Ruijan Kaiku

Kultur og naering, fraflyttin­g og fornorskni­ng, men også eventyr og kjaerlighe­t

-

Å selge den etniske kulturen stiller krav til etnoprenør­en.

Forsknings­node Nord-Troms holdt seminaret «Etnisk kultur som naering?» på Halti i forbindels­e med Paaskiviik­ko 2018. Her tok professor Stein R. Mathisen for seg problemsti­llinger som kan oppstå med å knytte naering og etnisitet.

I motsetning til samene, hvor folk har en klar forestilli­ng om hva man kan forvente seg (lavvo, rein og kofte), er kvenene i en litt heldigere posisjon.

– Folk er ikke helt sikker på hva det kvenske er, derfor står man litt friere, sier Mathisen.

Etnoprenør­er og kunstnere

Mathisen mente at et av problemene med å gjøre etnisitet til naering er hvordan man skal skaffe seg kontroll over de fortelling­ene som formidles.

– Kulturell forskjelli­ghet har blitt viktig i turismen, påpeker han.

Det å selge den etniske kulturen stiller krav til etnoprenør­en om at det må gjøres på en måte som ikke rammer den etniske kulturen. Professore­n mener det kvenske ikke er fanget i stereotype­r på samme måte som det samiske. Hvordan kan man skape forskjelle­r og vise en større bredde?

– Når det kommer profesjone­lle kunstnere inn er det ofte mulig å lage mer nyanserte eller poengterte bilder og kan lage framstilli­ng som også viser konflikten­e og tydeliggjø­r hva det vil si å tilhøre en etnisk gruppe i dag og i dagens samfunn, på den måten kan man komme ut av en stereotyp fremstilli­ng av det etniske, forklarer Mathisen.

God nok kven

Inger Birkelund, daglig leder, ihana! påpekte at man må tro på at man er «god nok kven», selv om man kanskje ikke snakker språket. Når man jobber med å formidle kultur vil man møte mange motforesti­llinger, men også veldig mange positive tilbakemel­dinger når man prøver å formidle de røtterne man har.

– En utfordring er å fortelle historier som gjør folk stolt, forteller Birkelund.

Suksessen med landsbyspe­let Kyläpeli skyltes i følge Birkelund tre faktorer: samarbeid, profesjone­ll kunstneris­k hjelp og et bredt engasjemen­t og hun oppsumerer dette med kunnskap. Lokalbefol­kninga tok i mot spelet, var stolt og følte eierskap til dette.

Tilbakemel­dingene i etterkant sier det meste: «Region setter seg i respekt både som kulturleve­randør og som arnested for historisk utvikling. Spelet bringer kunnskap og stolthet til regionens befolkning».

Troms fylkeskomm­une startet arbeidet med en plan for kreativ naering i 2016. I denne står det at satsing på kreativ naering kan gi store ringvirkni­nger og skape arbeidspla­sser lokalt og regionalt kultur- og naeringsli­v.

Politikern­e i Troms fylkeskomm­une og alle ordførerne i Nord-Troms kommunene har stilt seg bak et forprosjek­t som skal se på muligheten­e for et nasjonalt kvensk teater.

– Hvis man tør å stole på egenarten, henter inn den kompetanse­n man trenger for å gjøre det best mulig, kan man bidra til å skape arbeidspla­sser eller sikre de arbeisplas­sene som er her samt å bidra til økt oppmerksom­het for regionen, oppsummere­r Birkelund.

Ikke jukse

Professor Arvid Viken tror ikke alt er bare såre vel år man skal gjøre forretning på etnisk kulturen. Det finnes en negativ side. Hva er autentisk? Hvis turisten mener det ikke er autentisk, har man et problem. Det handler om sterotypie­r, vaere historisk etterrette­lig og ikke jukse for å tilfredsti­lle forventnin­gene.

Viken trekker fram den sjøsamiske kulturen og mener kvenene kan ha noe å laere av dem. Han tror også det er viktig å få frem det moderne kvenske.

– Ikke prøv å gjør det gammelt og traurig – det som kan vaere moderne og flott, advarer han.

Lene Hansen jobber til daglig som rådgiver i Troms fylkeskomm­une med ansvar for samiske og kvenske saker. Hansen er også en av gründerne bak Riddu Riđđu-festivalen, som har historie tilbake til 1991, og kjenner igjen noen av problemsti­llingene som kvenene står ovenfor i dag.

– Det handler om å finne en forankring i en fortid og samtidig vaere kreativ nok til å ta det ut i det moderne, forklarer hun, og poengterer at det ikke betyr at man på noen måte skal kaste fortiden.

Hansen har tro på at det hjelper å ha kunstnere med på laget.

Paaskiviik­ko

Fra en som har tråkket veien før, tror Hansen Paaskiviik­ko ville fått mer synlighet og kraft med et sterkt arrangemen­t.

– Det er en fin idè å spre det ut til kommunene. Men om festivalen skal få mer kraft, samle flere og bli et sterkt møtested, ville jeg spre de kommunale arrangemen­tene ut over hele året og så ha et sterkt arrangemen­t som kanskje går over tre dager. Det vil vaere en viktig møteplass, et viktig sted hvor kunstnere og ikke minst kommunene kan vise seg fram. Folk har lyst til å møtes og ha det gøy sammen, mener Hansen.

 ?? KUVA: LIISA KOIVULEHTO ??
KUVA: LIISA KOIVULEHTO
 ??  ?? Professor Arvid Viken.
Professor Arvid Viken.
 ??  ?? Lene Hansen.
Lene Hansen.
 ??  ??
 ??  ?? Av Lill Vivian Hansenlill@ruijan-kaiku.no
Av Lill Vivian Hansenlill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland