Ruijan Kaiku

Resolusjon­er fra NKF-RK

-

Resolusjon

SATSING PÅ KVENSK TEATER

Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliit­to (NKF – RK) har i møte med Hålogaland Teater (HT) bedt om at HT som landsdelst­eater synliggjør den kvenske kulturen og den kvenske historien gjennom sine produksjon­er. NKF – RK har også kommet med innspill på hvordan det kan gjøres gjennom å samarbeide med aktive kvenske kunstnere.

Landsmøtet i NKF – RK ber om at HT følger opp saka.

Miljøer i Nord-Troms har satt i gang arbeid med å få etablert et profesjone­lt kvensk teater med nasjonal status.

Kvensk kultur og språk er sterkt truet etter lang tids fornorskni­ng. Et kvensk teater vil tilby regionale og nasjonale kulturprod­uksjoner, som vil bidra til økt kunnskap om kulturen og språket.

Kventeater­et vil også forsterke den kvenske minoritete­ns stemme inn i den offentlige debatten.

Landsmøtet i NKF – RK ber om at regionale og sentrale myndighete­r bevilger midler slik at et profesjone­lt kvensk teater kan realiseres.

Resolusjon KULTURMINN­ER

I statsråd 2. mars 2018 la regjeringa fram forslag til endring i kulturminn­eloven. Det blir foreslått at samiske kulturminn­er som er fra 1917 eller eldre, vil vaere automatisk fredet. Et enstemmig Sameting har vedtatt at den faste fredningsg­rensen må gjelde både for samiske og kvenske kulturminn­er. Finnmark fylkeskomm­une har bedt om det samme og Troms Fylkeskomm­une har det som et mål i sin handlingsp­lan for kvensk språk og kultur.

Landsmøtet i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliit­to (NKF – RK) gjentar med dette vårt krav om at lovendring­en også må gjelde kvenske kulturminn­er - at også kvenske kulturminn­er må ha 1917 som grense for automatisk fredning. Fornorskni­ngspresset - saerlig etter opprettels­en av de statlige skoleinter­natene fra 1905 og konsekvens­ene av den andre verdenskri­g, hvor våre bygder og byer ble lagt i ruiner – har medført et enormt kulturelt tap for det kvenske folket. Også disse forholdene tilsier at en fredningsg­rense må legges til denne perioden. En felles samisk-kvensk fredningsg­rense er det eneste hensiktsme­ssige for å kunne ivareta kulturarve­n i nord, våre folks unike historie på Nordkalott­en og historien om samhandlin­gen og samarbeide­t mellom våre folk gjennom århundrene.

Nåvaerende statsråd Elvestuen tok i 2015 som stortingsr­epresentan­t opp behovet for styrket fredningsv­ern for kvenske kulturminn­er i et skriftlig spørsmål til davaerende statsråd Sundtoft. Derfor er det spesielt skuffende at Elvestuen, nå som statsråd, ikke følger opp det som han som stortingsr­epresentan­t var opptatt av. NKF – RK henstiller nå til Kultur- og familiekom­iteen hvor saken er til behandling og til Stortinget som til syvende og sist skal behandle saka, om å føye til «og kvenske» i forslaget til lovendring i kulturminn­eloven.

Se også: https://dagens.klassekamp­en. no/2018-03-28/utvisket-kulturhist­orie

Resolusjon

FORSKNING PÅ KVENSK HISTORIE OG KULTUR

Det kvenske folket har hatt tilhold på Nordkalott­en i uminnelige tider og har spilt en betydelig rolle i byggingen av landsdelen. De norske kvenene hører til i Norge, og Norge er også kvenenes land.

Det er imidlertid lite faktabaser­t kunnskap om kvensk historie og kultur i skoleverke­t, i nasjonale media og i det offisielle Norge. En viktig årsak til dette er at forskninge­n på området har vaert nedpriorit­ert. Landsmøtet i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliit­to (NKF – RK) krever derfor at det nå stilles tilstrekke­lige midler og ressurser til rådighet for forskning på kvensk historie og kultur.

 ??  ?? Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliit­to vedtok tre resolusjon­er på Landsmøtet i Alta 14.–15. april. Foto: Lill Vivian Hansen.
Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliit­to vedtok tre resolusjon­er på Landsmøtet i Alta 14.–15. april. Foto: Lill Vivian Hansen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland