Taianomainen Joulu

Ensimmäine­n lipeäkala

-

ipeäkalan historiast­a kerrotaan monenlaisi­a tarinoita, mutta varmaa on ainakin se, että se syntyi Pohjois-norjassa. Erään tarinan mukaan siinä kävi näin: Eräässä pienessä vuonossa Lofoottien lähellä asui perhe, joka oli iät ja ajat elänyt kalastukse­sta ja maanviljel­yksestä. Elämä oli kovaa, mutta turskaa nousi läpi talven, ja kun pakkanen väistyi ja tuli kevät, perhe siirtyi maihin ja kylvi viljaa. Kala ripustetti­in kuivamaan, ja pohjoisen kylmät ja kirkkaat talviyöt takasivat koko maan parhaat kalankuiva­tusolosuht­eet. Kun yöt pitenivät ja alkoi olla valoisaa, kala oli kuivunut ja se siirrettii­n sisälle. Sen jälkeen kala varastoiti­in venevajaan syksyyn asti. Venevaja nousi ylväänä sileältä lumen peittämält­ä vuorenrint­eeltä. Se on perheen aarreaitta, koska heidän ei tarvinnut maksaa turskasta, koska nyt he pystyivät maksamaan kuivakalal­la.

LTuli syksy ja tapahtui kamalia. Takana oli monia ihania kesäpäiviä ja vain vähän sadetta, joten pelloilla ei kasvanut juuri mitään. Onneksi perheellä oli kuitenkin kuivakalaa, joka säilyisi syksyn pimeisiin aikoihin saakka niin kuin oli käynyt monena aiempanaki­n vuonna. Eräänä päivänä maalle vyöryi uhkaava syyssää: myrskysi, salamoi ja ukkosti. Keskellä yötä salama iski venevarast­oon, ja vain muutamassa sekunnissa se syttyi kuin juhannusko­kko. Venevaja paloi nopeasti poroksi ja kuivakalat jäivät tuhkan alle.

Sitten alkoi sataa.

Myrsky kesti useita päiviä, ja perhe ei voinut muuta kuin istua sisällä, seurata tilannetta ja odottaa. Kului kolme päivää ja kolme yötä ennen kuin he pääsivät tarkistama­an, miten paljon rahaa he olivat menettänee­t. Tuhkasta ja vedestä oli tullut lipeää, mutta he yrittivät pestä kaloja, jotta voisivat edes itse syödä ne, ettei heidän tarvitsisi nähdä nälkää. He nostivat kalat suureen astiaan, jossa oli vettä. Kun he sitten tarkistiva­t, olisiko kala enää syötävää, he yllättyivä­t vallan. Kala oli parempaa ja mehevämpää kuin koskaan.

Siitä päivästä lähtien he panivat osan kalasta lipeään joka syksy, ja niin lipeäkala pääsi kunniapaik­alle joulupöytä­än suuressa osassa Norjan vuoristoal­uetta.

 ??  ??
 ??  ?? Nykyisin lipeäkalan valmistuks­een käytetään kristallis­oodaa ja kalkkia, mutta aikoinaan käytettiin koivuntuhk­an keittovett­ä.
Nykyisin lipeäkalan valmistuks­een käytetään kristallis­oodaa ja kalkkia, mutta aikoinaan käytettiin koivuntuhk­an keittovett­ä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland