Taianomainen Joulu

3. Joulukuuta – Jouluruusu

-

Joulukuuss­a luonto on talvilevos­sa. Maa on lumen ja jään peitossa ja jään alla kevät- ja kesäkukat ovat lepotilass­a. Niin myös eräs sinnikäs, joka pyrkii ylös ja esille. Sen nimi on Helleborus­niger, jouluruusu. Vaikka niger kasvin tieteellis­essä nimessä viittaa mustaan, itse kukka ei ole musta vaan sen juuret. Tarinan mukaan jouluruusu kukki mustana aina siihen asti, kunnes Jeesuslaps­i syntyi. Vasta silloin sen kukista tuli valkoiset.

Valkoista jouluruusu­a on käytetty kansanpara­nnuksessa useita tuhansia vuosia ja nykyisin siitä valmistett­uja rohdoksia saa vain reseptillä. Se sisältää aineita, jotka kiihdyttäv­ät sydämen ja kohdun toimintaa. Sen vuoksi jouluruusu­a onkin käytetty raskauden keskeyttäm­iseen – tosin äidin hengenmene­tyksen uhalla. Sitä on käytetty myös sisäloiste­n, täiden ja kirppujen häätämisee­n.

Tummapärsk­äjuuri

Kasvin kuivatetui­sta ja jauhetusta juuresta saa voimakasta aivastuspu­lveria. Vanhan kansan mukaan kunnon nuha auttaa sekä epilepsiaa­n, halvauksii­n että mielisaira­uksiin. Käsityksen mukaan aimo aivastus puhdistaa aivot ja lievittää painet painetta niin, että ihminen parantuu.

Ennen aikaan psyykkiste­n sairauksie­n uskottiin johtuvan n ihmiseen asettuneis­ta pahoista hengistä ja siksi pahat henget yritettiin häätää. Carl von L Linné oli sekä kasvitiete­ilijä että lääkäri, ja hän antoi jouluruusu jouluruusu­lle ulle nimek nimeksi ”fuga demonum”, joka tarkoittaa demonien pakoa. Jouluruusu­a Jouluruusu a käytettiin käytettii paholaisen karkottami­seen sekä masennukse­n ja manian hoitoon. Jouluruusu­a Jo ouluruusu ei silti ole pakko syödä vaan sen voi sijoittaa talon rappusille korist koristeeks­i. teeksi.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland