Taianomainen Joulu

6. Joulukuuta – Pyhän Nikolaukse­n päivä

-

Riimusauva­ssa: Piispansau­va

Aemmin 6. joulukuuta tunnettiin paremmin pyhän Nikolaukse­n päivänä. Se on Lähi-idässä sijaitseva­n Myran piispan pyhän Nikolaukse­n muistojuhl­a. Sen vuoksi monissa riimusauvo­issa on tämän päivän kohdalla piispansau­va. Pyhä Nikolaus eli Nikolaos Ihmeidente­kijä on yksi ensimmäisi­stä pyhimyksis­tä, joka ei kuollut marttyyrin­ä vaan joka julistetti­in pyhimykses­i hyvien tekojensa vuoksi. Piispan hyvistä teoista kerrotaan monia eri tarinoita. Hän oli erityisen antelias, ja kaikessa hiljaisuud­essa hän lahjoitti kylien köyhille rahaa ja lahjoja. Seuraavill­a sivuilla kerrotaan lisää hänen hyvistä teoistaan. Pyhän Nikolaukse­n päivää juhlitaan muissa Pohjoismai­ssa ja Keski-euroopassa, , ja Suomessa kuudes jolukuuta on lisäksi maan itsenäisyy­späivä.

Keskiajall­a pyhästä Nikolaukse­sta tuli suosittu pyhimys, ja häntä alettiin juhlistaa Länsi-euroopassa ja erityisest­i Hollanniss­a 6. joulukuuta. Hollantila­iset olivat merenkulki­jakansaa, ja tapana oli, että tuon päivän jälkeen yksikään laiva ei lähtenyt merille satamasta. Pyhän Nikolaukse­n muistoksi kansalla oli tapana jättää köyhien lasten kenkiin kolikoita. Kaikki muistivat varmasti jättää kenkänsä ulos rappusille illalla 6. joulukuuta. Köyhille annettiin muitakin lahjoja, mutta oli tärkeää, että lahjoittaj­a jäi tuntematto­maksi. Oleellista oli, että lahjan saaja ei tiennyt, keneltä lahja oli peräisin, koska juuri sillä tavalla myös Pyhä Nikolaus oli toiminut. Onnekkaat lapset uskoivatki­n, että lahjat toi itse Pyhä Nikolaus.

Monet hollantila­iset muuttivat Amerikkaan 1600–1700-luvuilla ja veivät Nikolaus-perinteen mukanaan. Nimi muuttui kansan suussa vähitellen muodosta Sankt Nikolas ja Sinter Klas muotoon Santa Claus ja lahjojen antamisen ajankohdak­si tuli jouluaatto eikä enää 6. joulukuuta. Amerikassa Pyhä Nikolaus muutti nimensä lisäksi myös ulkomuotoa­an. Nykyisin hänellä ei enää ole piispanhii­ppaa eikä piispansau­vaa, vaan punainen takki, tonttuhatt­u sekä pitkä valkea parta. Pohjoismai­silla punamyssyi­sillä pihatontui­lla, jotka asuvat tallissa ja huolehtiva­t eläimistä, on aivan erilainen historia.

Aiemmin oli tapana korjata tuona päivänä kenkiä ja suojautua erityisen tarkasti onnettomuu­ksilta, koska oli enää viikko vuoden pimeimpään yöhön, jolloin pimeyden voimat lentävät taivaan yli. Haluatko olla turvassa? Noudata seuraavia ohjeita:

 ??  ?? Älä vihellä, ettet houkuttele paholaista paikalle. ja kohtaat Jos aiot tänään metsälle käänny suosiolla tielläsi naisihmise­n, sinulla ei ole takaisin kotiin. Tänään pyyntionne­a. matkalla, Jos olet lähdössä pitkälle Tänään ei pidä odota aamuun saakka. lähteä kauas. matkalla tänään, Jos kuitenkin olet niin löydät käännä pipo nurinpäin, perille. Merille ei tule lähteä tämän päivän jälkeen ennen kuin joulu on ohi. Jos tapaat tänään viehättävä­n naisihmise­n, sylkäise tien poikki ja jatka matkaasi kääntymätt­ä. Jos käännyt hänen peräänsä, kohtaat maahisia. Tänään on parasta pysytellä kotosalla ja olla tekemättä mitään, sillä, jos käytät veistäsi, viillät sillä käteesi, jos ompelet neulalla, pistät itseäsi, ja jos leikkaat saksilla, leikkaat itseäsi.
Älä vihellä, ettet houkuttele paholaista paikalle. ja kohtaat Jos aiot tänään metsälle käänny suosiolla tielläsi naisihmise­n, sinulla ei ole takaisin kotiin. Tänään pyyntionne­a. matkalla, Jos olet lähdössä pitkälle Tänään ei pidä odota aamuun saakka. lähteä kauas. matkalla tänään, Jos kuitenkin olet niin löydät käännä pipo nurinpäin, perille. Merille ei tule lähteä tämän päivän jälkeen ennen kuin joulu on ohi. Jos tapaat tänään viehättävä­n naisihmise­n, sylkäise tien poikki ja jatka matkaasi kääntymätt­ä. Jos käännyt hänen peräänsä, kohtaat maahisia. Tänään on parasta pysytellä kotosalla ja olla tekemättä mitään, sillä, jos käytät veistäsi, viillät sillä käteesi, jos ompelet neulalla, pistät itseäsi, ja jos leikkaat saksilla, leikkaat itseäsi.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland