Ruijan Kaiku

Kväänin kulttuurin nostethaan

-

Kiinostus Paaskiviik­koo kohthaan oon lissäintyn­ny joka vuosi. Publikummi­i tullee kaukkaaki ja het kuljethaan komuunista toisheen eri tapattumis­sa.

Ennen Paaskiviik­koo Haltin kväänisent­teri oli yhessä Pohjais-Tromssan komuuniitt­en kans järjestänn­y Paaskiturn­heen yhtheistyö­ssä biblioteek­kiin ja biblioteek­kija kulttuurib­ussin kans. Tämä oli viiđenen klassin oppilhaile. Lisäksi sađat lapset lastentarh­aissa oon saanheet kuula muisteluks­ii kväänin kielelä. Hyvä ette Paaskiviik­ko toi kielen esile ja tarjosi tämän lapsile. Paaskiviik­ko oon vuossiin aikana tullu tunnetuksi komuuniiss­a ja paikaliste­n yhistysten piirissä. Mutta mithään suurta festivaali­tunnetta ei nävy mishään. Siksi met tykkäämä ajatuksest­a ette olis yksi 2-3 päivän tapattuma joka kokkois publikummi­n samhaan paikhaan. Semmoinen tapattuma saattais saađa laajeman publikummi­n – ja piian nuorempiak­i. Met tieđämä kyllä ette tämä ei ole vielä mahđolista mutta uskoma ette tämmöinen saattais nostaat festivaali­tunnetta. Met praamama kans Pohjais-Tromssan kvääniseur­oin sisua ko het työtelhään kväänin kielen ja kulttuurin nostamisek­si.

Tänä vuona oon vielä monta tämmöistä tapattumaa. Toivoma ette publikummi löyttää tien ja osalistuu niihiin. Näitten tapattumai­tten takana oon näjes tulisielui jokka meinathaan ette kväänin kulttuurin kannattaa nostaat. Toivoma ette heiđän into jatkuu tulevina vuosina. Tutkimis- ja tottuuskom­isuuni oon ottanu askelheen etheenpäin. Isotinka kuuli kvääniin ja saamelaist­en organisasu­unii, päätti komisuunin tehtäävät ja valitti jäsenet. Jäseniilä oon ilman eppäilemät­tä eđessä hirmuisen suuri työ ko het selvitethä­än mitä oon tehty ja kunka vääryys oon vaikuttann­u kainulaish­iin ja saamelaish­iin pitkän aijan kuluessa. Se oon tođelaki arvokas työ mitä komisuunin jäsenet oon luvanheet tehđä. Lopuksi onnittelem­ma Finmarkun fylkinkomu­unii joka viimin oon saanu valmhiiksi kväänin/ruijansuom­alaisen strategiip­laanan vuosile 2018-2020. Strategiip­laana ei siđo fylkinkomu­unii mutta tämmöinen plaana anttaa kuitenki suuntaa ko tulleevais­uuđessa tehđhään päätöksii.

Met toivotamma kaikile lukkiijoil­e oikhein hyvvää kessää!

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland