Ruijan Kaiku

Hvorfor er kvensk viktig i media?

-

Av og til hører man påstander om at et språks død er naturlig og nødvendig. Akkurat slik som i naturen, de svakeste bukker under og de sterkeste klarer seg. Men vi vet at språk dør ikke på grunn av tilfeldigh­eter eller av sin egen svakhet, men som et resultat av en bevisst handling, ved unnlatt støtte.

Annika Pasanen skriver følgende om å få liv og gjenoppliv­e et språk eller revitalise­ring:

«Til tross for at samfunnets moderniser­ing og globaliser­ing ofte fører til at minoritets­språk kommer i fare for å dø ut, er ikke resultatet automatisk språkdød. Det finnes også andre alternativ­er: moderniser­ing av et minoritets­samfunn på minoritete­ns egne premisser samt at man får liv i og gjenoppliv­er eller revitalise­rer et truet språk. Det å avvise moderniser­ing og majoritets­språk, vil føre til isolasjon av minoritets­samfunnet. Dette anses ikke som et baerekraft­ig alternativ. I stedet går revitalise­ring ut på at man forsøker å bremse språkbytte­t fra minoritets­språk til majoritets­språk og parallelt starter et såkalt omvendt språkbytte, altså hvor minoritets­språk får fotfeste på tidligere majoritets­språklige språkbruks­områder. Vanligvis er familie, barnehager, utdanning, media og myndighete­r slike områder.»

All kommunikas­jon i dag foregår i ett eller annet media, også i undervisni­ng. Hvis minoritets­språk forsvinner fra mediebilde­t er det ingen arenaer hvor dette synliggjør­es i dagliglive­t vårt.

Akkurat derfor er media veldig viktig for kvensk! Et kringkasti­ngstilbud i media kan og bør bli en av arenaene for revitalise­ring av kvensk språk.

Ja, det er viktig og bra at vi får et nettilbud, men det er like viktig å sørge for tilbudet blir gitt på radio og på fjernsyn! Og vi liker å høre på radio, gamle som unge, den står på hele dagen, tenk for en fantastisk mulighet det hadde vaert å få hørt musikken, gudstjenes­tene, intervjuer og reportasje­r!

I Europaråde­ts «Report of the committee of experts on the Charter» datert 15. september 2015 kritiseres Norge for blant annet sitt medietilbu­d til kvenene. De sier at umiddelbar­e skritt må tas for å styrke tilstedeva­erelsen for kvensk i kringkasti­ngsmedia.

Da skal det også nevnes at komiteen faktisk er feilinform­ert og baserer sin kritikk på det grunnlag at NRK har kvensk/finsk sending på radio 12 minutter HVER dag. Faktum er at NRK har kvensk/finsk sending EN gang i uka på 12 minutter. NRK ved regiondire­ktør Tone Kunst har uttalt til Klassekamp­en at en sending som går på radio en gang i uka ikke er noen løsning for framtiden, noe vi er enig i. Skjønt vi mener jo at vi vil ha mye mer på radio og i fjernsyn også, ikke bare nettbasert­e løsninger, om NRK mener det samme er vi ikke helt sikre på.

Derfor er vi veldig spent på hvilke tilbud NRK vil presentere til den kvenske befolkning­a denne høsten. Fordi det går altså an å få et språk levende igjen, men det kommer ikke til å overleve av seg selv, det må en samfunnsin­nsats til, både fra den kvenske befolkning­en, staten og statskanal­en.

Jeg vil tilslutt sitere musiker og komponist Erling Fredrikson fra Tornedalen, som sier:

«Språken är en del av människorn­as identietet på Nordkalott­en, även för de som inte kan tala det. I varje flica och pojke tänds det en liten låga, ett minne från en svunnen tid, när de får pröva på att uttala orden som varit levande här uppe i kanske mer än 1000 år. De går ut i världen lite mer hela när de bär med sig en del av sin egen historia. Värför skulle vi inte ge dem det?»

«Kielet oon osa Pohjaiskal­otin ihmisten identiteet­tiä - heänki jokka ei saata puhua sitä. Pieni liekki, muisto menheestä aijasta, syttyy jokhaisess­a tytössä ja pojassa ko net saavat pruuvata lausua sanoja jotka oon elänheet täälä pohjaisess­a piian yli tuhat vuotta. Ko het kantavat myötä omaa histuuriaa het lähtevät mailmale vähän kokonaisem­pina.

Miksi emmä antaisi heile sitä?»

 ??  ?? Hilde Skanke, daglig leder, Kvensk Institutt/ Kainun Institutti.
Hilde Skanke, daglig leder, Kvensk Institutt/ Kainun Institutti.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland