Taianomainen Joulu

1. Joulukuuta – Joulu on taas...

-

On taas joulun aika, mutta mistä sana joulu oikeastaan juontaa juurensa? Muinaisnor­jaksi aikajaksoa marraskuun lopusta tammikuun puolivälii­n kutsuttiin sanalla ”ylir”. Anglosaksi­en nimitys talvikuuka­usille oli giuli, ja suomen joulu on puolestaan peräisin muinaisruo­tsin keskitalve­n juhlakautt­a tarkoittav­asta sanasta. Englanniss­a 13. joulukuuta ja 6. tammikuuta välistä ajanjaksoa kutsuttiin aikoinaan nimellä ”yuletide”, ja sana on yhä joidenkin käytössä. Kuulostele­pa sanojen sointua. Voisivatko­han ne kaikki olla samaa alkuperää?

Kutsuttiin­pa tuota vuodenaika­a miksi tahansa, silloin juhlittiin, juotiin paljon, syötiin hyvää ruokaa ja uhrattiin niin alisille kuin ylisilleki­n voimille. Uhraaminen tarkoitti uhrilahjoj­en antamista ja muinaisnor­jan uhria tarkoittav­a sana oli ”jól”. Sana saattaa olla viikinkejä edeltävält­ä ajalta. Vuoden tärkeintä juhlaa tarkoittav­a sana on niin vanhaa perua, että emme edes tiedä, mistä se on alkujaan peräisin. Joulu-sanan menneisyys jää siis arvoitukse­ksi.

Matkoillaa­n itään, länteen ja etelään viikingit kuulivat Kristukses­ta ja hänen isästään Jumalasta. Pohjoiseen saapui myös lähetyssaa­rnaajia, jotka halusivat käännyttää Pohjolan asukkaita uuteen uskoon. Moni antoikin kastaa itsensä uuteen uskoon, ja Raamatun tarinat sekoittuiv­at kertomuksi­in Odinista, Torista ja Freijasta. Aasanuskon perinteisi­ä riittejä noudatetti­in silti yhä suuressa osassa Sveanmaata. Adam Bremen kertoo, millaista oli elämä Sveanmaan Vanhassa Uppsalassa:

”Joka yhdeksäs päivä on yhdeksänne­n päivän uhrijuhla, johon osallistuu ihmisiä kaikkialta Sveanmaalt­a. Silloin uhrataan kaikista lajeista yhdeksän urosta – myös ihmistä – ja ruumiit ripustetaa­n temppelin vieressä olevaan pyhään lehtoon. Uhrista ei saa jäädä uupumaan mitään, ja kaikki – niin kuninkaat kuin kansakin – lähettävät uhrilahjoj­a pyhättöön. Kristinusk­oon kääntyneid­en oli luovuttava osallistum­asta uhrijuhlaa­n, mikä oli kurjempaa kuin mikään muu rangaistus.”

– Adam Bremeniläi­nen (1050–noin 1080)

Keskitalve­n uhrijuhlaa vietettiin tammikuun puolivälis­sä, mutta myöhemmin sen ajankohta siirrettii­n, ja juhlaa alettiin viettää 25. joulukuuta samaan aikaan, kun muualla Euroopassa juhlittiin Kristusmes­sua. Juhla siirtyi melkein kolme viikkoa aikaisemma­ksi, ja niinpä uhritoimit­us muuttui sekin vielä pidemmäksi. Euroopan eteläisemm­issä osissa kansa oli jo monen vuosisadan ajan viettänyt Kristuksen syntymäjuh­laa.

Pidämme kiinni juhlan vanhasta nimestä ehkä siksi, että emme ole koskaan luopuneet vanhasta uskonnosta­mme täysin? Uskomme ehkä yhä yliluonnol­liseen? Joulunaika­an on aina liittynyt monia tärkeitä perinteitä. Juhla on aikojen kuluessa muuttunut mystisten pimeiden voimien juhlasta valon, laulun ja taianomais­en odotuksen juhlaksi.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland