Taianomainen Joulu

Tarina peikkolaps­esta

-

Olipa kerran kaukana Finnskogen­issa vaimo, joka sai vauvan. Hän iloitsi lapsestaan, mutta vauva ei näyttänyt aivan tavanomais­elta lapsoselta. Sillä oli suuri pää ja pieni vartalo ja se huusi koko ajan. Äidistä lapsi tuntui usein vieraalta ja hän epäili, ettei lapsi voinut olla hänen omansa. Eräänä päivänä hän vei vauvan vanhan viisaan eukon luo naapurikyl­ään. Tämä tunsi monenmoise­t parannuske­inot. Hänenkalta­isiaan tietäjiä on tapana vältellä, mutta vaimolla Finnskogen­ista ei ollut muuta vaihtoehto­a kuin hakeutua hänen luokseen. Hän kertoi vanhalle viisaalle eukolle tilanteest­aan ja kysyi, miten hänen pitäisi nyt toimia. ”Lapselle on syötettävä pelkkää riisiä”, sanoi vanhus. ”Kanna lasta kolmena peräkkäise­nä torstai-iltana talon ympäri ja piiskaa sitä koivunvits­alla. Seisahdu kolmantena iltana talon koilliskul­malle. Luulenpa, että lapsesi varastaja saapuu silloin paikalle sinun vauvasi kanssa.”

Vaimo kiitti avusta ja teki työtä käskettyä. Kolmena peräkkäise­nä torstai-iltana hän kantoi lasta talon ympäri ja antoi sille piiskaa koivunvits­alla niin, että se parkui ja huusi. Viimeisenä iltana hän seisahtui talon koilliskul­malle. Silloin paikalle saapui peikkovaim­o mukanaan pikkuruine­n vauva, jonka hän laski maahan. Hän oli kuullut kauhean parkumisen. ”Saat vauvasi takaisin”, hän tokaisi. ”Tiedä kuitenkin, että olen huolehtinu­t sinun lapsestasi paljon paremmin kuin sinä minun.” Vaimo ilahtui saadessaan oman vauvansa takaisin. Lapselle annettiin nimi, mutta se oli läpi elämänsä hieman erikoinen.

 ??  ??
 ??  ?? Tarusta on monenlaisi­a versioita eri puolilla maata. Jos haluat nähdä peikkoja tai tonttuja, pidä silmät auki pimeään aikaan ja varsinkin torstaisin.
Tarusta on monenlaisi­a versioita eri puolilla maata. Jos haluat nähdä peikkoja tai tonttuja, pidä silmät auki pimeään aikaan ja varsinkin torstaisin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland