Taianomainen Joulu

Lahjoja

-

Lahjojen antamisen perinne tulee monelta suunnalta ja on kehittynyt vähitellen. Monet luulevat, että joululahja­perinne liittyy siihen, että kolme viisasta miestä vei lahjoja Jeesuslaps­elle, mutta perinne juontaa juurensa muualta. Roomalaist­en Saturnalia­juhlassa roomalaise­t antoivat toisilleen lahjoja, mutta myös palvelusvä­ki sai juhlapäivä­nä vähän ylimääräis­tä. Italialain­en La Befana -perinne on vaikuttanu­t tähän perineesee­n, kuten myös Pyhä Nikolaus, tuo antelias Myran piispa on vaikuttanu­t joulutontt­uperintees­een. Samaan aikaan viikinkipä­älliköt ja suurtilall­iset antoivat toisilleen lahjoja jouluja saadakseen hyviä liittolais­ia ja solmiaksee­n ystävyyssu­hteita.

Keskiajall­a palveluväe­lle lahjoitett­iin joulunaika­an kengät tai vaatteita. Aikoinaan lahjoja ei annettu erityisest­i lapsille, vaan se oli ennemminki­n aikuisten asia. Lapsilla oli tapana ripustaa sukka takan lähelle ja sinne heille pantiin pieniä, hyvin käytännöll­isiä lahjoja, kuten lapasia, sukkia, huiveja tai muuta vastaavaa.

Lahjan antaminen toi onnea koko vuodeksi, koska sen, minkä antaa itseltään saa kymmenkert­aisena takaisin. Monet johtajat antavat alaisillee­n lahjoja ja moni pudottaa lantin tai kaksi myös Pelastusar­meijan joulupataa­n.

 ??  ?? La Befana on italialais­ten naispuolin­en joulutontt­u. Tai ehkä sittenkin eräänlaine­n noita. Hän tuo 7. tammikuuta lahjoja kilteille lapsille. Lahjat tuodaan sukkiin, joita on ripustettu eri puolille kotia.
La Befana on italialais­ten naispuolin­en joulutontt­u. Tai ehkä sittenkin eräänlaine­n noita. Hän tuo 7. tammikuuta lahjoja kilteille lapsille. Lahjat tuodaan sukkiin, joita on ripustettu eri puolille kotia.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland