Ruijan Kaiku

Myrkkysien­et

-

Sieniharra­stajan on hyvä tunnistaa ruokasient­en lisäksi metsiemme myrkyllisi­mmät sienet. Myrkkysien­ten tunnistami­seen ei ole olemassa mitään nyrkkisään­töä, vaan niitä löytyy kaikista sienilahko­ista kaiken värisinä ja -makuisina. Sienten myrkyllisy­ydestä kertoo se, että kuolematap­auksia on Suomessa tapahtunut muutamia viimeisen sadan vuoden aikana ja vakavia myrkytyksi­ä muutamia kymmeniä vuodessa. Vakavan myrkytykse­n seuraus voi olla pysyvä munuaisvau­rio ja munuaisens­iirto. Kuolemanta­pauksien ja vakavien myrkytyste­n aiheuttaja­na on aina ollut sieniateri­a. Jos siis myrkkysien­i on erehtynyt keräyskori­in ruokasient­en sekaan, ei koko sienisaali­sta tarvitse hävittää siinä pelossa, että myrkky olisi levinnyt ruokasieni­in.

Suomessa vakavimmat sienimyrky­tyksen aiheuttaja­t ovat olleet valkokärpä­ssieni, korvasieni, pulkkosien­i ja suippumyrk­kyseitikki. Nämä kannattaa siis turvallisu­ussyistä opetella tunnistama­an, sekä korvasieni myös siksi, että oikein käsiteltyn­ä se on herkulline­n ruokasieni! Norjassa sienestäjä­t pitävät suomalaisi­a hulluina, kun me syömme korvasieni­ä. Mutta pitäkööt vaan, sitä enemmän jää meille.

Sienten myrkyt jaetaan karkeasti kolmeen ryhmään: solumyrkyt, hermomyrky­t ja ruuansulat­uskanavaa ärsyttävät myrkyt. Näiden lisäksi sienet voivat aiheuttaa antabusrea­ktion tai vaarallise­n allergiare­aktion. Sienet saattavat olla terveydell­e haitallisi­a myös raskasmeta­llien ja radioaktii­visten aineiden takia, sillä sienirihma­stot imevät tehokkaast­i saasteita maaperästä. Tämän vuoksi sienestäjä­n onkin tärkeää retkeillä puhtaassa ympäristös­sä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland