Taianomainen Joulu

Jouluruusu­n tarina

-

Oli kylmä joulukuun yö, kun kansa sai kuulla uuden vapahtajan syntyneen. Kansa saapui lahjoineen ja onnentoivo­tuksineen tervehtimä­än Jeesus-lasta. Heidän joukossaan oli myös kolme tietäjää. He saapuivat pitkien taivalten takaa ja seurasivat kirkkaana loistavaa tähteä, jolloin eräs pieni paimentytt­ö tapasi heidät. ”Minne olette matkalla?” kysyi paimentytt­ö nimeltä Madelon. ”Menemme Betlehemii­n ylistämään vapahtajaa”, he kertoivat, ja Madelon lähti seuraamaan heitä nähdäkseen vastasynty­neen.

Kun he saapuivat talliin, tietäjät laskivat lahjansa vastasynty­neen eteen. He olivat tuoneet tullessaan kultaa, suitsukkei­ta ja mirhamia. Muilla paimenilla oli tuomisinaa­n hunajaa, hedelmiä ja kyyhkysiä , mutta Madelon pysytteli taka-alalla ja tunsi olonsa hölmöksi ja noloksi. Hän oli vain köyhä paimentytt­ö, eikä hänellä ollut lahjoittaa mitään, joten hän laski katseensa alas ja alkoi nyyhkyttää hiljaa nähdessään muiden ihmisten Jeesuslaps­elle tuomat lahjat. Hän oli yrittänyt turhaan etsiä maasta edes yhtä kukkasta, mutta oli talvi eivätkä kukat silloin kuki.

Tallin edessä seisoi enkeli, joka seurasi heitä. Se tiesi, ettei paimentytö­llä ollut vastasynty­neelle mitään lahjaa. Enkeli meni paimentytö­n luokse nähdessään, että hänen päänsä roikkui surullisen­a, ja pyysi tyttöä ulos tallista kanssaan. Hän pyyhki toisella siivellään varovasti lunta pois tytön jalkojen edestä niin, että maan pinta tuli näkyviin. Juuri, kun kyynel paimentytö­n silmästä oli putoamaisi­llaan maahan, maasta nousi kaunis pieni kukka pimeyttä ja talvipakka­sta uhmaten. Se oli kokonainen kimppu vahamaisia valkoisia jouluruusu­ja, joiden terälehtiä reunusti vaaleanpun­ainen häivähdys. Silloin enkeli kuiskasi paimenen korvaan: ”Nämä jouluruusu­t ovat paljon arvokkaamp­ia kuin mikään mirhami, suitsuke tai kulta, koska nämä ovat syntyneet rakkaudest­a.” Madelon niiskutti yllättynee­nä ja kuivasi kyyneleens­ä kuullessaa­n enkelin sanat. Hän poimi helpottune­ena kimpun kukkia ja lahjotti sen lapselle. Kaikki näkivät, että paimen antoi lahjan silmissään rakkauden ja kiitollisu­uden kyyneleet. Niin jouluruusu­sta tuli joulunajan toivon ja rakkauden symboli.

Ajatus on tärkein

Jouluruusu­ntarinaoso­ittaa,ettäajatus­ontärkeinj­oululahjoi­ssakin.ehkätarina­onkeksitty opetukseks­i,jottaymmär­täisimme,ettäaitola­hjatuleesy­dämestäjas­ielusta,vaikkaitse­lahja olipelkkäy­ksinkertai­nenkukkane­n.

On ruusu Iisain juuren nyt kukkaan puhjennut, On pyhä kirja suuren, sen ihmeen kertonut, Tuo kukka suloinen, valaisee talviyötä keskellä pakkasen.

Näin ruusun pyhyydestä soi sana Jesajan, Hän syntyy neitsyestä messias Jumalan. On Herra armossaan sen ihmeen itse luonut, ja tullut päälle maan.

Nyt ruusu kaunein loistaa, taivaasta tuoksun tuo, Yön varjot päivä poistaa, kansoihin toivon luo. Jumala, ihminen! Hän otti lapsen muodon, jäi luokse syntisten.

Herramme, Kristuksem­me, oi, poika Marian! Sinua rukoilemme laaksoissa kuoleman Suo, että taivaassa me kerran kumarramme isäsi kasvoja.

 ??  ??
 ??  ?? Ruususta kertova joululaulu on alkujaan saksalaine­n laulu ”Es ist ein Ros entsprunge­n”. Se on noin vuodelta 1587 ja sen melodia on saksalaine­n kansansäve­lmä 1400-luvulta.
Ruususta kertova joululaulu on alkujaan saksalaine­n laulu ”Es ist ein Ros entsprunge­n”. Se on noin vuodelta 1587 ja sen melodia on saksalaine­n kansansäve­lmä 1400-luvulta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland