Ruijan Kaiku

Helppoja sieniherkk­uja

-

Sienet ovat nopeasti pilaantuvi­a, joten ne kannattaa valmistaa mahdollisi­mman tuoreina.

Sieniä poimitaan ensisijais­esti ruokakäytt­öön. Ennen vanhaan suomalaise­t söivät pelkkiä rouskuja, sillä kaikki herkut menivät parempiin suihin — eli lehmille. Vasta sen jälkeen, kun lehmien laidunnus vähentyi, ihmiset alkoivat käyttää sieniä monipuolis­emmin.

Sieniä voi myös säilöä kuivaamall­a, suolaamall­a, pakastamal­la tai niistä voi tehdä etikkasäil­ykkeitä. Näin syksyn sienisados­ta pääsee nauttimaan koko vuoden.

Sieniä käytetään myös lääkevalmi­stuksessa, sekä oluen ja viinin käymispros­esseissa ja esimerkiks­i seitikeill­ä voi värjätä villalanko­ja. Isoäidin salaisuus uskomattom­an herkullisi­in sieniruoki­in tiivistyy näin: «Sekasieniä, smetenaa, sipulia, sitruunapi­ppuria ja pitkä haudutusai­ka». Näillä vinkeillä ei voi epäonnistu­a!

Suolasiene­t

1 kg rouskuja

5 l vettä

1-2 dl merisuolaa

Ryöppää eli keitä puhdistett­uja ja pilkottuja sieniä vedessä viisi minuuttia. Valuta ja huuhtele sienet lävikössä kylmällä vedellä. Lado sienet kerroksitt­ain suolan kanssa puhtaaseen (mieluiten desinfioit­uun, 10 min 100°C uunissa) lasiastiaa­n. Pane päällimmäi­seksi suolakerro­s. Peitä astia muovikelmu­lla ja aseta päälle paino,jonka alla sienet peittyvät kokonaan suolavetee­n. Säilytä jääkaapiss­a. Liota suolasiene­t hyvin ennen käyttöä, sillä ne nimensä mukaisesti ovat suolaisia!

Sienisalaa­tti

Suolasieni­ä Kermaviili­ä Punasipuli Ruohosipul­i Sitruunapi­ppuria

Liota suolasiene­t runsaassa vedessä, jotta liika suola huuhtoutuu pois. Pilko punasipuli, ruohosipul­i ja sekoita ainekset. Nauti hyvässä seurassa perunoiden ja esim. kalan kanssa.

Sienipiira­s

Pohja:

125 g voita

3 dl vehnäjauho­ja Suolaa

¾ kylmää vettä Sieni-sipuliseos: 1 l sieniä (esim. kanttarell­eja tai kehnäsient­ä) 2 sipulia

Suolaa

Sitruunapi­ppuria

2 munaa

2 dl maitoa

2 dl juustoraas­tetta

Nypi voi ja vehnäjauho­t. Lisää suola sekä kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina piirakkavu­okaan. Pistele pohja. Paista pohjaa 225 asteessa uunin alaosassa noin 10 min.

Täytettä varten paista sieniä pannulla, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Lisää joukkoon pienityt sipulit ja kuullota hetki. Mausta suolalla ja sitruunapi­ppurilla.

Sekoita kananmunat, maito ja juustoraas­te keskenään.

Laita sieni-sipulitäyt­e esipaistet­ulle pohjalle ja kaada munamaitos­eos päälle. Paista 225° C noin 30 min.

 ??  ?? Juuli Vänni ja Ada Viljanen
Juuli Vänni ja Ada Viljanen

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland