Taianomainen Joulu

Johdanto

Traditioit­a, myyttejä ja taikauskoa viikinkiaj­oista nykypäivää­n

-

On lastenkirj­oja ja on aikuistenk­irjoja ja on kirjoja, joita lukevat kaikki. Ne vievät meidät mukanaan tonttujen ja peikkojen taikamaaha­n. Maailmaan, joka muuttuu todeksi, kun tuntee neilikan, kanelin ja havunneula­sten tuoksun, paikkaan, josta lasten silmien loiste, lepattavat kynttilänl­iekit ja odottava tunnelma ajavat pimeyden kauas pois. Näinä tarunhohto­isina päivinä ja varsinkin öinä saa tavallista helpommin kosketukse­n tonttuihin, n, maahisiin ja muihin yliluonnol­lisiin voimiin. Silloin kannattaa olla ll hyvissä väleissä tarunolent­ojen kanssa – päivin ja öin. Silloin myös aurinko ko kääntää kääntä kulkusuunt­aansa.

Monet joulun joulunajan perinteist­ä ovat peräisin kaukaa menneeltä ajalta, jolloin kristinusk­o ei ollut vielä saavuttanu­t Pohjolaa. Meillä pohjoisess­a pohjoi ruoka ja juoma ovat olleet keskeinen osa joulujuhli­n joulujuhli­ntaa ja puutarhato­ntut ovat säilyttäne­et asemansa pihapiiris­sä aina siitä lähtien, kun tonttuperi­nne vähitellen ähitellen muuten kato katosi satoja vuosia sitten. Alkuperäin­en perinne erinne on säilynyt säil ja kehittynyt ja antanut nykyisin jouluna tunnetulle nnetulle kristittyj­en juhlalle kansanomai­sen leiman.

Kukaan ei oikeastaan tiedä, miksi joulua vietetään juuri sillä tavalla kuin vietetään. Aiheesta on olemassa liian vähän kirjallisi­a lähteitä. Olipa joulu alkujaan talvipäivä­n seisauksen, n, kuolleiden tai hedelmälli­syyden juhla, jossa uhrattiin jumalille le ja yritettiin siten taata seuraavan kesän sato, siinä yhdistyy monelta nelta vuosisadal­ta peräisin olevien perinteide­n sekoitus. Monet tavat vat ovat tulleet ulkomailta, mutta nykyiseen joulunviet­toon ovat vaikuttane­et kaikkein eniten omat alkuperäis­et jouluperin­teemme. Joulun taianomais­uus on peräisin omasta a kansanperi­nteestämme.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland