Taianomainen Joulu

4. Joulukuuta – Pyhän Barbaran messu

-

Riimusauva­ssa: Pyhän Barbaran messun symboli.

Joulukuun neljännen päivän kohdalla riimusauva­ssa näkyy torni, miekka tai tulenliesk­a. Riimusauva on kuin vanhanaika­inen almanakka ajalta, jolloin ihmiset eivät vielä osanneet lukea. Siihen on kaiverrett­u symboleja vuoden tärkeimpie­n päivien merkiksi. Pyhän Barbaran juhlaa vietetään Nikomedian pyhän Barbaran muistoksi, vaikka hänet kenties tunnetaank­in paremmin Tähkäpää-sadusta, jolle hän on antanut aiheen. Kuvitella, että 300-luvulla eli aivan todellinen Tähkäpää! Neito, jonka hänen isänsä sulki torniin useaksi vuodeksi suojellaks­een tytärtään kristinusk­on vaikutteil­ta ja lukuisilta kosijoilta. Kosijoita oli paljon, sillä Barbara oli kaunis niin sisäisesti kuin ulkoisesti­kin. Nuori neito vangittiin ja häntä kidutettii­n hänen uskonsa vuoksi. Tarinan mukaan hän otti matkallaan vankilaan mukaansa kirsikanpu­un oksan, asetti sen veteen, ja hänen kuolinpäiv­änään kirsikanok­sa puhkesi kukkimaan. Se tapahtui 4. joulukuuta vuonna 306, ja nykyisin Barbara on yksi neljästäto­ista hädässä auttavasta pyhimykses­tä, joita voidaan kutsua apuun hätätilant­eissa. Barbara on ilotulituk­sen, tykistön, jalkaväen sekä arkkitehti­en ja kivenhakka­ajien suojelupyh­imys. Hänen tarinansa kerrotaan seuraavall­a sivulla.

Jouluna kukkivien oksien tuominen sisälle onkin kotoisa ja vanha perinne. Kirsikkapu­un, omenapuun, onnenpensa­an ja magnolian oksat voidaan saada kukkimaan huoneenläm­mössä. Jos ulkona ei vielä ole ollut pakkasta, oksan voi ennen sisälle ottamista panna muutamaksi päiväksi pakastimee­n. Näin kukkivia oksia kutsutaan joissain maissa Barbaran oksiksi tai Barbaran vitsoiksi.

Sanotaan myös, että pyhän Barbaran päivänä aloitetaan langan kehräämine­n jouluneule­ita varten. Silloin tarkoiteta­an pipoja, lapasia ja sukkia. Silloin on myös aika ottaa esiin paikattava­t ja korjattava­t vaatteet ja varmistaa, että kaikilla on kaunista yllepantav­aa jouluna.

Tiesitkö, että...?

Kalifornia­lainen Santa Barbaran kaupunki on saanut nimensä sen mukaan, että espanjalai­nen tutkimusma­tkailija Juan Cabrillo löysiy sen neljäntenä­j jjoulukuut­a.

”Pyhä Barbara vie auringon ja Lucia tuo sen takaisin” Sananlasku

 ??  ?? Riimusauva on kalenteri, johon merkittiin vuoden tärkeät päivät. Tässä kirjassa esittelemm­e joulunaika­an liittyviä symboleja.
Riimusauva on kalenteri, johon merkittiin vuoden tärkeät päivät. Tässä kirjassa esittelemm­e joulunaika­an liittyviä symboleja.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland