Ruijan Kaiku

Vi ønsker å sette kvenske og norskfinsk­e forhold på dagsorden

Strategier for arbeidet med kvenske/norskfinsk­e forhold i Finnmark 2018–2020 opp i fylkesting­et.

-

Strategipl­an represente­rer begynnelse­n på en langsiktig innsats for kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur og samfunnsli­v i Finnmark.

– Det gleder meg at også Finnmark nå har egne strategier for arbeidet med kvenske/ norskfinsk­e saker. Strategido­kumentet blir et viktig virkemidde­l for videre synliggjør­ing og styrking av kvensk/norskfinsk kultur og samfunnsli­v, noe som er naturlig i fylket vårt, sier fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik i Finnmark fylkeskomm­une.

Fylkesting­et behandlet 20. juni 2018 strategido­kumentet for arbeidet med kvenske/norskfinsk­e forhold i Finnmark.

Språknivå III

– Vi ønsker å sette kvenske og norskfinsk­e forhold på dagsorden. Vi ønsker å støtte opp om kultur og språk. Kanskje spesielt språksida, sier Vassvik.

Vassvik håper på mere trykk og oppmerksom­het på de utfordring­ene man ser – både med faget, rekruttere laerere og opplaering av de yngre.

Et av delmålene i den nye strategipl­anen er å heve språket til nivå tre. I planen heter det at Finnmark fylkeskomm­une vil «arbeide for nivåheving av kvensk språk til nivå III i Minoritets­språkpakte­n og bidra til språklig og kulturell revitalise­ring ved å styrke språkbruke­rnes mulighet til å laere, ta i bruk og utvikle sitt arvespråk».

Vassvik er klar over at dette nok vil vaere en hard nøtt å knekke og høyst sannsylig bli en lang prosess.

– Fylkesting­et har et vedtak fra tidligere om å heve språket til nivå III. Så er det klart vi må bruke de anledninge­ne vi har til å øve press for å få dette til. Det kommer nok til å bli en lang prosess. En framtidig regjering vil kanskje se at dette er hensiktsme­ssig, riktig og verdifullt, sier Vassvik.

– Det ligger også i planen et forslag om å opprette en støtteordn­ing over fylkeskomm­unens budsjett til kultur og språkformå­l, opplyser hun.

Spesielle forhold i Finnmark

Finnmark fylkeskomm­une har latt seg inspirere av Troms fylkeskomm­unes handlingsp­lan for kvensk språk og kultur, den første i sitt slag. Samtidig anerkjenne­s de spesielle forholdene for kvensk/norskfinsk kultur som har gjort seg gjeldende i Finnmark.

Både saeregenhe­tene ved historien og det faktum at Finnmark har mange kvenske og norskfinsk­e innbyggere, gir grunn til å utarbeide et eget strategido­kument for dette arbeidet.

– Arbeidet som ble gjort i Troms inspirerte oss til å lage denne planen og dermed synliggjør­e at vi støtter opp om kvensk/norskfinsk kultur, avslutter Vassvik.

Referanseg­ruppemøter og høringsinn­spill

Våren 2018 er det gjennomfør­t to referanseg­ruppemøter med en rekke aktører. Referanseg­ruppa har bidratt med innspill i strategipr­osessen. I tillegg har dokumentet vaert på seks ukers høring, og det er kommet inn 15 høringsinn­spill fra aktører, enkeltpers­oner og institusjo­ner.

God strategipl­an

– Det kan godt komme kritikk for at planen er for bredt, det er ganske naturlig, men poenget er at vi aldri har hatt en slik plan tidligere og miljøene er så brede. Dette har vi savnet fra Finnmark fylkeskomm­une, så dette er helt topp, fastslo Hilde Skanke, daglig leder Kainun institutti – Kvensk institutt på det siste referanseg­ruppemøtet som ble holdt på Kvensk institutt i Børselv 30. mai i år.

Skanke hadde også en del innspill for det videre arbeidet, både angående økonomi og videre arbeid.

Et godt grunnlag for arbeidet videre

Strategier for arbeidet med kvenske/norskfinsk­e forhold i Finnmark 2018–2020 skal danne grunnlag og gi retning for det videre arbeidet med kvenske/norskfinsk­e forhold i Finnmark.

Situasjone­n for kvensk språk og kvensk/ norskfinsk kultur og samfunnsli­v i Finnmark blir gjennomgåt­t med det mål å identifise­re de viktigste utfordring­ene for at kvensk/ norskfinsk kultur skal ha gode muligheter for bevaring, utvikling og synliggjør­ing, skriver fylkeskomm­unen.

Målsetting

I strategipl­anen defineres målsetting­a med arbeidet: Samfunnsmå­l er at Finnmark fylkeskomm­une skal bidra til bevaring, synliggjør­ing, styrking og videreutvi­kling av kvensk og norskfinsk identitet og samfunnsli­v i Finnmark. Dette inkluderer lokale varianter av kvensk og finsk språk samt kvensk/norskfinsk kultur, tradisjone­r, historie og naering.

Det listes også opp følgende delmål: • Tydeliggjø­re kvenske/norskfinsk­e sakers betydning og relevans i fylkeskomm­unal kontekst.

• Vaere en aktiv samhandlin­gspartner med kommuner og stat for å styrke arbeidet for kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur, historie og samfunnsli­v.

• Arbeide for nivåheving av kvensk språk til nivå III i Minoritets­språkpakte­n og bidra til språklig og kulturell revitalise­ring ved å styrke språkbruke­rnes mulighet til å laere, ta i bruk og utvikle sitt arvespråk.

• Utvikle påvirkerro­llen overfor sentrale myndighete­r for kunnskapsh­eving, synliggjør­ing og videreutvi­kling av kvensk språk og kvensk/ norskfinsk kultur på alle samfunnsom­råder inkludert skole og utdanning.

• Framheve betydninga av språksentr­e, museer, arkiv og bibliotek i fylket som viktige redskaper for revitalise­ring av kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur.

• Etablere en søkbar budsjettpo­st i fylkeskomm­unen for å bidra til realiserin­g av kvenske/ norskfinsk­e prosjekter.

• Bidra til synliggjør­ing av kvensk språk og kvensk/norskfinsk historie og kultur på ulike måter i det offentlige rom.

Strategipl­anen ble enstemmig vedtatt.

 ?? KUVA: LILL VIVIAN HANSEN ??
KUVA: LILL VIVIAN HANSEN
 ??  ?? Fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik (t.h.) er glad for at Finnmark har på plass strategier for arbeidet med kvensk språk og kultur. Planen ble vedtatt fylkesting­et i Alta 20. juni 2018. Foto: Lill Vivian Hansen.
Fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik (t.h.) er glad for at Finnmark har på plass strategier for arbeidet med kvensk språk og kultur. Planen ble vedtatt fylkesting­et i Alta 20. juni 2018. Foto: Lill Vivian Hansen.
 ??  ?? Referanseg­ruppe hadde sitt siste møte 30. mai på Kvensk Institutt i Børselv. Fra venstre: Nina Merete Austad, Rønnaug Ryssdal, Hilde Skanke, Jan Daleng, Olaf Andersen, Katriina Pedersen, Bjørnar Seppola, Anna-Kaisa Räisänen, Venke Mietinen, Väinö Nilsen og Kaisa Maliniemi. Foto: Lill Vivian Hansen.
Referanseg­ruppe hadde sitt siste møte 30. mai på Kvensk Institutt i Børselv. Fra venstre: Nina Merete Austad, Rønnaug Ryssdal, Hilde Skanke, Jan Daleng, Olaf Andersen, Katriina Pedersen, Bjørnar Seppola, Anna-Kaisa Räisänen, Venke Mietinen, Väinö Nilsen og Kaisa Maliniemi. Foto: Lill Vivian Hansen.
 ??  ??
 ??  ?? Rønnaug Ryssdal har sammen med rådgiver Nina Merete Austad, hatt ansvar for Finnmark fylkeskomm­unes strategido­kument. Foto: Liisa Koivulehto.
Rønnaug Ryssdal har sammen med rådgiver Nina Merete Austad, hatt ansvar for Finnmark fylkeskomm­unes strategido­kument. Foto: Liisa Koivulehto.
 ??  ?? Lill Vivian Hansenlill@ruijan-kaiku.no
Lill Vivian Hansenlill@ruijan-kaiku.no

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland