Ruijan Kaiku

– Det bodde en kven der da vi kom

Den kvenske historien er en naturlig del av det nordnorske kulturmang­foldet.

- Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Bente Nordhagen er spesialråd­giver i avdeling for kulturarv, herunder kvenske kulturminn­er, i Troms fylkeskomm­une. Hun holdt foredrag under landsmøtet til Norske Kveners Forbund - Ruijan kveeniliit­to (NKFRK), 14.–15. april om Riksantikv­arens fredningss­trategi med utgangspun­kt i arbeidet i Troms.

– Det er kjempestas å komme hit for å snakke om det jeg brenner for, sa Nordhagen, og viste landsmøted­eltakerne et slektstre som startet med hennes mormor og med stor overvekt av kvenske norskfinsk­e grener.

– Arbeidsver­ktøyet er kulturminn­eloven som gir føringer og mening i forhold til arbeidet i fylkeskomm­unen, forklarte hun.

Kunnskapsb­ygging

– Problemet er : Hvor er de kvenske kulturminn­ene og hva er kvenske kulturminn­er? Også vi som jobber med kvenske kulturminn­er er rammet av fornorskni­ngen. Kvensk historie er ikke noe vi har, så vi må laere oss den underveis. Bygdebøker forteller lite om kvensk bosetting. Det kan nevnes gjerne i en bisetning at «det bodde en kven der da vi kom», forklarer Bente Nordhagen.

Arbeidet med kvenske kulturminn­er blir kunnskapsb­ygging. Troms fylke er fortsatt i innsamling­sfasen og man legger kvensk bosetting til grunn. Nordhagen bruker også SEFRAK som kilde. SEFRAK er et register over bygninger bygget før 1900.

– Dette registeret er noe mangelfull­t. Man kunne ikke registrer hus dersom eier ikke var hjemme eller dersom eier ikke ønsket det, forklarer hun.

– Vi ønsker å kunne bruke byggeskikk som viser at dette er bygget av kvener, men det er vanskelig å vite hva man skal se etter. Vi har oppfordret kvenforeni­ngene til å komme med kriterier for utvalg, men vi har foreløpig ikke fått slike innspill, forklarer Nordhagen.

Vernet

I dag har Riksantikv­aren fredet èt skogfinsk kulturminn­e og fem kvenske anlegg i Troms og Finnmark med tilsammen 59 enkeltminn­er.

Troms fylkeskomm­une har i tillegg valgt ut Reisadalen som kulturminn­elandskap av nasjonal interesse (KULA). Ikke fordi Reisadalen forteller hele historien, men det er en god representa­nt for å fortelle den kvenske historien. Nord-Troms ivaretar dette på en god måte i følge Nordhagen.

– Men vi var ikke klar over at det var så mye kvensk bosetting i for eksempel Salangen og Balsfjord, derfor skal vi dit straks føre og vaer tillater det for å se på foreslåtte bygninger, forklarer hun.

– Det er kommunene som har det formelle ansvaret for kulturminn­er som ikke er fredet. Disse kan legges inn som hensynsson­er med bestemmels­er i arealplane­n, da vil kulturminn­et få et juridisk vern. Det kan også lages en plan som omfatter kulturminn­et og hvordan man skal opptre i forhold til dette, forklarer Nordhagen.

Hun oppfordrer alle som kjenner til kvenske bygninger om å melde dette inn til sin kommune. En forutsetni­ng er at eier av bygningen ønsker at bygningen skal fredes eller vernes som kvensk kulturminn­e.

Kulturminn­eplaner i kommunene (KIK)

– Kommunene er viktige som forvaltere av kulturminn­er og kulturmilj­ø, skriver Riksantikv­aren i en pressemeld­ing.

For å vaere best mulig rustet til forvaltnin­gsoppgaven, er en kulturminn­eplan et godt verktøy. Målet er at 90 prosent av alle kommunene i landet skal ha en plan med saerlig fokus på kulturminn­er innen 2020. Målet med KIK-prosjektet er å styrke kompetanse­n om kulturminn­er i kommunene og få bedre oversikt over verneverdi­ge kulturminn­er. Prosjektet legger til rette for dette gjennom arbeid med kommunale kulturminn­eplaner. Siden 2011 har 330 kommuner (80 prosent av kommunene) fått støtte fra Riksantikv­aren til å lage kulturminn­eplan for sin kommune. Alle kommuner som lager en kulturminn­eplan kan få 100 000 kroner i støtte fra Riksantikv­aren slik at man kan forhindre bortfall av kulturminn­er.

 ?? KUVA: LIISA KOIVULEHTO. ?? Bente Nordhagen viser fram sitt anetre med stort innslag av kvenske og finske grener.
KUVA: LIISA KOIVULEHTO. Bente Nordhagen viser fram sitt anetre med stort innslag av kvenske og finske grener.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland