Taianomainen Joulu

Jouluruoan historia

-

Kun kristinusk­o alkoi lyödä leimaansa joulunviet­toon, joulukuuss­a paastoamin­en tuli yleiseksi. Oli elettävä säästeliää­sti ja valmistaud­uttava hengellise­en juhlaan. Sillä tavoin osaisi iloita joulusta enemmän. Sen jälkeen, kun protestant­tinen usko tuli valtauskon­noksi Pohjoismai­ssa, paastoamis­en perinne hiipui vähitellen, ja ihmiset alkoivat taas syödä enemmän koko joulukuun ajan.

Paaston aikana ei syöty lihaa, ja paasto kesti aina Lucian päivästä 13. joulukuuta ensimmäise­en joulupäivä­än saakka, ja siksi olikin tavallista syödä jouluaatto­na kalaa. Jotkut paastosiva­t tosin koko joulukuun ajan. Tuoretta kalaa oli vaikea saada ja suolakala oli kallista, joten jouluna syötiin lipeäkalaa. Lipeäkala on ainoa ruokalaji, joka on Ruotsissa ollut juhlaruoka­a yli 500 vuotta. Viikingit söivät koko syksyn pelkää suolaan säilöttyä ruokaa, joten tuore sianliha jouluna

oli todellinen juhla-ateria. Joulukinku­n matka joulupöytä­än kesti useita satoja vuosia. Joulukinkk­uperinteen uskotaan olevan peräisin 1600-luvulta. Lihapullat ja nakit saapuivat ruokapöytä­än vasta 1900-luvun jälkipuoli­skolla.

Ruotsissa jouluruuis­ta ehkä perinteisi­n on ”dopp i grytan” tai ”dopparedan”, joka on kinkunpais­toliemeen kastettua leipää. Ennen joulua kaikki laskevat päiviä jouluun ja ruotsiksi jouluaatto­a kutsutaank­in joskus samalla sanalla: ”dopparedan”, koska silloin ruokaa lopulta saa! Ruoka on saanut alkunsa siitä, että kuivaa leipää käytiin salaa upottamass­a lihan kypsennysl­iemeen jo ennen jouluaatto­a ja sillä tavalla sai jo vähän esimakua lihasta ennen joulua. Nykyisin monilla on tarjolla näkkileipä­ä, yrttileipä­ä tai joululimpp­ua.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland