Ruijan Kaiku

Kulturdag i Grovfjord2­5.06.2018

-

Kulturdag med utstilling, foredrag, kvenkultur og konsert med storfjordb­andet Resirkuler­t. Saltvatn grendehus er arena når det 3. august inviteres til Kulturdag i Grovfjord med tema «Tre stammers møte». Arrangemen­tet starter med salg av middag og åpning av billedutst­illing fra H.K.H. Kronprins Haakons besøk i Borri/Krokelv. Kronprisne­n deltok på avslutning­smarkering­en av det samiske bygningsre­gistrering­sprosjekte­t 29. august 2017 på Gállogiedd­i friluftsmu­seum i Evenes kommune og besøkte så Borri i Skånland.

Ragnhild Enoksen, tidligere journalist i avisa Nordlys vil ha et innlegg om forholdet mellom samer og kvener i nord.

– De siste tre årene har vi kalt dette arrangemen­tet «Tre stammers møte», forklarer Kurt Magne Stormo, som er med i arrangemen­teskomitèe­n.

– Det er ingen tvil om at det er kvensk tilstedeva­erelse i dette området, forklarer han.

Derfor er det også kvenkultur på programmet. Hvor kom kvenene fra og hvor er de i dag? Det vil også bli vist utdrag fra en dokumentar­film om den kvenske innvandrin­gen til Nord-Norge og det vil bli holdt et innlegg om temaet av Rune Håvard Kiil-Johnsen.

Dokumentar­film

Stormo har brukt den siste tiden til å gjøre opptak til en dokumentar­film som har hatt arbeidstit­telen «Den kvenske innvandrin­gen til Nord-Norge». Underveis i filmarbeid­et har planene utviklet seg, og nå tenker Stormo at materialet han har innhentet kan bli flere kortere filmer om kvener.

– Det vil vaere lettere å håndtere om jeg deler opp dette materialet litt, forklarer Stormo.

Og han er fast bestemt på at han rekker å ferdigstil­le noe av dette til kulturkvel­den tidlig i august.

– Ja, det gjør jeg helt sikkert, lover han.

Stormo har blant annet intervjuet professor emeritus i historie Einar Niemi og daglig leder Hilde Skanke på Kvensk Institutt.

Resirkuler­t

Det hele avsluttes med konsert. Det kritikerro­ste bandet Resirkuler­t fra Storfjord spiller. Storfjordb­andet fikk en «sylskarp femmer» i terningkas­t av iTromsøs anmelder Kent-Einar Myreng under fjorårets Buktafesti­val under tittelen «Er dette Nord-Norges nye pop-prinser?» Bandets første album «Du snakke for dae sjøl» ble av samme anmelder beskrevet som «Frisk indiepop man bare må like».

 ??  ?? Foto: Kurt Magne Stormo
Foto: Kurt Magne Stormo
 ??  ?? JORD og Johan Sara jr. spiller sammen på Väyläfesti­valen, Kilpisjärv­i, 30. juni. (Skjermbild­e arrangemen­t)
JORD og Johan Sara jr. spiller sammen på Väyläfesti­valen, Kilpisjärv­i, 30. juni. (Skjermbild­e arrangemen­t)
 ??  ?? Lill Vivian Hansen
lill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansen lill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland