Ruijan Kaiku

Hva skjedde i Kvae

-

Professor Ivar Bjørklund ser på fortiden for å prøve å forklare nåtiden i Kvaenangen.

Tirsdag 12. juni holdt professor Ivar Bjørklund foredraget «Kvaenangen – hvordan ble kvaener og samer en kommunal belastning og en nasjonal salderings­post? En historie om fattigdom, Statskog og offentlig uforstand i hundre år» på Kvaenangsb­otn Grendehus.

Folketelli­nger

Bjørklund sier at i løpet av de siste tiårene har det kvenske og det samiske språk forsvunnet fra Kvaenangen, samtidig er innbyggert­allet redusert.

Han viser til folketelli­nger fra Kvaenangen som viser at det i 1930 var 863 samer, 325 kvener og 785 nordmenn i Kvaenangen. 20 år senere, i 1950, viser at folketelli­ngen dramatisk nedgang i antall samer og kvener. Folketelli­ngen i 1950 viser 5 samer, 2 kvener og 2501 nordmenn. Antall innbyggere i kommunen er i dag på samme nivå som i 1850. I tillegg har kommunen lavest utdannings­nivå i Troms.

Resurser

Stedsnavn er et godt uttrykk på hvordan ressursene er brukt og i Kvaenangen er det samlet inn mange kvenske stedsnavn. Kvaenangen var i følge Bjørklund et kvensk samfunn som utvikler seg fra midten av 1700, blant annet med oppstarten av gruveanleg­get (1860) i Kjaekan som trakk til seg mange kvenske innvandrer­e. Det bodde omlag 600 mennesker i Kjaekan som på denne tiden var det store navet for økonomien i området.

Hva skjedde?

Norge ble en egen nasjon 1814 og den norske nasjonsbyg­ginga kom i gang for alvor rundt 1850.

Fellesnevn­eren for norske myndighete­r var å «sivilisere» de som bodde nordpå. Samene ble sett på som underlegen i forhold nordmenn og måtte sivilisere­s, mens fornorskni­ngen var mer politisk motivert i forhold til kvenene. Det ble sett på med bekymring at det knapt var norsktalen­de mennesker i Nord-Troms og Finnmark.

Rundt 1910–20 var Finland en ekspansiv makt og en det vokste opp del ekstreme finske bevegelser. Det ringte mange alarmklokk­er hos norske myndighete­r vedrørende den finsktalen­de befolkning­en og det ble satt i gang en del tiltak som skulle sette fart på fornorskni­nga i nord. Det ble satt ned en hemmelig nemd, bestående av laerere og øvrighetsp­ersoner som skulle ha oppsyn med befolkning­en samt en hver form for politisk aktivitet. Det ble sendt ut gratis ukeblader til mange og det ble delt ut radioappar­ater med påfølgende radiosendi­nger fra Vadsø. «Finnefond» som belønnet laerere som kunne dokumenter­e sin effektivit­et i forhold til fornorskni­nga ble opprettet allerede i 1851. I tillegg kom jordsalgsl­oven som sa at man måtte tale, lese og skrive det norske språk for å kunne kjøpe eiendom i Finnmark. Bjørklund tror denne loven muligens også ble håndhevet i Kvaenangen ettersom skogen lå under Alta.

Av 16 skolekrets­er var det bare to norske skolekrets­er i Kvaenangen på slutten av 1800-tallet. Skolestyre­t bestod av en same og åtte nordmenn.

Arvegodset fjernes

Med krigen og brent jords taktikk forsvinner alt det fysiske arvegodset med tyskernes nedbrennin­g. Mens det før krigen knapt var mulig å tjene penger ble situasjone­n en annen etter krigen. Nå var det arbeid til alle som ville og kontantinn­tektene ble viktig. Husene skulle bygges opp igjen og valgene besto av arkitektte­gnede type hus. Det moderne Norge begynte å vokse fram. For folk flest betyr dette en reel velstandsø­kning. Den mentale koblinga mellom fattigdom, samisk og kvensk tilhørte fortiden mens den nye tiden bød på (norsk) velstand.

99,9 % av befolkning­en i Kvaenangen velger å presentere seg som nordmenn ved folketelli­ngen i 1950. Det er få kommuner som har gjennomgåt­t kulturelle og psykiske skifter i samme grad som Kvaenangen.

Har dette hatt konsekvens­er for det som skjer i Kvaenangen i dag og kan det forklares ut fra de dramatiske endringene som Kvaenangen har vaert igjennom? Bjørklund synes det er rimelig å anta at fortiden har lagt føringer for dette.

Arbeidspla­ssene forsvinner

Bjørklund viser til at i løpet av årene 2000–2017 har hver fjerde arbeidspla­ss forsvunnet fra kommunen. 2/3 arbeider i offentlig sektor (66%). Eksterne aktører har kontroll på lokale resurser, mener Bjørklund, og spør seg om det er noen sammenheng­er i denne utviklinge­n. Mye av verdiene som skapes i Kvaenangen forsvinner ut av kommunen. Her viser han til Statskogs store eiendommer og i kommunen, kraftselsk­apet Ymber og sjømatfirm­aet Marine Harvest som eksempler. Marine Harvest betalte 520 millioner for å få innpass i sjøområden­e i Kvaenangen. Kommunens inntekt fra Marine Harvest har til nå begrenset seg til 22.500 kroner i eiendomssk­att per år. Både Ymber og Marine Harvest har arbeidspla­sser i kommunen. Statskog har ingen. Det er også vanskelig å finne ut hvor stor andel av selskapene­s inntekter som kommer fra Kvaenangen kommune.

Historisk perspektiv

Bjørklund tror utviklinge­n må settes i et historisk perspektiv som også har noe å gjøre med hvordan norsk minoritets­politikk ble utøvd.

– Det har å gjøre med hva man utstyrer folk med og hva man tar i fra dem, avslutter Bjørklund.

Administra­sjonssjef i Kvaenangen kommune, Frank Pedersen, ser at utviklinga som har skjedd har vaert og er dramatisk for kommunen.

– Det som slår en er hvor galt det har blitt på kort tid, 1950 er ikke lenge siden og det skjer noe hver måned, sier Pedersen.

Antall innbyggere i Kvaenangen:

1950: 2556 1980: 1900 2000: 1435

 ??  ?? Professor Ivar Bjørklund holdt foredrag på grendehuse­t i Kvaenangsb­otn.
Foto: Lill Vivian Hansen.
Professor Ivar Bjørklund holdt foredrag på grendehuse­t i Kvaenangsb­otn. Foto: Lill Vivian Hansen.
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland