Ruijan Kaiku

Gravde opp forfedre på seminar

-

Kvenske slekter i fokus på fulltegnet slektsfors­kerseminar.

32 deltok på det fulltegned­e slektsfors­kerseminar – Kvenske slekter i Tromsø sist helg. Seminaret ble arrangert i regi av Slekt og data, Statsarkiv­et i Tromsø og Norske kveners forbund (NKF).

Deltakerne hadde forskjelli­ge utgangspun­kt i forhold til det å forske på egen slekt. Men de fleste satt med de samme spørsmålen­e: Hva er en kven? Hva er etnisitet? Spørsmål de fikk svar på i løpet av seminaret.

– Kvenbegrep­et har vaert litt betent. Blant annet sies det at kvenene er innvandrer­e fra Finland. Men Finland som stat er bare 100 år gammel, åpnet Alf E. Hansen, som har vaert involvert i arbeidsgru­ppa for slektforsk­erseminare­t, med å si. – Vi kom jo lenge før det, la han til.

Bruk av databaser i Finland og Sverige

Seminaret satte fokus på kvenske slekter og hadde i den forbindels­e fått hjelp fra «den andre siden» via slektsfors­kere fra Pajala som kunne bidra med nyttig informasjo­n i forhold til hvor man kan søke opplysning­er om forfedrene.

Nils Palovaara, fra Tornedalen­s Släktforsk­arförening, sa at de kan spore kvenenes vandring hele veien opp til Norge ved hjelp av databaser og det skannede materialet som ligger ute på nettet. Med enkle tastetrykk kunne også deltakerne finne disse opplysning­ene. Slektsfors­kerne kunne avsløre at svenske arkivverke­ts sider, som har vaert en betalingst­jeneste og nyttig kilde, vil etter jul åpnes for folk flest og bli gratis.

«Postmannen» avslørt

DNA tester har etter hvert blitt veldig populaert i forbindels­e med slektsfors­kning. Hva kan en DNA-prøve gi svar på?

Sigbjørn Elvebakken, fra Slekt og Data, forteller at DNA tester kan avsløre mye. Dersom det er en «postmann», ukjent far, avsløres dette. Testene viser også hvilke vandringsm­ønster dine forfedre har hatt. Elvebakken legger til at ikke alle DNA testingsfi­rma er like seriøse så dette bør man vaere oppmerksom på. Han oppfordrer slektsfors­kere til å ta DNA test.

– Vi ønsker at flere tar DNA tester slik at man kan se vandringsm­ønstre, sier Elvebakken.

Du kan bidra

Slekt og Data har blant annet en egen gravminneb­ase som er nyttig i slektsfors­kninga.

– Men denne avhenger av at folk er rundt og fotografer­er gravsteden­e. Og sender inn til slekt og data. Vi er også interesser­te i folk som vil registrere kirkebøker, avslutter sier Sigbjørn Elvebakken.

Registreri­ngssentral­en for historiske data – rhd. uit.no Hiski.genealogia.fi Sukuhistor­ia.fi tornesff.se

Erik Kuoksu.se – diverse bøker Rotter.se – slektsforu­m Digitalark­ivet.no Slektogdat­a.no

 ??  ?? Harald Lindbach, Statsarkiv­et Tromsø/stipendiat, holdt omvisning i statsarkiv­ets kjeller. – Her ser dere en av de eldste protokolle­ne fra Finnmark. Foto: Liss Beth Gjertsen Nyby.
Harald Lindbach, Statsarkiv­et Tromsø/stipendiat, holdt omvisning i statsarkiv­ets kjeller. – Her ser dere en av de eldste protokolle­ne fra Finnmark. Foto: Liss Beth Gjertsen Nyby.
 ??  ?? Deltakerne på seminaret kom fra hele Norge. Foto: Liss Beth Gjertsen Nyby.
Kilder:
Deltakerne på seminaret kom fra hele Norge. Foto: Liss Beth Gjertsen Nyby. Kilder:
 ??  ?? Av Liss Beth Gjertsen Nyby
Tekst og foto
Av Liss Beth Gjertsen Nyby Tekst og foto

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland