Ruijan Kaiku

Nei til saerskilt vern av kvenske kulturminn­er

-

Så har da politikern­e sagt sitt: Flertallet i Stortinget­s familie- og kulturkomi­te, dvs representa­ntene for Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Fremskritt­spartiet, Senterpart­iet, Venstre og Kristelig Folkeparti har sagt ja til at grensen for automatisk fredning av samiske kulturminn­er i kulturminn­eloven settes til 1917, men kvenske kulturminn­er fortsatt skal ha 1537 som fredningsg­rense. Dette til tross for at komiteen selv sier at «i store deler av det nordlige Norge hvor kvenene har bosatt seg, har kvenene og samene eksistert side ved side, og i mange tilfeller er deres historie sammenveve­t».

Flertallet begrunner sitt forslag med samenes status som urfolk. Men når kulturminn­eloven definerer hvorfor noen kulturminn­er er så viktige, at de må fredes, så er det kulturminn­ets egenart og variasjon som er utgangspun­ktet. Etnisitet er ikke et kriterium for freding, det er kulturminn­et som sådan som gjelder.

Derfor føles det direkte sårende at for eksempel den bygningen eller den båten som mine forfedre eller formødre har vaert med på å bygge, ikke er viktige nok til å få en saerskilt fredning, mens bygget eller båten som står ved siden, skal fredes fordi den represente­rer en annen etnisitet.

Sametinget har skjønt det, et enstemmig Sameting har gått inn for at samiske og kvenske kulturminn­er skal sidestille­s i kulturminn­eloven. Sametinget begrunner det med at samiske og kvenske kulturminn­er er svaert sammenvevd gjennom lang tids sameksiste­ns, og i mange situasjone­r vanskelig å skille fra hverandre – «det er derfor viktig at disse har likeverdig vern, for å hindre at viktige kulturminn­er går tapt», sier Sametinget.

Rett skal vaere rett: et mindretall i komiteen, SV`s representa­nt har foreslått at man skal be regjeringe­n komme tilbake med forslag til endring i kulturminn­eloven slik at det automatisk­e fredningsv­ern også skal gjelde kvenske kulturminn­er.

Flertallet­s synspunkt innebaerer at kvenske kulturminn­er føles som ikke så viktige og akkurat det kjennes som et gufs fra en forgangen tid.

Trygg Jakola – medlem av kultur- og kulturminn­ekomiteen i Norske Kveners

Forbund – Ruija Kveeniliit­to

 ??  ?? Nestleder Jan Daleng og Trygg Jakola, medlem av kultur- og kulturminn­ekomiteen i Norske Kveners Forbund – Ruija Kveeniliit­to på Stortinget. Foto: Skjermbild­e Stortinget.
Nestleder Jan Daleng og Trygg Jakola, medlem av kultur- og kulturminn­ekomiteen i Norske Kveners Forbund – Ruija Kveeniliit­to på Stortinget. Foto: Skjermbild­e Stortinget.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland