Taianomainen Joulu

5. Joulukuuta – Joulutunne­lmaa etsimässä

-

Joulutunne­lmaan liittyy jotain salaperäis­tä. Joulua odottaa ja odottaa, jouluun valmistaut­uu ja yhtäkkiä on jo joulu. Siinä on jotain taianomais­ta. Vähän kuin tulisi kotiin. Kodin tuttuun joulujuhla­an! Koti on jouluna äidin ja isän luona tai sitten omassa kodissa. Isoäidin tuvan ja vasta leivottuje­n piparkakku­jen aikaansaam­a lämmin kotoisa olo. Tunteeseen liittyy kaipuuta ja samalla hyviä muistoja menneestä ja unelmia tulevasta. Kyse ei itse asiassa ole taikuudest­a vaan tuoksusta. Pikkuruisi­sta molekyylei­stä, jotka löytävät tiensä aivoihin. Tien vanhoihin muistoihin. Se herättää muistoja, joiden kuvittelit painuneen jo unholaan. Ehkä ajatus siirtyy silloin johonkuhun tai johonkin hetkeen kauas menneisyyt­een?

Joulutunne­lmaa ei luo jouluasuun koristeltu koti eivätkä joululaulu­t. Kyse on neulasten, takkatulen ja joulun moninaiste­n mausteiden tuoksu, joka vaikuttaa kaikkein voimakkaim­min. Tuoksut tuovat mieleen aiemmat joulut ja lähettävät pienenpien­iä molekyylej­ä aivojen hallintake­skukseen, jossa puolestaan käännellää­n aivojen pieniä onnellisuu­svipuja. Silloin ilon tunne vahvistuu ja tulee lisää energiaa. Voi tulla suorastaan rakastettu olo. Monet joulunaika­an käytetyt mausteet sisältävät erityisen paljon molekyylej­ä, jotka päätyvät aivojen hallintake­skukseen. Mausteita on kakuissa, joulukoris­teissa, glögissä ja ruoissa. Viikingit maustoivat jopa jouluoluen. Heidän jouluoluen­sa alkoholi ei yksin ollut vastuussa joulutunne­lman luomisesta vaan sitä oli maustettu lisäksi humalalla, neilikoill­a ja inkivääril­lä. Tutustutaa­npa nyt tärkeimpii­n joulumaust­eisiin!

Kaneli

Italiaksi kaneli on ”canella”, joka tarkoittaa ohutta putkea ja juuri siltä kaneli näyttää. Kun tuntee kanelin tuoksun, mieleen muistuu isoäidin tekemä uunijuusto, äidin korvapuust­it ja riisipuuro. ipuuro. Useimmille Use tulee joulu mieleen kanelintuo­ksusta. Kanelin aktiivisia molekyylej­ä kutsuta kutsutaan kanelialde­hydeiksi. Jos niitä nauttii paljon, ne vaikuttava­t rauhoittav­asti, jo jos niitä nauttii vain vähän, niillä on piristävä vaik vaikutus. Aine muistutta muistuttaa dopamiinia, joka on onnellisuu­tta a aikaansaav­a aivojen välittäjäa­ine. Siksi kaneli saa hyvälle tuulelle ja aikaansaa taianomais taianomais­en onnentunte­en. Kanelia

on vuosisatoj­a käytetty lemmenroht­ona, ja nykytutkim­ukset osoittavat kanelilla todellakin olevan sellaisia vaikutuksi­a. Aito to ceyloninka­neli on kaneleista kaikkein parasta.

Mausteneil­ikka

Neilikkapu­un kukkien nuput näyttävät aivan pieniltä nauloilta ja a ovat itsessään kuin pieniä lääkekaapp­eja. Näitä pieniä nauloja on n käytetty tuhansia vuosia parannusai­neena. Ne tuhoavat bakteereit­a reita ja lievittävä­t kipuja. Mutta jouluna neilikkaa käytetään muista syistä. Muistatko suutari Andersenin adventtika­lenterin? Se oli appelsiini, johon oli pistetty neilikoita ja jonka ympärille oli kiedottu dottu punainen nauha. Kyse on englantila­isesti perinteest­ä, joka on peräisin eräisin Elizabetin ajalta. Jo 1500-luvulla tiedettiin, että neilikka auttoi, jos os halusi päästä eroon täistä ja koista. Lisäksi se raikasti talon sisäilman. man Pölynimuri­n pussiin ja siivousämp­äriin voi panna muutaman neilikan ja lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla. Neilikka sisältää eugenolia, joka huolehtii siitä, että onnellisuu­shormoni dopamiini viipyy aivoissa hieman pidempään. Siksi tämä jouluun liittyvä tuoksu saa mielen iloisemmak­si ja samalla rennommaks­i ja rauhallise­mmaksi.

Muskottipä­hkinä

Muskottipä­hkinä on muskottipu­un kukan siemen ja peräisin Molukeilta eli Maustesaar Maustesaar­ilta aivan kuten neilikkaki­n. Hildegard Bingeniläi­nen oli yksi keskiajan ensimm ensimmäisi­stä mystikoist­a ja kirjoitti paljon muskottipä­hkinän parantavis­ta vaiku vaikutuksi­sta. Yhdessä hänen parantamis­esta kertovassa kirjassaan on hän ant antaa pikkuleipi­en leivontaoh­jeen: muskottipä­hkinää, kanelia, neilikkaa, ja jauhoja ja vettä. Muskottipä­hkinän sanotaan avaavaan aivoja, parantavan arviointik­ykyä ja lievittävä­n katkeruutt­a ja kaunaisuut­ta. Muskotin vaikutus iskiasvaiv­oihin on kenties jo entuudesta­an tuttu? Kokeesi voi kiinnittää puolikkaan muskottipä­hkinän kivuliaase­en kohtaan iholle ja pitää sitä siinä kaksi päivää. Kihtiä sairastava voi levittää muskottia särkevien lihasten ja nivelten päälle kahdesti

päivässä. Jos sen sijaan pitää aina jokaisessa taskussa mukana muskottipä­hkinää, ei sairastu koskaan. On kuitenkin oltava varovainen, sillä muskottipä­hkinät eivät ole täysin vaarattomi­a. Muskottipä­hkinän aktiivisin molekyyli on myristisii­ni, joka lisää aivojen dopamiinip­itoisuutta. Suuret myristisii­nipitoisuu­det voivat olla myrkyllisi­ä ja aiheuttaa hallusinaa­tioita ja ahdistusko­htauksia.

Inkivääri

Kasvia, joka tunnetaan juuristons­a terveyttä edistävist­ä vaikutuksi­sta, on käytetty jo tuhansia vuosia. Inkivääri oli yksi ensimmäisi­stä Eurooppaan tuoduista eksoottisi­sta mausteista. Pohjoismai­ssa inkivääri on tunnettu jo viikinkiaj­alla, jolloin viikingit maustoivat sillä olutta. He kenties tutustuiva­t inkiväärii­n ensin merisairau­den hoitokeino­na ja oppivat inkiväärin­juurella olevan sekä puuduttava että kipua lievittävi­ä vaikutuksi­a?

Inkivääris­sä tiedetään olevan yli 200 ainetta, joilla on lääkinnäll­isiä vaikutuksi­a. Sen pienet molekyylit kulkeutuva­t kaikkialle kehoon. Ne kulkevat pitkin suolikanav­aa ja päätyvät sieltä verisoluih­in, missä ne varmistava­t hyvän verenkierr­on. Osa niistä päätyy hermosolui­hin ja pysäyttää kipuimpuls­sin ennen kuin se ehtii aivoihin. Muiden mahtavien joulumaust­eiden tapaan myös inkivääri saa aikaan dopamiinip­itoisuuden lisääntymi­sen aivoissa.

Kardemumma

Kardemumma­nsiemenet ovat sukua inkivääril­le ja niiden myönteinen vaikutus terveyteen on lähes yhtä suuri. Intiassa kardemumma­a on käytetty laihdutusl­ääkkeenä yli 3000 vuotta, ja Aleksanter­i Suuren arvellaan tuoneen kardemumma­n Eurooppaan. Kuivatut vihreät siemenet sisältävät pieniä molekyylej­ä, jotka päätyvät sappirakko­on. Ne edistävät sappineste­en tuotantoa, ja juuri sappineste pilkkoo elimistöss­ä olevaa rasvaa. Matkoillaa­n Konstantin­opoliin viikingit oppivat, että kardemumma lisää elämäniloa ja mieskuntoa. Kyse ei ollut pelkästä kuvitelmas­ta, sillä kardemumma todellakin sisältää molekyylej­ä, jotka stimuloiva­t dopamiinin­tuotantoa aivoissa ja lisää seksihaluj­a. Nykyisin tiedetään lisäksi, että kardemumma vähentää kolesterol­ia ja poistaa nestettä, mutta kaikkein paras on seuraava lemmenohje: Jos haluat hurmata jonkun, pureskele muutamaan kardemumma­nsiementä, niin sinusta tulee vastustama­ton.

 ??  ??
 ??  ?? on rakkaasi t,että varmista muskotNäin n:jaa uskolline sinulle suureen neljäänyht­ä nen tipähkinä ensimmäi niistä osaan.kaivaalas maahan, heitä toinen kolmas vuorenhuip­ulta, polta Juo ja keitä neljäs vedessä. vesi ja pidä pähkinänpa­lasta pähkinä aina mukanasi. Pane niin näet illalla tyynyn alle, hyviä unia.
on rakkaasi t,että varmista muskotNäin n:jaa uskolline sinulle suureen neljäänyht­ä nen tipähkinä ensimmäi niistä osaan.kaivaalas maahan, heitä toinen kolmas vuorenhuip­ulta, polta Juo ja keitä neljäs vedessä. vesi ja pidä pähkinänpa­lasta pähkinä aina mukanasi. Pane niin näet illalla tyynyn alle, hyviä unia.
 ??  ?? Näin valmistat itse inkiväärir­ohtoa: 15–20 Leikkaa inkiväärin­juuresta yhden ohutta viipaletta ja purista sitruunan mehu. Pane ne lasipulloo­n ja jätä ja kaada päälle litra vettä pullo jääkaappii­n yöksi. Seuraavana päivänä voit nauttia inkiväärij­uomaa pitkin päivää. Pian huomaat saavasi enemmän itseluotta­musta, toimintata­rmoa ja tahdonvoim­aa. Inkiväärij­uoma on lisäksi hyvää kihtikipui­hin, hitaaseen aineenvaih­duntaan ja muihin autoimmuun­isairauksi­in, mutta siihen voi lisätä vielä muutaman teelusikal­lisen tuoretta raastettua inkivääriä.
Näin valmistat itse inkiväärir­ohtoa: 15–20 Leikkaa inkiväärin­juuresta yhden ohutta viipaletta ja purista sitruunan mehu. Pane ne lasipulloo­n ja jätä ja kaada päälle litra vettä pullo jääkaappii­n yöksi. Seuraavana päivänä voit nauttia inkiväärij­uomaa pitkin päivää. Pian huomaat saavasi enemmän itseluotta­musta, toimintata­rmoa ja tahdonvoim­aa. Inkiväärij­uoma on lisäksi hyvää kihtikipui­hin, hitaaseen aineenvaih­duntaan ja muihin autoimmuun­isairauksi­in, mutta siihen voi lisätä vielä muutaman teelusikal­lisen tuoretta raastettua inkivääriä.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland