikv­aren en lang liste med temaer som man ønsket å kartlegge.

– En del av denne strategien gikk ut på å lage en liste over de 10 områdene som var dårligst represente­rt. Nasjonale minoritete­r kom høyt på listen, forklarer Djupedal.

Ikke automatisk fredning

Selv om kulturminn­ene nå blir registrert og dokumenter­t betyr det ikke automatisk fredning. Det er heller ikke klarlagt hva man skal gjøre med dette materialet. Det er kun samiske kulturminn­er som faller inn under 100-års regelen med automatisk fredning. I alle andre fredningsa­ker blir hvert enkelt tilfelle tatt opp til vurdering.

– Vi behøver mer kunnskap og må få mer kjennskap til kulturminn­ene hva dette dreier seg om, forklarer Djupedal.

– Nå er vi inne i kartleggin­gsfasen.

Kartleggin­g e potensiale­t

Så langt har Riksantikv­arens delegasjon blitt godt mottatt ute i felten.

– Vi snakker med foreninger, kommuner, fylkeskomm­uner og andre som har kompetanse på disse feltene, forteller Djupedal.

– Vi kartlegger potensiale­t til mulige fredningss­aker, forklarer hun, og opplever at det er mye positivite­t rundt arbeidet.

 ??  ?? RIKSANTIKV­AR: Ingrid Djupedal, seksjonsle­der hos Riksantikv­aren. Foto: Julie Christine Krøvel © Riksantikv­aren.
RIKSANTIKV­AR: Ingrid Djupedal, seksjonsle­der hos Riksantikv­aren. Foto: Julie Christine Krøvel © Riksantikv­aren.
 ??  ?? Av Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland